ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώτα Πούλου: «Σοβαρά ερωτήματα για την καθήλωση της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Αίγυπτο και την ασυνεννοησία ΥΠΕΘΑ-ΥΠΕΞ»

ΒΟΙΩΤΙΑ

#TAGS: Γιώτα Πούλου  Βουλή 

Γιώτα Πούλου: «Σοβαρά ερωτήματα για την καθήλωση της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Αίγυπτο και την ασυνεννοησία ΥΠΕΘΑ-ΥΠΕΞ»

Γιώτα Πούλου: «Σοβαρά ερωτήματα για την καθήλωση της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Αίγυπτο και την ασυνεννοησία ΥΠΕΘΑ-ΥΠΕΞ»

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Γιώργος Πέππας

Η ανεξάρτητη Βουλευτής του νομού Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον Υπουργό Εξωτερικών, αναφορικά με την αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ». Η κ. Πούλου σημειώνει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η φρεγάτα, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της, παρέμεινε ακινητοποιημένη για 4 ημέρες σε λιμάνι της Αιγύπτου λόγω έλλειψης καυσίμων. Η καθυστέρηση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του 200μελούς πληρώματος, την έκθεση της χώρας διεθνώς, σημειώνει η κ. Βουλευτής, και την επιβολή προστίμου 150.000 ευρώ από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η κ. Πούλου υπογράμμισε ότι οι αποκαλύψεις αυτές εγείρουν ερωτήματα για την επάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση αποστολών υψηλής επικινδυνότητας, την ασφάλεια του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού και την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Περιστατικά όπως αυτό εκθέτουν τη χώρα και υπονομεύουν το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, η κ. Πούλου καλεί τους Υπουργούς Εθνικής ?μυνας και Εξωτερικών να απαντήσουν: Υπήρχε πρόβλεψη για τον ανεφοδιασμό της φρεγάτας και γιατί δεν υλοποιήθηκε; Διερευνήθηκαν οι λόγοι της ασυνεννοησίας που οδήγησε στην καθήλωση του πλοίου; Εξασφαλίστηκε η υγειονομική ασφάλεια του πληρώματος; Ποιες ενέργειες έγιναν για να αποτραπεί το πρόστιμο των 150.000 ευρώ;


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2025

ΠΡΟΣ: Α) Τον κ. Υπουργό Εθνικής ?μυνας

Β) Τον. Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: «Ασυνεννοησία ΥΠΕΘΑ-ΥΠΕΞ καθήλωσε τη φρεγάτα ΥΔΡΑ για 4 ημέρες σε λιμάνι της Αιγύπτου μετά από επικίνδυνη αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και καταλόγισε στη χώρα πρόστιμο 150.000 από τη Διώρυγα του Σουέζ»

Στις 7 Ιανουαρίου 2025 η φρεγάτα ΥΔΡΑ απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα, για αποστολή διάρκειας 90 ημερών, στο πλαίσιο της επιχείρησης προστασίας της ναυσιπλοΐας «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Η φρεγάτα είχε πλήρωμα 200 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και σύμφωνα με το σχέδιο της αποστολής διένυσε 20.000 ναυτικά μίλια.

Στόχος της παρουσίας της στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν η αποτροπή επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Από την αρχή της αποστολής φάνηκε πως υπήρχαν σοβαρά ζητήματα επικινδυνότητας καθώς δεν υπήρξε η αναγκαία πρόληψη από την πλευρά της κυβέρνησης για την θωράκιση της φρεγάτας. Είναι χαρακτηριστικό πως αρνήθηκαν να δώσουν έγκριση για τον απόπλου ένας μηχανικός της φρεγάτας και δύο ακόμη μηχανικοί που κλήθηκαν να τον αντικαταστήσουν, οι οποίοι προτίμησαν να παραιτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό. Η πρόχειρη οργάνωση της αποστολής είχε ως αποτέλεσμα το πλήρωμα να βρίσκεται συνεχώς σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού και σε συνθήκες ανασφάλειας.

Κατακλείδα αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης ήταν πως μετά το πέρας της αποστολής, σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα με ημερομηνία 26/4/4025, η φρεγάτα ΥΔΡΑ να «μείνει» από καύσιμα σε λιμάνι της Αιγύπτου για 4 ημέρες και να μην μπορεί να επιστρέψει στη χώρα.

Αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάσταση, για 4 ολόκληρες ημέρες, παλινδρομούσε ανάμεσα στο ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ για την εύρεση λύσης. Η αναιτιολόγητη καθυστέρηση εξέθεσε τη χώρα, ταλαιπώρησε το προσωπικό ( μάλιστα μέλος του πληρώματος ασθένησε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Τζιμπουτί) και οδήγησε στην επιβολή προστίμου από τη διώρυγα του Σουέζ ύψους 150.000 ευρώ.

Επειδή, η αποστολή της φρεγάτας Ύδρας στην Ερυθρά θάλασσα δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από το ΥΠΕΘΑ όσον αφορά την ασφάλεια του προσωπικού

Επειδή, οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται από την ασυνεννοησία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα σε μια αποστολή υψηλής επικινδυνότητας, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν έχει, δυστυχώς, σημειωθεί το τραγικό και θανατηφόρο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη,

Επειδή. για 4 ημέρες η φρεγάτα ΥΔΡΑ έμεινε ακινητοποιημένη λόγω έλλειψης καυσίμων σε λιμάνι της Αιγύπτου και δεν υπήρξαν άμεσες ενέργειες από το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ,

Επειδή, η χώρα εκτέθηκε και επιπλέον της επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Υπήρχε πρόβλεψη στο σχέδιο της επιχείρησης για τον ανεφοδιασμό του πλοίου και αν ναι γιατί αυτός δεν υλοποιήθηκε;

2. Ενεργήσατε έρευνα για τους λόγους ασυνεννοησίας ανάμεσα σε ΥΠΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΥΠΕΞ που καθήλωσε αναγκαστικά 4 ημέρες τη φρεγάτα Ύδρα σε ξένη χώρα;

3. Εξασφαλίσατε εγκαίρως την υγειονομική ασφάλεια του προσωπικού σε περίπτωση ανάγκης;

4. Προβήκατε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να αποτραπεί η επιβολή του προστίμου των 150.000 ευρώ από τη διώρυγα του Σουέζ σε πολεμικό μας πλοίο που ανέλαβε την προστασία εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις Χούθι;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιού (Γιώτα) Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Βουλευτής Κερκύρας

Κυριακή Μάλαμα

Βουλευτής Χαλκιδικής

Θεοδώρα Τζάκρη

Βουλευτής Πέλλας

Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης

Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Ραλλία Χρηστίδου

Βουλευτής Β3 Τομέα Αττικής