ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμος«Δολοφονούνται λευκοί» - Πώς ο Τραμπ, μετά τον Ζελένσκι, πήγε να εξευτελίσει τον πρόεδρο της Ν. Αφρικής - Καρέ καρέ το σόου στον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ

#TAGS: ΗΠΑ 

«Δολοφονούνται λευκοί» - Πώς ο Τραμπ, μετά τον Ζελένσκι, πήγε να εξευτελίσει τον πρόεδρο της Ν. Αφρικής - Καρέ καρέ το σόου στον Λευκό Οίκο

«Δολοφονούνται λευκοί» - Πώς ο Τραμπ, μετά τον Ζελένσκι, πήγε να εξευτελίσει τον πρόεδρο της Ν. Αφρικής - Καρέ καρέ το σόου στον Λευκό Οίκο

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2025

Γιώργος Πέππας

Η επεισοδιακή συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο έκανε τον γύρο του πλανήτη. Ήταν μεμονωμένο γεγονός ή ένα δείγμα νέων ηθών στην διεθνή διπλωματία. Όπως απέδειξε περίτρανα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, ισχύει μάλλον το δεύτερο, αφού μετά τον Ουκρανό, ο Τραμπ επιχείρησε να εξευτελίσει δημοσίως και τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο σε μία συνάντηση που έβριθε στιγμών αμηχανίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Νότιος Αφρικής και Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν στα καλύτερά τους, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγε κανείς. Συγκεκριμένα, ο Κύριλ Ραμαφόσα είχε κατηγορήσει αρκετές φορές τον Τραμπ για τις απόψεις του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στοχοποιήσει την νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για «γενοκτονία» των Λευκών της Αφρικής, επ αφορμής ενός νόμου σύμφωνα με τον οποίον το κράτος μπορεί να κατάσχει γη και περιουσία δίχως να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες. Ως επιστέγασμα αυτής της πολιτικής, πρόσφατα, οι ΗΠΑ δέχθηκαν ομάδα Λευκών Νοτιοαφρικανών οι οποίοι δήλωναν πρόσφυγες λόγω των «διώξεων στις οποίες υπόκειντο».

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, όπως γράφουν τοπικά ΜΜΕ είχε προετοιμαστεί αρκετά για την επίσκεψή του, όπως και ολόκληρη η αποστολή, καθώς είχε ως στόχο αφενός να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και αφετέρου να συζητήσει εμπορικές συμφωνίες οι οποίες θα βοηθούν την νοτιοαφρικανική οικονομία η οποία δεν περνά και τις καλύτερες ημέρες της.

Ο Κύριλ Ραμαφόσα, όμως, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Σε μια συνάντηση που θύμιζε περισσότερο πολιτικό θέατρο παρά διπλωματική σύσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής,με έναν τρόπο που συνδύαζε πρόκληση, επίδειξη ισχύος και εσωτερική πολιτική στόχευση.

Η συνάντηση περιλάμβανε μια «σκηνοθετημένη» προβολή βίντεο, αποκόμματα εφημερίδων και αναφορές σε μια αμφιλεγόμενη θεωρία ότι στη Νότια Αφρική βρίσκεται σε εξέλιξη «γενοκτονία των λευκών αγροτών».

Αφορμή για το επεισόδιο στάθηκε μια ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Τραμπ για το τι θα τον έπειθε πως οι καταγγελίες περί «white genocide» είναι ψευδείς. Ο Ραμαφόζα απάντησε ήρεμα: «Να ακούσετε τις φωνές των Νοτιοαφρικανών».

«Έχουμε λάβει τεράστιες καταγγελίες για την Αφρική, αλλά και για άλλες χώρες, από τους πολίτες», δήλωσε ο Τραμπ. «Λένε ότι συμβαίνουν πολλά κακά πράγματα στην Αφρική, και αυτό είναι που θα συζητήσουμε σήμερα», είπε.

Όμως ο Τραμπ είχε ετοιμάσει κάτι διαφορετικό. Ζήτησε από έναν βοηθό να «χαμηλώσουν τα φώτα» και να προβληθεί «κάτι» στην τηλεόραση.

Πάνω στην ώρα, όπως από σκηνή ριάλιτι, εμφανίστηκαν σε γιγαντοοθόνη αποσπάσματα με Νοτιοαφρικανούς πολιτικούς να τραγουδούν το αντικαθεστωτικό τραγούδι «Shoot the Boer» – και ο Τραμπ επιδόθηκε σε μια ανοιχτή καταγγελία περί δίωξης των λευκών.

Ένα βίντεο με δυνατή μουσική άρχισε να παίζει, με σκηνές από ανθρώπους που καλούσαν σε βία εναντίον λευκών αγροτών στη Νότια Αφρική.

Σε ένα από τα βίντεο φαίνονταν λευκοί σταυροί τοποθετημένοι κατά μήκος ενός αγροτικού δρόμου που εκτεινόταν μέχρι το βάθος του ορίζοντα, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, ήταν μέρος ενός χώρου ταφής δολοφονημένων λευκών αγροτών. Στην πραγματικότητα, οι σταυροί είχαν τοποθετηθεί από ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για τις δολοφονίες αγροτών γενικότερα.

Δίπλα στον Τραμπ, ο Έλον Μασκ – Νοτιοαφρικανός στην καταγωγή – παρακολουθούσε σιωπηλός από τον καναπέ.

Στο τέλος, με τον έκπληκτο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής να παρακολουθεί, ο κ. Τραμπ άρχισε να ξεφυλλίζει μια στοίβα χαρτιών, που φαινόταν να δείχνουν λευκά θύματα βίας στη Νότια Αφρική: «Θάνατος, θάνατος, θάνατος», είπε. Όταν ρωτήθηκε πού ακριβώς βρίσκονται αυτά τα στοιχεία, απάντησε απλώς: «Στη Νότια Αφρική».

Πηγή: Πρώτο Θέμα