ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕρωτήματα από τη «Σύγχρονη Πρόταση» για Ασωπό και Οινόφυτα

Ερωτήματα από τη «Σύγχρονη Πρόταση» για Ασωπό και Οινόφυτα

Ερωτήματα από τη «Σύγχρονη Πρόταση» για Ασωπό και Οινόφυτα

Ζητούν απαντήσεις από τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020

Γιώργος Πέππας

Η μείζονος αντιπολίτευση του Δήμου Τανάγρας, «Σύγχρονη Πρόταση», με ανακοίνωση της προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τανάγρας και τον Δήμαρχο Τανάγρας, κ. Β. Περγάλια, με τίτλο «Επείγοντα Περιβαλλοντικά Θέματα», υπογραμμίζουν την αποτραπή αποσφράγισης των εγκαταστάσεων της εταιρείας ΛΟΥΦΑΚΗ Α.Ε. ΧΗΜΙΚΑ, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, «μετά από σύσσωμη παρέμβαση της δημοτικής αρχής.»

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, η προαναφερόμενη εταιρεία είχε σφραγιστεί τον Ιούνιο του 2016, από κλιμάκιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς είχε εντοπιστεί παράνομη αποθήκευση/διαχείριση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Αναλυτικότερα, η «Σύγχρονη Πρόταση», αναφέρει:

Σύμφωνα με την «Πρόσκληση Ειδικού Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.)» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς στις 22 Ιουνίου 2020, στόχος ήταν να δοθεί πρώτα η άδεια στην εταιρεία CINAR AE να απομακρύνει τον εξοπλισμό της από τις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια εντός 10 ημερών να υποβάλει η εταιρεία χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των επικίνδυνων αποβλήτων, παρά το γεγονός ότι τα 4 χρόνια που πέρασαν από το 2016, τα χρονοδιάγραμμα που κατατέθηκαν δεν ήταν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης, ότι η πληροφορία για την σύσταση του κλιμακίου μας έγινε γνωστή τυχαία και η στάση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος να μην κοινοποιήσει την πρόσκληση του ΚΕΠ.ΠΕ στον Δήμο Τανάγρας είναι από ανεπίτρεπτη έως ύποπτη.

Η υπόθεση όπως καταλαβαίνετε έχει πάρει απλά αναβολή καθώς σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο : «Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν η υλοποίηση των παραπάνω τις ημέρες αναφοράς, θα προγραμματιστεί νέα πρόσκληση και χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε απαραίτητο η Δημοτική Αρχή της Τανάγρας να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει θέση και απόφαση για το θέμα που έχει προκύψει.

Ζητούμε, να αντικατασταθεί η απόφαση της Επιτροπής με νέα, η οποία να υποχρεώνει την υπεύθυνη εταιρεία να απομακρύνει άμεσα και σε πρώτο χρόνο τα επικίνδυνα απόβλητα από τις εγκαταστάσεις της, τηρώντας παράλληλα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και σε δεύτερο χρόνο να επιτραπεί η απόσυρση του εξοπλισμό της, ώστε να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να έχουμε ένα κουφάρι στην περιοχή μας με επικίνδυνα απόβλητα και κανένας να μην παίρνει την ευθύνη της απομάκρυνσής τους.

Δεύτερον, δεδομένου ότι το άρθρο 20 του νόμου Ν 4014/2011 αναφέρει ρητά ότι κάθε φορά που συγκαλείται το Κ.Ε.Π..ΠΕ είναι δυνατόν μετά από σχετική πρόσκληση να λαμβάνει μέρος και εκπρόσωπος του Δήμου στην περιοχή του οποίου υπάγεται διοικητικά το έργο ή η δραστηριότητα που θα ελεγχθεί, ζητούμε από το κλιμάκιο όχι μόνο να ενημερώνει επίσημα τη Δημοτική αρχή του Δήμου Τανάγρας, αλλά και να παρίσταται εκπρόσωπος του Δήμου με δικαίωμα ψήφου. Η συγκεκριμένη διαδιακασία άλλωστε, είχε τηρηθεί από το αρχικό κλιμάκιο στην επιθεώρηση της CINAR το 2016, όπου ο Δήμαρχος Τανάγρας ήταν μέλος του κλιμακίου και είχε ψήφο .

Τρίτον , ζητούμε αντίγραφο του φακέλου των προηγούμενων πρακτικών των κλιμακίων για την υπόθεση και αν δεν υπάρχει να μας τα στείλουν οι αρμόδιοι φορείς

Τέλος οι αρμόδιοι φορείς από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να μας δώσουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα:

  1. Ποιος έχει οριστεί εντεταλμένος σύμβουλος Ασωπού μετά την αποχώρηση του κυρίου Σανίδα;
  2. Σχετικά με τις δυο βασικές μελέτες του Ασωπού, Μελέτη οριοθέτησης και Μελέτη διερεύνησης πηγής ρύπανσης, σε ποιο στάδιο βρίσκονται;
  3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η λειτουργία του Γραφείου Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα;
  4. Τι επικρατεί με τα Παρατηρητήρια Περιβάλλοντος και Υγείας ; Υπάρχουν αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας ; Αν ναι γιατί δεν έχουν κοινοποιηθεί ;

Σύγχρονη Πρόταση για τον Δήμο Τανάγρας .

Επικεφαλής συνδυασμού

Γωγώ Καμπιώτου

Γιάννης Καμινιώτης.

Τσιανάκας Σάκης

Αποστόλης Καψάλης

Περικλής Σιαμπάνης

Αγγέλου Αριστείδης