ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΓιώργος Πέππας: Η Τσεχία απαγόρεψε την κομμουνιστική προπαγάνδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

(copyright: Amos Chapple/RFE/RL)

Γιώργος Πέππας: Η Τσεχία απαγόρεψε την κομμουνιστική προπαγάνδα

Γιώργος Πέππας: Η Τσεχία απαγόρεψε την κομμουνιστική προπαγάνδα

Γράφει ο Γιώργος Πέππας, δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας

Κυριακή, 20 Ιουλίου 2025

Γιώργος Πέππας

Την απαγόρευση της κομμουνιστικής προπαγάνδας αποφάσισε η κυβέρνηση της Τσεχίας, με τον Πρόεδρο κ. Πέτρ Πάβελ να υπογράφει την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα της χώρας, με την οποία καθίσταται ποινικά κολάσιμη η προώθηση κομμουνιστικής προπαγάνδας, σε ανάλογη βάση με την απαγόρευση ναζιστικής προπαγάνδας. Δράττομαι της ευκαιρίας που προσφέρει αυτή η είδηση, για να αναφερθώ «λακωνικά» στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε πολλές φορές, εθελούσια, τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες του 20ου αιώνα.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως ο κομμουνισμός σήμερα αντιμετωπίζεται, από τους περισσότερους ανθρώπους στη Δύση, με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι αντιμετωπίζεται ο φασισμός, ή ο ναζισμός (εθνικοσοσιαλισμός), παρά την φρίκη του 20ου αιώνα, τις γενοκτονίες, τους λιμούς, την βίαιη καταστολή και τον απολυταρχισμό που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των κομμουνιστικών κρατών, τόσο στην Ευρώπη όσο και την υπόλοιπη υφήλιο. Ενώ αντιλαμβανόμαστε τον φασισμό και τον ναζισμό ως ιδεολογίες οι οποίες είχαν καταστροφικά αποτελέσματα στις χώρες που τις υιοθέτησαν, όταν η συζήτηση φτάνει στον κομμουνισμό, αυτός αντιμετωπίζεται περισσότερο ως θεωρητικό αντικείμενο για το οποίο δεν γνωρίζουμε και πολλά, και για αυτό του δίνουμε λίγη σημασία, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού διαλόγου μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.

Η κατάσταση αυτή είναι σίγουρα αποτέλεσμα αφενός προπαγάνδας, π.χ ο Αμερικανός «σοσιαλδημοκράτης» κ. Bernie Sanders, καλούσε τις Η.Π.Α. να γίνουν πιο σοσιαλιστικές με πρότυπο την «σοσιαλδημοκρατική» Δανία, μια ιδιαίτερα καπιταλιστική χώρα, ή την παρουσίαση του Αμερικανού Γερουσιαστή Joseph McCarthy ως εγωμανή παρανοϊκού που έκανε διαρκώς αβάσιμες κατηγορίες, ακόμη και αν αποδείχθηκαν αληθινές μεταγενέστερα, ενώ πολλές φορές η Σοβιετική Ένωση παρουσιάζεται ως ουτοπική κοινωνία, υπερασπιστής της «ελευθερίας» και της «δικαιοσύνης», παρά το γεγονός πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αρνούνται με φρενίτιδα π.χ. πολλά από τα δεινά που υπέστησαν οι λαοί στην ΕΣΣΔ, ή πως έλαβαν χώρα σε ιδιαίτερα μικρότερο βαθμό, ή πως έλαβαν χώρα αυτά τα δεινά αλλά ήταν για το «ευρύτερο καλό». Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και η ημιμάθεια πάνω σε αυτά τα ζητήματα, καθώς όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν για τις εκκαθαρίσεις, τους λιμούς, τις τεράστιες αποτυχίες στην Αφρική, ή τον ρόλο της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στην Ρωσική επανάσταση.