ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑπό τον εφησυχασμό στην προκαταρκτική του εισαγγελέα

Από τον εφησυχασμό στην προκαταρκτική του εισαγγελέα

Από τον εφησυχασμό στην προκαταρκτική του εισαγγελέα

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Γιώργος Πέππας

Να σημειώσουμε ότι μετά τα αποτελέσματα τα οποία έχουν σταλεί και στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος έχει διατάξει προκαταρκτική, καλό θα είναι να δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες μετρήσεις του Απριλίου που έγιναν για τα στραγγίσματα. Στην επιστολή που εστάλλει στην εφημερίδα μας από τον πρ. δημοτικό σύμβουλο και πρ. πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Θηβαίων,  κύριο Κοκοντίνη την οποία και δημοσιεύουμε προσπαθόντας να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση που αφορά το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των πολιτών. Παραθέτουμε την επιστολή:

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2019 είδε το φως της δημοσιότητας η αναφορά ενός συμπολίτη μας, ότι σε τμήμα του ρέματος, το οποίο διατρέχει ακίνητο ιδιοκτησίας του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) όπου είναι εγκατεστημένος ο *Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.)* Θήβας, και ειδικότερα στο τμήμα αυτού που βρίσκεται ακριβώς έξωθεν του Χ.Υ.Τ.Α. και χρησιμοποιείται ως αγροτική οδός, παρατηρείται η συγκέντρωση αφρώδους σκουρόχρωμου υγρού αναμεμειγμένου με όμβρια ύδατα, το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται σε διαρροές (στραγγίσματα) από το Χ.Υ.Τ.Α. Θήβας. Το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις και απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας στη συνεδρίασή του της 20ης-2-2020.

Στη συνεδρίαση αυτή ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα κ. Χαράλαμπος Τσοκανής, αφού τόνισε το αυτονόητο, ότι προέχει η υπεράσπιση της Δημόσιας υγείας, ανέφερε ότι τα αρμόδια όργανα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήδη από τις 12-2-2019 προέβησαν σε δειγματοληψία του υγρού αυτού από πέντε διαφορετικά σημεία από τις εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α. προκειμένου να διαπιστωθεί η σύστασή του. Δείγματα από τα ίδια σημεία πήρε και ο Φορέας, προκειμένου να τα δώσει για εξέταση και αυτός σε διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο, όπως ανέφερε ο κ. Τσοκανής. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα είπε ότι σε δέκα (10) περίπου ημέρες θα υπήρχαν τα αποτελέσματα, τα οποία ο Φορέας θα τα κοινοποιούσε στο Δήμο.

Από τότε μέχρι τη λήξη της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής στις 31/8/2019 ουδεμία ενημέρωση υπήρξε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε εστάλη κάποιο έγγραφο, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, προς τις Υπηρεσίες του Δήμου είτε από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είτε από το Φορέα. Το θέμα τέθηκε εκ νέου από τον δημ. συμβούλο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ κ. Παν. Ρωμανά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30-8-2019 με ερώτησή του προς τον Δήμαρχο Θηβαίων και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Αναστασίου, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ. Απαντώντας ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από την ανάλυση των δειγμάτων, που διενήργησε για λογαριασμό της Περιφέρειας το Γενικό Χημείο του Κράτους στη Λιβαδειά, βγήκαν τον Απρίλιο του 2019 και ότι κάποια στοιχεία ήταν πάνω από τα όρια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αντίθετα, οι αναλύσεις από τα δείγματα που είχε πάρει ο Φορέας, την εξέταση των οποίων διενήργησε για λογαριασμό του ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο, δεν έδειξαν περιβαλλοντική επιβάρυνση και ότι για το λόγο τούτο γίνεται επανεξέταση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά δεν γνωρίζει τα αποτελέσματά της.

Τέλος, ο κ. Δήμαρχος στην απάντησή του ανέφερε, ότι τα αποτελέσματα μπορεί να τα αναζητήσει ο καθένας από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως έπραξε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Σκούμας στον οποίο φρόντισε ο ίδιος και του δόθηκαν. Πέρα από του ότι ο κ. Σκούμας σε μένα τουλάχιστον έχει διαψεύσει κάτι τέτοιο, προκαλεί κατάπληξη το ότι ο Δήμαρχος Θηβαίων δείχνει να αδιαφορεί για το θέμα που αφορά το Δήμο μας και παραπέμπει τους δημοτικούς συμβούλους στις Υπηρεσίες και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας, για να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα, αντί ο ίδιος, που τα γνωρίζει αναλυτικά ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος ήδη από τον Απρίλιο του 2019, να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά και πλέον πρόσφατα σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοσταθμό ΡΑΔΙΟ ΘΗΒΑ στις 18-7-2020, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Γεώργ. Πέππα, ανέφερε, ότι το πόρισμα για τα στραγγίσματα πρέπει να βγήκε μετά τη λήξη της θητείας του ως Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και δήλωσε ότι ειλικρινά δεν γνωρίζει που βρίσκεται το θέμα. Εδώ ανακύπτει ένα απλό ερώτημα. Δεν όφειλε ο Δήμαρχος Θηβαίων για ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας και να ζητήσει να πληροφορηθεί για την εξέλιξή του; Είναι όμως πράγματι ειλικρινής η απάντηση αυτή του κ. Δημάρχου; Προσπάθησα να διερευνήσω το θέμα και επικοινώνησα μεταξύ άλλων και με τον σημερινό Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Δημ. Βουρδάνο.

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, διαψεύδει τον κ. Δήμαρχο. Στις 13-11-2019 κοινοποιήθηκε στο Δήμο Θηβαίων για το ζήτημα των στραγγισμάτων το με αρ. πρωτ. 326/58960/7-11-2019 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Βοιωτίας με θέμα *Διαβίβαση έκθεσης μερικού ελέγχου*. Με την έκθεση αυτή διαπιστώνεται, από όσα γνωρίζω, ότι τα στραγγίσματα εκτός από το βαρύ μικροβιακό φορτίο φέρουν και βαρέα μέταλλα. Η υπέρβαση των ορίων στους ανωτέρω παράγοντες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Με την ίδια έκθεση ζητείται από τον Φορέα να εκφράσει εντός πέντε ημερών τις απόψεις του επί του θέματος. Ο Φορέας στο με ημερομηνία 18-11-2019 απαντητικό έγγραφό του, το οποίο κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στον Αντιπρόεδρο του ΦοΔΣΑ και Δήμαρχο Θηβαίων κ. Αναστασίου, αρνείται ότι τα στραγγίσματα προέρχονται από τον ΧΥΤΑ.

Επομένως, ο κ. Δήμαρχος έχει πλήρη γνώση για την εξέλιξη του σοβαρού αυτού θέματος. Γιατί, λοιπόν, αποκρύπτει την έκθεση ελέγχου και δεν ενημέρωσε μέχρι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο; Ο προηγούμενος Δήμαρχος κ. Σπ. Νικολάου ακόμα και για θέματα ήσσονος σημασίας ενημέρωνε λεπτομερώς το Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ο Δήμαρχος Θηβαίων οφείλει να θέσει αμέσως στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων όλα τα έγγραφα που αφορούν το ζήτημα και να φροντίσει στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση πάνω στο πλήθος των ερωτημάτων, που γεννά η έκθεση ελέγχου και η όλη πορεία του θέματος. Με τις προσπάθειες απόκρυψης και τον στρουθοκαμηλισμό δεν επιλύεται το πρόβλημα.

Πιστεύω δε ότι οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου και ο όλος χειρισμός του θέματος καθιστά αναγκαία την πλήρη και εκτεταμένη έρευνα από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να διαπιστώσει την όποια περιβαλλοντική επιβάρυνση και τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί ο ΦοΔΣΑ.

Θανάσης Κοκοντίνης

Δικηγόρος

πρώην Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου

Δήμου Θηβαίων