Διαμαρτυρίες στα Δερβενοχώρια για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών
Δείτε βίντεο αλλά και φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία
Την Κυριακή 27 Ιουλίου 2020, έλαβε χώρα διαμαρτυρία κατά της τοποθετήσεως ανεμογεννητριών στα Δερβενοχώρια.
Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τανάγρας, κ. Γιαλούρης Μιχάλης, που ήταν παρών στη διαμαρτυρία, δήλωσε τα εξής στο «Ράδιο Θήβα»: «Αν γυρίσετε τα μάτια σας θα δείτε γύρω γύρω τις ανεμογεννήτριες, έχουν περικυκλώσει τα χωριά εδώ, έχουν κάνει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον. Το ζήτημα είναι αν αυτή η πράσινη ανάπτυξη τελικά γίνεται για να ευνοήσει τους κατοίκους και τον λαό μας. Δεν μπορεί να πας σε τέτοια καταστρατήγηση, σε τέτοια καταστροφή του περιβάλλοντος, και ο λαός μας να πληρώνει το ρεύμα ακόμα πιο ακριβό. Δεν μπορεί να πας σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντος και με ζημιές σε περιουσίες και οικισμούς της περιοχής. Θεωρούμε ότι ο αριθμός από τις ανεμογεννήτριες και στην Στεφάνη και στη Πύλη και όπου αλλού σχεδιάζονται δεν τις σηκώνει η περιοχή. Πρέπει να φτιαχτεί ένα κίνημα στη περιοχή το οποίο θα πάρει θέσει για ό,τι συμβαίνει. Ταυτόχρονα θέση πρέπει να πάρει και ο Δήμος Τανάγρας, ο οποίος με τα τοπικά του συμβούλια σε κάθε κοινότητα να πάρει θέση για το τι θα γίνει στη περιοχή του. Προεκλογικά όταν είχαμε έρθει στα χωριά λέγαμε πως ο στόχος της Ε.Ε. είναι να ξεπεράσει η πράσινη ενέργεια στη χώρα το 25% της συνολικής, τότε ήταν στο 20% και τους είχαμε προειδοποιήσει πως όπου σας βρουν μπόσικους θα σας φυτέψουν και μια ανεμογεννήτρια. Δυστυχώς αυτό ήρθε και έγινε, δεν ακουστήκαμε. Ποτέ δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα πρέπει να φτιαχτεί ένα κίνημα για το πως θα προστατευτεί το περιβάλλον, ο φυσικός πλούτος, πως θα επιβιώσουν τα χωριά μας και κυρίως πως θα έχουμε φθηνό ρεύμα για τις λαϊκές οικογένειες. Αυτό νομίζω είναι το σημαντικότερα.»
Ο κ. Σαμπάνης Νικόλαος, κάτοικος Δερβενοχωρίων, μιλώντας στο «Ράδιο Θήβα», ανέφερε: «Η εταιρεία κατέστρεψε τον δρόμο τον παλιό και υπήρχε και έφτιαξε δικό της γιατί έτσι την βόλευε και έβαλε έναν από το χωριό μας να μην αφήνει κανέναν να περνάει. Με ποιο δικαίωμα; Αυτοί οι κύριοι απαγορεύουν να μην περάσουμε εμείς οι χωριανοί από εκεί που περνάμε κάθε μέρα. Με ποιο δικαίωμα, ποιοι είναι αυτοί; Για να καταλάβουμε δηλαδή. Έχουμε τις περιουσίες μας, δεν μπορούμε να περάσουμε. Δηλαδή όπου βάζουν μια ανεμογεννήτρια δεν θα περνάμε εμείς; Ήρθαμε εδώ για να σας δείξουμε το κατάντημα που έχει γίνει, ειδικά στο χωριό της Στεφάνη. Εδώ έγιναν δύο πυρκαγιές, μια του 2007 και μια του 2016, αυτή του 2007 έφτασε την Πάρνηθα, η άλλη του 2016 έφτασε μέχρι Μάντρα, κάηκαν πάνω από 2000 στρέμματα πευκοδάσους το οποίο το είχαμε εμείς εδώ και το φυλάγαμε ως κόρη οφθαλμού. Ήρθαν αυτοί οι κύριοι, δεν ξέρω ποιοι και γιατί το έκαψαν, αλλά μετα από τις πυρκαγιές φανερωθήκανε και αντί για πεύκα έβαζαν ανεμογεννήτριες. Έχουμε συμβόλαια από τους πατεράδες μας, τους παππούδες μας, γίνονταν συμβόλαια εδώ, αγοροπωλησίες και απαγορεύτηκαν το 1968 επί χούντας, τα απαγόρευσε αυτά τα συμβόλαιο ο Παπαδόπουλος. Εγώ έχω τελευταίο συμβόλαιο του 1966.» Όσο αφορά τα ανταποδοτικά που δίνουν οι εταιρείες, ο κ. Σαμπάνης τόνισε «Που τα δίνουν; Δεν ξέρω να δίνουν, λένε αλλά δεν ξέρουν που τα δίνουν. Εγώ δεν ξέρω. Δεν έχουν δώσει τίποτα. Εμείς παλεύουμε μόνοι μας και ό,τι βγει, κοιτάμε να σώσουμε το χωριό, γιατί το χωριό το έχουν καταστρέψει το έχουν καταδικάσει αυτή τη στιγμή. Ο Δήμος δεν συμμετέχει, ούτε ο τοπικός πρόεδρος, ούτε ενημερώνει το χωριό, πέρασε μια εταιρεία τις προάλλες τα καλώδια μέσα στα χωράφια του αναδασμού χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν, βρήκαν την ευκαιρία με τον κορωνοϊό και πήγαμε εμείς τρία άτομα, φέραμε την αστυνομία και μόλις την είδαν τρέξανε. Φέραμε ξανά την αστυνομία, πάλι το ίδιο πράγμα. Τρέχανε 20-25 εργάτες και χάνονταν. Την πρώτη μέρα βρήκαμε έναν υπεύθυνο, μας έβγαλε το δασαρχείο πως έχουν άδεια. Τους είπαμε πως εδώ είναι μέσα στα χωράφια στον αναδασμό, οι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι δεν μπορείτε να περάσετε. Το βιολί τους αυτοί, μετά από λίγες ημέρες, τα ίδια. Μόνοι μας ήμασταν και παλεύαμε όσο μπορούσαμε.»
Τέλος, ο κ. Φιλιππής Μιχάλης κάτοικος Δερβενοχωριών, μίλησε επίσης στο «Ράδιο Θήβα» και δήλωσε ότι: «Οι άνθρωποι είναι ταχυδακτυλουργοί, έχουν κατεβάσει όλο το βουνό, έχουν γκρεμίσει το μισό βουνό και έχουν μπαζόσει, ούτε μελέτες. Δουλεύουν Κυριακή, έχουν άδειες που δουλεύουν; Εγώ έχω συμβόλαιο από το 1974 που έκανα αποδοχή κληρονομιάς που πλήρωσα εφορία στον συγκεκριμένο χώρο που βρισκόμαστε τώρα, και αυτοί τα ριμάξανε για να βάλουν ανεμογεννήτριες. Έχω μιλήσει με την εταιρεία, θα με ενημερώσουν, ζητούν κτηματολόγια. Δεν πειράζει, θα τα βρούμε. Ήρθα και τους είπα, τι κάνετε εδώ, και μου λένε έχουμε άδεια από το δασαρχείο. Ήρθατε και το καταπατήσατε; Υπάρχει ιδιοκτήτης, πρέπει να τον αποζημιώσετε. Είναι καταπατητές.»
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΏΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΗ
Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. στις θέσεις «Βέλασμα», «Πλαγιά» και «Σταματά» που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό της Στεφάνης, ζητούν οι κάτοικοι των Δερβενοχωρίων Βοιωτίας οι οποίοι απειλούνται με μία άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της ποιότητας ζωής καθώς οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια τους και τα καλώδια που θα τις συνδέσουν με τον Υποσταθμό της ΔΕΗ «Σκούρτα», διασχίζουν τις ιδιοκτησίες των κατοίκων, τις επαρχιακές και δασικές οδούς που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους καθημερινά, και ρέματα των οποίων η κοίτη θα περιοριστεί δυσχεραίνοντας την ελεύθερη ροή των ομβρίων υδάτων. Ταυτόχρονα ο οικισμός μετατρέπεται από μία όαση πρασίνου δίπλα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας που προσέλκυε τουρίστες και επισκέπτες για αποδράσεις περιπάτου και φαγητού κοντά στην πόλη, σε μία βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την οποία θα πλουτίζει ακόμη περισσότερο ο βιομηχανικός γίγαντας που πετρελαίου που αναπτύσσει αυτές τις ανεμογεννήτριες αδιαφορώντας πλήρως για την υποβάθμιση που προκαλεί στον οικισμό. Οι θέσεις αυτές είναι τόσο κοντά στα σπίτια του οικισμού που καμία άλλη εταιρεία αιολικών πάρκων από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δεν έχει τολμήσει να αναπτύξει βιομηχανικού και τεράστιου μεγέθους ανεμογεννήτριες στις θέσεις αυτές, παρόλο που ήταν γνωστές στους ειδικούς για το ανεμολογικό τους δυναμικό εδώ και πολλά χρόνια. Η υποβάθμιση και η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια καθώς τα σκαπτικά μηχανήματα καταστρέφουν βουνά, πλαγιές, δέντρα και βράχους που έστεκαν εκεί για αιώνες, ενώ διαπλατύνουν δασικούς δρόμους με βάναυσο τρόπο και με μοναδικό γνώμονα να στρίβουν ομαλά τα τεράστια φορτηγά που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων, και τους γερανοί που θα τις υψώσουν. Το φυσικό ανάγλυφο του βουνού καταστρέφεται και το έδαφος μετατοπίζεται και καλύπτεται από βιομηχανικά υλικά πάνω από τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να αναγεννηθεί το δάσος το οποίο έχει πρόσφατα κατακαεί και ως δια μαγείας έχει διευκολύνει τα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων. Και όλα αυτά χωρίς κανένα έλεος και πάντα με τις ευλογίες της υπάρχουσας δημοτικής αρχής.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι κύριες συνέπειες του βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών στο οικοσύστημα επηρεάζουν την τοπική πανίδα και το κλίμα, επειδή ο στροβιλισμός αναμιγνύει τον αέρα τοπικά και δημιουργεί μια ζεστή και ξηρή επίδραση κοντά στο έδαφος, η οποία εκτείνεται σε χιλιόμετρα και επηρεάζει την άρδευση και την γεωργία. Κατά τις απογευματινές ώρες που η ατμόσφαιρα είναι λιγότερο τυρβώδης, η θερμοκρασία της περιοχής αυξάνεται κατά 2 βαθμούς κελσίου για αρκετές ώρες. Οι περιστρεφόμενοι έλικες ανακατευθύνουν δυνατούς ανέμους στην επιφάνεια του εδάφους προκαλώντας την εξάτμιση της εδαφικής υγρασίας. Από την πλευρά της πανίδας το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στη θανάτωση των διερχόμενων πτηνών.
Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων δεν μπορεί να γίνεται χωρίς ουσιαστικό αλλά μόνον με τυπικό έλεγχο, και η αδειόδοτησή τους να εξετάζεται μόνο από τους συμβούλους που αμείβονται από τους ίδιους τους βιομηχανικούς ομίλους που αναπτύσσουν τα αιολικά πάρκα, και τους υπαλλήλους Δημοσίων Υπηρεσιών που κατοικούν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και λαμβάνουν έναν βασικό μισθό που δεν τους δίνει κίνητρο να εξετάζουν τις πραγματικές επιπτώσεις στους κατοίκους, στις περιουσίες τους, στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Ο τυπικός έλεγχος που κάνει η Δημόσια Διοίκηση προκειμένου να αδειοδοτήσει ένα αιολικό πάρκο είναι εντελώς απρόσωπος, δεν λαμβάνει υπόψη του τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, και υπολογίζει τα πάντα βάσει κάποιων αριθμητικών τύπων, ή επαφίεται στις δηλώσεις των ίδιων των επιχειρηματιών και των συμβούλων τους που ουδείς ελέγχει ουσιαστικά. Οι εργασίες κατασκευής των ανεμογεννητριών κοντά στη Στεφάνη πρέπει να σταματήσουν ΤΩΡΑ και οι περιβαλλοντικές μελέτες τους να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και να αξιολογηθούν από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, τόσο για την εγγύτητα τους από τον οικισμό της Στεφάνης όσο και την επιβάρυνση που προκαλούν στο πρόσφατα καμένο δάσος που προσπαθεί να αναγεννηθεί. Δηλαδή θα πρέπει να ζητηθεί η συναίνεση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί ουσιαστικά μέχρι τώρα από κανέναν, και έρχονται αντιμέτωποι αναγκαστικά με την οικολογική καταστροφή της περιοχής τους και την υποβάθμιση των περιουσίων τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, αποφασίζουμε όπως:
1.Να προβούμε μέχρι την 30.07.2020 στην κατάθεση Αιτήσεων Ακύρωσης και Αιτήσεων Αναστολής ενώπιων του Συμβουλίου της Επικράτειας για τις ακόλουθες αποφάσεις που εγκρίθηκαν υπέρ της εν λόγω εταιρείας για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων της:
(α) της υπ’ αριθ. πρωτ. 40372/720 από 10.3.2020 Απόφασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τίτλο «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 96211/1688/12-07-2016 (ΑΔΑ: ΩΔ647ΛΗ-Υ56) Απόφασης Υπαγωγής σε ΠΠΔ του έργου: «Αιολικό Πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3.3 MW στη θέση ‘’ΠΛΑΓΙΑ’’ ΤΚ Στεφάνης Δ.Ε. Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας Π.Ε. Βοιωτίας Π.Σ Ελλάδας της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως προς την ισχύ και τον τύπο της ανεμογεννήτριας, ως προς το εμβαδό των επεμβάσεων εντός του πολυγώνου καθώς και της συνοδής οδοποιίας λόγω αύξησης του μήκους αυτής και ως προς το μήκος του δικτύου διασύνδεσης» και
(β) της υπ’ αριθ. πρωτ. 40370/719 από 9.3.2020 Απόφασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τίτλο «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 96221/1689/12-07-2016 (ΑΔΑ: 630Θ7ΛΗ-0Υ3) Απόφασης Υπαγωγής σε ΠΠΔ του έργου: Αιολικό Πάρκο ισχύος 3.3 MW στη θέση ‘’ΒΕΛΑΣΜΑ’’ ΤΚ Στεφάνης Δ.Ε. Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας Π.Ε. Βοιωτίας Π.Σ Ελλάδας της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως προς την ισχύ και τον τύπο της ανεμογεννήτριας, ως προς το εμβαδό των επεμβάσεων εντός του πολυγώνου καθώς και της συνοδής οδοποιίας λόγω μείωσης του μήκους αυτής και ως προς το μήκος του δικτύου διασύνδεσης».
(γ) της υπ’ αριθ. πρωτ. 40373/721 από 11.3.2020 Απόφασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τίτλο «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 100099/1798/12-07-2016 (ΑΔΑ:ΩΤΑΔ7ΛΗ-4Υ6) Απόφασης Υπαγωγής σε ΠΠΔ του έργου: Αιολικό Πάρκο ισχύος 3.6 MW στη θέση ‘’ΣΤΑΜΑΤΑΣ’’ ΤΚ Στεφάνης Δ.Ε. Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας Π.Ε. Βοιωτίας Π.Σ Ελλάδας της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως προς την ισχύ, την μετατόπιση της θέσης και τον τύπο της ανεμογεννήτριας, ως προς το εμβαδό των επεμβάσεων εντός του πολυγώνου καθώς και της συνοδής οδοποιίας λόγω μείωσης του μήκους αυτής και ως προς το μήκος του δικτύου διασύνδεσης».
2.Να εξουσιοδοτηθεί ρητά δικηγόρος που θα αναλάβει τον δικαστικό αγώνα στο Συμβούλιο της Επικράτειας, με τη συμβολή του Δήμου Τανάγρας, από τα ανταποδοτικά οφέλη που έχει από την περιοχή.
3.Να προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη νομική ενέργεια απαιτηθεί προς επίτευξη του σκοπού μας.
4.Το σχετικό ψήφισμα να επιδοθεί:
Α) Στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Β) Στους Περιφερειακούς Συμβούλους
Γ) Στο Δήμο Τανάγρας
Δ) Στους βουλευτές Βοιωτίας
Ε) Σε Περιβαλλοντικές Οργανώσεις
Ζ) Στον τοπικό και εθνικό τύπο και μέσα ενημέρωσης
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Έληξε η συνεργασία του ΑΟ Θήβα με τον Μιχάλη Καβαλιέρη - Νέος προπονητής ο Πέτρος Δημητρίου
Προ ολίγων ημερών έγινε γνωστό πως νέος προπονητής του ΑΟ Θήβα έγινε ο κ. Μιχάλης Καβαλιέρης, όμως μετά από...
Με την ευλογία του Μητροπολίτη Γεώργιου πραγματοποιήθηκε στη Θήβα το πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην Πόλη» (ΦΩΤΟ)
Στις 27 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στη Θήβα, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου...
Σήμερα τιμάται η μνήμη της Οσίας Γενεβιέβης εκ Παρισίων
Χριστιανή μοναχή, που έζησε κι έδρασε στο Παρίσι κατά τον πέμπτο αιώνα και αναγορεύτηκε πολιούχος της γαλλικής πρωτεύουσας...
Με υπογραφή Σπανού χρηματοδοτήσεις 17,7 εκατ. ευρώ για για οδικά έργα στην Στερεά Ελλάδα
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε, γνωστοποίησε πως ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός...
Συνελήφθησαν επ` αυτοφώρω 3 ημεδαποί για διάρρηξη σε σπίτι στη Λαμία
Στην επ` αυτοφώρω σύλληψη τριών ημεδαπών, εκ των οποίων ο ένας είναι ανήλικος, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., τις μεταμεσονύχτιες...
Με άδεια από τον Δήμο Λεβαδέων η κοπή καυσόξυλων - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Λεβαδέων, γνωστοποίησε πως, σύμφωνα με την ισχύουσα «Ρυθμιστική Δασική...
Οδηγίες για την κατάθεση δελτίου απογραφής στρατεύσιμων κλάσης 2028 στο Δήμο Λεβαδέων
Ο Δήμος Λεβαδέων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, έκανε γνωστό πως σύμφωνα με την ισχύουσα στρατολογική νομοθεσία...