
Από 6 ευρώ το κεφάλι η ενίσχυση ζωοτροφών, μένει η υπογραφή από το Οικονομικών για να προχωρήσει η πίστωση
Σηµαντικές εκκρεµότητες µε τον κτηνοτροφικό κόσµο έχει να κλείσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το επόµενο διάστηµα, πριν η οικονοµική δυσχέρεια νοµοτελειακά µετατραπεί σε κύµα µαζικής φυγής από το επάγγελµα. Ωστόσο, δύο είναι αυτές που ξεχωρίζουν. Η µία είναι η ενίσχυση ζωοτροφών λόγω υγειονοµικού εγκλεισµού και η άλλη το πρόγραµµα αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου ελέω ζωονόσων.
Σε γενικές γραµµές, πολύ λίγα πράγµατα έχουν ειπωθεί και γραφτεί (και αυτά µέσα στις άκρες) για το de minimis ζωοτροφών, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας έχει επίσηµα δεσµευτεί εδώ και τέσσερις µήνες για την καταβολή του ως ενίσχυση, η οποία θα αφορά ένα µήνα εγκλεισµού. Ο αρµόδιος υπουργός µάλιστα είχε συµπληρώσει πως για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων είχε διακοπεί για πολύ µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, θα υπάρξει ειδική ρύθµιση. Τελευταία υπήρξαν κάποιες διαρροές αναφορικά µε το ύψος του διαθέσιµου κονδυλίου, τις οποίες επιβεβαίωσε στις 30 Απριλίου επίσημα ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Κέλλας. Τελικά, το ποσό προβλέπεται να κλείσει στα 60 µε 65 εκατ. ευρώ, µε την πληρωµή να τοποθετείται το νωρίτερο για τελευταία βδοµάδα του Μαΐου. Ωστόσο, για την ώρα, το χρονοδιάγραμμα αποτελεί ανεπίσηµη διαρροή και όχι επίσηµη διαβεβαίωση. ∆εν έχει επίσης διευκρινιστεί αρμοδίως αν η ενίσχυση θα αφορά αποκλειστικά τα παραγωγικά ζώα ή και τα ζώα ανανέωσης (συνήθως 20-25% του κοπαδιού).
H Αγγελική Ηλιάδη έρχεται αυτό το
Σάββατο στο Noir Cafe Bar στη Θήβα.
Από τον Φεβρουάριο, η ευλογιά έχει σταµατήσει να αποτελεί είδηση «πρώτης γραµµής» και η «καθηµερινότητα» έχει επανέλθει για τις περισσότερες κοινότητες, ωστόσο η οικονοµική επιβάρυνση έχει µείνει αµανάτι και συνεχίζει να ταλαιπωρεί χιλιάδες κτηνοτρόφους. Κάπου εδώ να σηµειωθεί και η µεγάλη εκκρεµότητα µε το πρόγραµµα ενίσχυσης της «Αµάλθειας» που αφορά 10,2 εκατ. ευρώ, µε τα 7,8 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται στην Κρήτη. Την ενεργοποίηση του προγράµµατος (3 χρόνια µετά) είχε προαναγγείλει ο υπουργός Κώστας Τσιάρας µέσα Ιανουαρίου.
Μεγαλύτερη η ζηµιά στα ελευθέρας βοσκής
«Υποχρεώθηκα να µαντρώσω 600 αιγοπρόβατα από 18 Οκτωβρίου µέχρι 15 Φεβρουαρίου. Είµαι µετακινούµενος κτηνοτρόφος. Την έχω υπολογίσει την ζηµιά µου µε κοµπιουτεράκι σε 15.000 ευρώ για αυτούς τους 4 δύσκολους µήνες, δηλαδή γύρω στα 3.500 ευρώ το µήνα. Ανά κεφάλι ζώου, µου βγαίνει στα 7 ευρώ η ζηµιά µου, για κάθε µήνα εγκλεισµού», θα εξηγήσει στην Agrenda πολύπειρος κτηνοτρόφος από τη Θεσσαλία. Παρόµοια νούµερα θα δώσουν και άλλοι επαγγελµατίες από την Φθιώτιδα, την Αιτωλοακαρνανία αλλά και την ταλαιπωρηµένη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Τη µεγάλη ζηµιά φαίνεται πως την έχουν πάθει όσοι δεν είχαν σταβλισµένα ζώα και βασίζονταν στη φρέσκια νοµή (ελεύθερη βοσκή), αφού όσοι διαθέτουν εγκαταστάσεις, είχαν φυσιολογικά κάνει τα κουµάντα τους από νωρίς το καλοκαίρι και είχαν γεµάτες τις αποθήκες. «Βέβαια και πάλι υποχρεωθήκαµε να αγοράσουµε ζωοτροφές, καθώς δεν µπορούσαµε να σφάξουµε και έπρεπε να ταΐζουµε µεγαλύτερο κοπάδι σε χώρους που πολλές φορές δεν ήταν επαρκείς. Πολλοί συνάδελφοι κάνανε κάποιες απότοµες µειώσεις στα σιτηρέσια για να βγουν οι δύσκολοι µήνες. Ρευστότητα δεν υπάρχει. Όλοι βγήκαµε εκτός προγραµµατισµού», θα συµπληρώσει έτερος επαγγελµατίας.
Αµεσα τα χρήµατα χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι
Όπως φαίνεται, για να καλυφθεί η ζηµιά στον παραγωγικό κόσµο, απαιτείται καταρχήν να δοθεί ένα οριζόντιο de minimis 6-8 ευρώ το κεφάλι, αφού όλοι έµειναν µαντρωµένοι για ένα µήνα το περασµένο καλοκαίρι, σαν έσκασε η βόµβα της πανώλης στην ελληνική κτηνοτροφική πραγµατικότητα. Από κει και πέρα, ανάλογα µε το διαθέσιµο κονδύλι, χρειάζεται µια ενίσχυση ανά µήνα που να είναι ίσως διαφορετική ανά Περιφερειακή Ενότητα και να λαµβάνει υπόψιν τις τοπικές συνθήκες και τα πραγµατικά κόστη ζωοτροφών.
Χωρίς προκαταβολή η αντικατάσταση ζώων;
Εν τω µεταξύ, πολύς κόσµος περιµένει και το πρόγραµµα αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου λόγω ζωονόσων, το οποίο έχει ήδη αργήσει καθώς έχει παρέλθει το εξάµηνο για πολλούς που θανάτωσαν τα αιγοπρόβατά τους και θέλουν να προχωρήσουν σε επανασύσταση κοπαδιού. Αυτές τις µέρες ασκούνται πιέσεις από πλευράς κτηνοτροφικών συλλόγων ώστε στο νέο Μέτρο «τύπου 5.2.» να προβλέπεται κάποια προκαταβολή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο συγκεντρώνει µικρές πιθανότητες. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι κτηνοτρόφοι να πηγαίνουν στην τράπεζα τα τιµολόγια και µετά να παίρνουν πίσω τα χρήµατά τους. ?ρα πρώτα ο κτηνοτρόφος θα πληρώσει και µετά θα αποζηµιωθεί.
Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως ακολούθως:
Κέλλας: Έρχονται νέα προγράμματα στήριξης για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους
«Την ανάγκη να διοχετευτούν περισσότεροι πόροι για τη στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά την παρέμβασή του στο πάνελ με θέμα «Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, Καινοτομίες και φυλές» στο Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το «Πρώτο Θέμα», με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί στοχευμένα μέτρα, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ ύψους 19 δισ. ευρώ έως το 2027, που συμβάλλουν στην ανάπτυξή και της κτηνοτροφίας, μέσω προσέλκυσης νέων στην παραγωγή, στην ενίσχυση των απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών και στην λήψη μέτρων για ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.
Ακόμη ο κ. Κέλλας τόνισε ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση και η επιστημονική κατάρτιση των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, γι’ αυτό και το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί πρόγραμμα με επιδότηση 40.000 ευρώ για νέους αγρότες.
Η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, όπως drones και τεχνητή νοημοσύνη, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρέπουν την παρακολούθηση της υγείας των ζώων, ανίχνευση των ασθενειών και βελτιστοποίηση της διατροφής τους.
Όσον αφορά τις εξαγωγές, ο κ. Κέλλας επισήμανε ότι τα ζωικά προϊόντα και η στήριξη της κτηνοτροφίας είναι στενά συνδεδεμένα, καθώς η ανταγωνιστικότητα των εξαγώγιμων προϊόντων εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση του εγχώριου κτηνοτροφικού τομέα, αλλά και η κτηνοτροφία από την αυξανόμενη ζήτηση ελληνικών προϊόντων, κάνοντας ειδική αναφορά στην εξαγωγή φέτας σε 80 χώρες.
Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε σε σειρά ενισχύσεων με πόρους του ΣΣΚΑΠ όπως:
556 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στη ζωική παραγωγή
12 εκατ. ευρώ για τη περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων
38 εκατ. για τη βελτίωση των αγροδασικών συστημάτων
95 εκατ. ανά έτος για τρία χρόνια για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους
235 εκατ. το χρόνο για τη διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
586 εκατ. ευρώ για τη βιολογική γεωργία
26,9 εκατ. για τη διατήρηση και βελτίωση των γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία
55,2 εκατ. για τη διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων
28 εκατ. ευρώ για τη καλή μεταχείριση (ευζωία) των παραγωγικών ζώων.
Αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων
Ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι η τελευταία πενταετία ήταν μια περίοδος διαχείρισης κρίσεων. Κατά την διάρκεια της πανδημίας (COVID) οι κτηνοτρόφοι ενισχύθηκαν με 50 εκατ. ευρώ, με το ξέσπασμα του πολέμου της Ουκρανίας με 140 εκατ. και μετά τις καταστροφικές συνέπειες του Daniel και του Elias κατεβλήθησαν 205 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση των κτηνοτρόφων συνεχίστηκε με την καταβολή αποζημιώσεων 30 εκατ. ευρώ για θανατοθέντα ζώα λόγω των ζωονόσων ευλογιάς και πανώλης των αιγοπροβάτων.
Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην εφαρμογή ad-hoc προγράμματος, ύψους 310 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις σε ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή. Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου με χρηματοδότηση 100% μέσω του ευρωπαϊκού μέτρου 5.2 συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. από εθνικούς και κοινοτικούς.
Αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση de minimis ύψους 63 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές, λόγω εγκλεισμού των ζώων λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν εξ αιτίας των ζωονόσων, ο κ. Κέλλας είπε ότι απομένει η υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών για να μεταφερθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων».
Πηγή: agronews.gr
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Βοιωτία εξετάζει το ΥΠΕΝ
Τη δημιουργία έξι μονάδων καύσης τόσο απορριμματογενών καυσίμων όσο και σύμμεικτων απορριμμάτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος....
Αντίθετος με το προεδρικο διάταγμα που μετατρέπει οικόπεδα σε χωράφια ο Λευτέρης Κτιστάκης
Τη δυσφορία και μελών της κοινοβουλευτικης ομάδας της ΝΔ έχει προκαλέσει, ΠΔ που απαγορεύει τη δόμηση...
Πρώτοι σε επισκεψιμότητα οι καταρράκτες της Πέτρας στην Αλίαρτο
Οι πανύψηλοι και πανέμορφοι καταρράκτες της Πέτρας στην Αλίαρτο και το ειδυλλιακό φαράγγι στο οποίο καταλήγουν...
Μήνυμα της Γιώτας Πούλου για την Πρωτομαγιά των αγώνων της εργατικής τάξης
Η ανεξάρτητη Βουλευτής του νομού Βοιωτίας, κ. Γιώτα Πούλου, εξέδωσε το παρακάτω μήνυμα, για την ημέρα της Πρωτομαγιάς:
Οινόφυτα: Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στο χέρι εν ώρα εργασίας
Σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας, εργαζόμενος στην «Εlval Halcor» τραυματίστηκε...
«Τελειώσατε τώρα» φώναζαν οι κουκουλοφόροι που χτύπησαν με πυροσβεστήρα διδακτορικό φοιτητή σε εκδήλωση στη Νομική
Aγριες διαθέσεις είχαν οι κουκουλοφόροι που το βράδυ της Τετάρτης εισέβαλαν σε εκδήλωση στη Νομική τραυματίζοντας...
ΓΑΣ Ηρακλή Θηβών: Εξαιρετική συμμετοχή του Κωνσταντίνου Γκόρτζη στους σχολικούς αγώνες λυκείων στην Αθήνα
Εξαιρετική ήταν η συμμετοχή του Κωνσταντίνου Γκορτζη στους σχολικούς αγώνες λυκείων που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη...
Από την Ξηρονομή ο 25χρονος ανθυπολοχαγός που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια εκπαίδευσης
Την Τρίτη 29 Απριλίου 2025, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού, κατά την διάρκεια εκπαίδευσης στην Διοίκηση...
Συνεδρίαση του ΔΣ του επιμελητηρίου στην Αλίαρτο
Στην Αλίαρτο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου Βοιωτίας εκτός των...