ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΜιμούμαστε άραγε τους Αγίους που αγαπάμε;

Μιμούμαστε άραγε τους Αγίους που αγαπάμε;

Μιμούμαστε άραγε τους Αγίους που αγαπάμε;

Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020

Γιώργος Πέππας

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας, που έχει πολλές μέρες αφιερωμένες σε μεγάλους Αγίους. Μεταξύ αυτών οι Αγιοι Ανάργυροι, η Αγία Κυριακή, η Αγία Μαρίνα, ο Προφήτης Ηλίας, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, η Αγία Μαρκέλλα, η Αγία Παρασκευή, ο ?γιος Παντελεήμων, η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία στους χριστιανούς να προσέλθουν στους Ναούς, να προσευχηθούν και να ζητήσουν την ευλογία των Αγίων στη ζωή τους. Έχουν συνειδητοποιήσει όμως οι χριστιανοί της εποχής μας ότι η προσευχή στους Αγίους για να έχει πνευματικά αποτελέσματα, πρέπει πρώτα να αποδεχόμαστε τη θεότητα του Κυρίου; Οι Αγιοι είχαν ως τρόπο ζωής την απόλυτη αποδοχή του Κυρίου. Δεν συζητούσαν για το αν ο Χριστός μας είναι ή δεν είναι Θεός και ούτε καν τους περνούσε από το μυαλό να "βλασφημήσουν" το Τίμιο Σώμα και Αίμα Του.

Εμείς σήμερα, κοιτώντας τον καθρέφτη της συνείδησής μας, μπορούμε να πούμε ότι τους μιμούμαστε; Ποιά στάση ζωής έχουμε; Ποιόν πνευματικό αγώνα κάνουμε; Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Αγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό, που χιλιάδες καταφεύγουν ανήμερα της Εορτής του στις εκκλησίες για να τον παρακαλέσουν για την θεραπεία ασθενών. Πόσοι όμως συνειδητοποιούν ότι η ζωή μας πρέπει να έχει απόλυτα δοθεί στο Κύριό μας για να μπορούν και οι Αγιοι διά της "μεσιτείας" τους να ανταποκριθούν στο αίτημά μας; Συνειδητοποιούν οι χριστιανοί πόσο μεγάλη σημασία έχει η παύλειος ρήση: "Εγώ πλέον δεν ζω, αλλά ζει μέσα μου ό Χρίστος" (Γαλ. 2, 20). Κι αν αυτό ακούγεται δύσκολο, γιατί θέλει πολύ αγώνα, ποιός από εμάς σήμερα μπορεί να πει ότι προσπαθούμε να μιμηθούμε το Σταυρό του Χριστού μας, που σημαίνει ότι Τον ακολουθούμε και οδηγούμαστε στη σωτηρία μας.

Ο άνθρωπος που σηκώνει το Σταυρό του, μιμείται το Θεό. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει μίμηση Θεού ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το βίο των Αγίων που αγαπούμε, μελετώντας το βίο τους, με σκοπό να τον κάνουμε πράξη στη ζωή μας και ας έχουμε κατά νου όλοι την ωραία περιγραφή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που στον 44ο ψαλμό λέει πολύ ωραία, εμπνευσμένος από την Αποκάλυψη: "Η γη και η θάλασσα, η οικουμένη και οι απρόσιτοι τόποι (το σύμπαν ολόκληρο) για πάντα θα υμνούν το Θεό, προσφέροντας ευχαριστία για τα αγαθά που έπραξε για 'μας". Αυτό έκαναν και κάνουν οι Αγιοι όλων των αιώνων, αυτό ας κάνουν και οι εν δυνάμει Αγιοι, δηλαδή ο κάθε ένας από εμάς.

π. Νικόδημος Κάστιζας

Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Θηβών