ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Πάνος Σκούμας μιλάει στο «Ράδιο Θήβα» για το πρόβλημα των Ρομά στη Θήβα - Απελπιστική η κατάσταση που επικρατεί

ΘΗΒΑ

Ο Πάνος Σκούμας μιλάει στο «Ράδιο Θήβα» για το πρόβλημα των Ρομά στη Θήβα - Απελπιστική η κατάσταση που επικρατεί

Ο Πάνος Σκούμας μιλάει στο «Ράδιο Θήβα» για το πρόβλημα των Ρομά στη Θήβα - Απελπιστική η κατάσταση που επικρατεί

«Συμβαίνουν γεγονότα για τα οποία έχει άγνοια ο Θηβαϊκός λαός, τα βιώνουμε πρώτοι για χρόνια και υπάρχει άγνοια γιατί δεν μαθαίνονται.»

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

Γιώργος Πέππας

Στο «Ράδιο Θήβα», στην εκπομπή Ενημερωμένος Πολίτης, μίλησε ο κ. Πάνος Σκούμας, επιχειρηματίας στο Πυρί της Θήβας, μίλησε για το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή με την παραβατικότητα των Ρομά.

Ο κ. Σκούμας αναφέρθηκε σε πρώτη φάση στις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου «μετράμε αρκετές φωτιές, καθημερινών, μέρα παρά μέρα, στα καλά καθούμενα βάζουν φωτιά για να έχουν τον χώρο δικό τους, σε ξένες περιουσίες βέβαια που βρίσκονται κοντά στον καταυλισμό». Υπάρχουν καλλιεργήσιμα χωράφια στη περιοχή αυτή, όπου οι ιδιοκτήτες αρνούνται να αξιοποιήσουν λόγω των Ρομά, «δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν, είναι μεγάλος ο κίνδυνος, έχουν γίνει μια σειρά από επιθέσεις με ξύλο, ακόμη και με όπλα κανονικά.»

Η Π.Ε. Βοιωτίας είχε τοποθετήσει κιγκλιδώματα στη «γέφυρα του τρόμου», τα οποία ο κ. Σκούμας χαρακτήρισε ως «κοτετσόσυρμα», αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα αυτού του έργου, τόσο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, όσο και των τουριστών ή επισκεπτών της πόλης. 

«Συμβαίνουν γεγονότα για τα οποία έχει άγνοια ο Θηβαϊκός λαός, τα βιώνουμε πρώτοι για χρόνια και υπάρχει άγνοι γιατί δεν μαθαίνονται. Έχουμε κάνει αγώνα για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη κατάσταση, να πιέσουμε τη δημοτική αρχή και άλλους φορείς όσο μπορούμε, γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο οι περιουσίες μας και οι ζωές μας, αυτό θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος και η σημερινή δημοτική αρχή που υπάρχει και δεν υπάρχει, που είναι σε αδράνεια.» Ο κ. Σκούμας υπογράμμισε πως οι πολίτες της Θήβας πρέπει να μάθουν τι γίνεται στο Πυρί και να ενεργοποιηθεί όλη η κοινωνία ώστε να ταρακουνηθεί η δημοτική αρχή του Δήμου Θηβαίων, τονίζοντας πως για το ζήτημα αυτό είναι υπεύθυνος ο Δήμος Θηβαίων, όχι η αστυνομία, ούτε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «αν δεν ενεργοποιηθεί ο Δήμαρχος ώστε να πιέσεις τους αρμόδιους φορείς, που θα γίνουν κινητήριος μοχλός στην επίλυση του θέματος, ποιος θα το κάνει; Οι πολίτες; Ο Δήμαρχος δεν έχει καταλάβει την θέση που βρίσκεται και τι πρέπει να αντιμετωπίσει.» Στο παρελθόν η κατάσταση αυτή επικρατούσε σε πιο ήπια μορφή, σύμφωνα με τον κ. Σκούμα, για αυτό και προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν επιλύσαν το πρόβλημα και επαναπαύονταν, αλλά πλέον έχει γίνει πιο δύσκολο, «έχει φτάσει στο απροχώρητο.»

Αναφορικά δε με τα σενάρια μετεγκατάστασης, ο κ. Σκούμας υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία σαφής απάντηση, ούτε κάποιο στοιχείο, ενώ τόνισε πως οι μελέτες έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια τώρα, με τα προβλήματα της Θήβας να έχουν αυξηθεί, με την δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων.

«Δεν είναι κατάσταση αυτή. Το πρόβλημα έχει δεκαπλασιαστεί και τείνει να γίνει όλο και χειρότερο, έχουμε καθημερινά περιστατικά, έχουμε υποστεί ληστείες, έχουμε υποστεί ψυχολογική φθορά. Στην επιχείρηση μου δεν δέχομαι επιθέσεις όπως και στην υπόλοιπη περιοχή, αλλά ο τόπος έχει γίνει μια παρακμή, δεν κατεβαίνει ο κόσμος στο Πυρί, βλέπει τα επεισόδια και δεν έρχεται, δεν πλησιάζει καν, και οι δικοί μας και οι τουρίστες.»

Τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας είναι αμέτρητα, τόσο για τους πολίτες της πόλης των Θηβών, όσο και για επισκέπτες αλλά και για τουρίστες, που πέρασαν από την «γέφυρα του τρόμου».

«Η κατάσταση είναι φαύλος κύκλος. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δουλειές μας, στα σπίτια μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, πρέπει να το καταλάβει αυτό η δημοτική αρχή.»

Ο κ. Σκούμας ενημέρωσε πως οι πολίτες του Πυριού «έχουμε στο μυαλό μας να γίνει μια συνεργασία με τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους και με την αντιπολίτευση ώστε να πιέσουμε να γίνει ένα δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία όλων των κατοίκων. Σε προηγούμενα συμβούλια δεν παρευρίσκονταν οι πολίτες γιατί ζούσαν μια απογοήτευσή και δεν ασχολούνταν με το θέμα. Αυτό ήταν λάθος. Θα πιέσουμε να γίνει ένα συμβούλιο μόνο για τους Ρομά και να δούμε τι απαντήσεις θα δώσει η δημοτική αρχή, τι πλάνο έχει, τι σχέδιο έχει για αυτό το θέμα.

«Ανδρο ανομίας, παραβατικότητας και σεξουαλικής παρενόχλησης» χαρακτήρισε την περιοχή ο κ. Σκούμας, ο οποίος ανέφερε ένα επαίσχυντο περιστατικό που έλαβε χώρα εκεί, όπου μια γυναίκα δέχτηκε επίθεση, τη λήστεψαν και την έγδυσαν, «εξευτελιστικά πράγματα». 

Η κατάσταση αυτή προκαλεί μονάχα προβλήματα και βλάπτει την εικόνα της Θήβας, η οποία παρά την πλούσια ιστορία της και τον πολιτισμό της, βρίσκεται σε αφάνεια. «Θα έπρεπε να είμαστε σε επίπεδο των Δελφών, έτσι ονειρευόμαστε την πόλη μας, έχουμε πολλά να αναδείξουμε.»

Ο κ. Σκούμας τόνισε πως όποιος καταφέρει να επιλύσει το ζήτημα με του Ρομά, θα έχει λύσει ένα τεράστιο ποσοστό από τα προβλήματα που ταλανίζουν την Θήβα, ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως υπάρχουν Ρομά οι οποίοι είναι νοικοκύρηδες και έχουν επιχειρήσεις, «μεγαλώσαμε μαζί, κάναμε παρέα μαζί, πήγαμε σχολείο μαζί. Η όλη ιστορία γίνεται για 10-15 άτομα».

Τέλος ο κ. Σκούμας συγχάρηκε την αστυνομία για το υπεράνθρωπο αγώνα που κάνουν καθημερινά, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, την οικογένεια τους, ώστε να εκτελέσουν το καθήκον τους, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. «Του αξίζει παράσημο».