ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣτέφανος Σταμέλλος: Ας γίνει μια ημερίδα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών στην περιοχή μας

Στέφανος Σταμέλλος: Ας γίνει μια ημερίδα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών στην περιοχή μας

Στέφανος Σταμέλλος: Ας γίνει μια ημερίδα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών στην περιοχή μας

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025

Γιώργος Πέππας

Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε το πόσα μεγάλα λόγια και όμορφες υποσχέσεις έχουν ακουστεί τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στη Φθιώτιδα και στη Λαμία. Στο δια ταύτα, βέβαια, βρισκόμαστε διαρκώς στο σημείο μηδέν. Ένα πράγμα που μπορεί να επισημάνει κανείς είναι η έλλειψη ουσιαστικής διεκδίκησης από μέρους της αυτοδιοίκησης και σωστής ενημέρωσης των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. ?ρα να γίνει μια ημερίδα για να φωτιστούν όλες οι πλευρές της υπόθεσης και να χαραχτεί ένα Στρατηγικό Σχέδιο για το τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει.

Η αλήθεια είναι ότι, έτσι που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν είναι τίποτα εύκολο. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι των μεγάλων προσδοκιών και να προσγειωθούμε σε λύσεις ρεαλιστικές και εφικτές. Ούτε Μπάντεν - Μπάντεν και Κάρλοβι Βάρι θα γίνει η Λαμία και οι Θερμοπύλες, ούτε έργα φαραωνικά μας χρειάζονται. Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά… Αυτά όμως πρέπει να φωτιστούν σε έναν ανοιχτό διάλογο και να γίνει υπόθεση της οργανωμένης τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της. Όχι του κάθε βουλευτή, ούτε μόνο του κάθε δημάρχου∙ και τα χρόνια να περνάνε. Ναι, ξέρουμε ότι έχουμε το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΕΟΤ, έχουμε τον Νόμο 3498/2006 για την Ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού, που ρυθμίζει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, έχουμε το νομικό πλαίσιο που ορίζει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουμε τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 και την Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, η οποία έχει αρμοδιότητες σχετικές με την προστασία και διαχείριση των ιαματικών πόρων.

Το σημαντικότερο ίσως -μπορεί να κάνω και λάθος- είναι το περιβόητο Υπερταμείο. Το ταμείο που ελέγχουν οι δανειστές σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Τρίτου Μνημονίου, γνωστό ως Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ). Το Υπερταμείο εποπτεύεται από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά λειτουργεί υπό την επιτήρηση των δανειστών, έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 99 χρόνια, το Εποπτικό του Συμβούλιο περιλαμβάνει μέλη που εγκρίνονται από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM, ΔΝΤ, ΕΚΤ) και δεν έχει τη δυνατότητα να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς τη συναίνεση των θεσμών. Υπό την ομπρέλα του βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο διαχειρίζεται αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Η δημιουργία του Υπερταμείου είχε ως στόχο να εξασφαλίσει την αποπληρωμή μέρους του ελληνικού χρέους μέσω της αξιοποίησης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Τα παραπάνω ήταν ένας από τους λόγους που είχαμε προσφύγει στο ΣτΕ κάτοικοι της περιοχής ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές αποφάσεις μεταβίβασης των ιαματικών πηγών των Λουτρών Υπάτης και Θερμοπυλών στο ΤΑΙΠΕΔ. Η προσφυγή μας απορρίφθηκε χωρίς να υποστηριχτεί από κανέναν επίσημο φορέα του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Παρόλα αυτά ας δοκιμάσουμε να συζητήσουμε. Παρακάτω θα έχετε την δυνατότητα, όσοι το επιθυμείτε, να δείτε ένα πλαίσιο δυνατοτήτων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ διεκδικητικό ΣΧΕΔΙΟ με στόχο, οργάνωση και στελέχωση, κίνητρα και τακτικό έλεγχο της πορείας του στόχου. «Και τότε ακόμα η νίκη θα είναι δύσκολη. Μα θα είναι δική μας»