ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαAδειασε ο Πόρος μετά τα έκτακτα μέτρα: Κλειστά καταστήματα και μάσκες παντού - Ελάχιστοι στους δρόμους

ΠΟΡΟΣ

#TAGS: Κορωνοϊός  Πόρος 

Aδειασε ο Πόρος μετά τα έκτακτα μέτρα: Κλειστά καταστήματα και μάσκες παντού - Ελάχιστοι στους δρόμους

Aδειασε ο Πόρος μετά τα έκτακτα μέτρα: Κλειστά καταστήματα και μάσκες παντού - Ελάχιστοι στους δρόμους

Στήριξη των επιχειρήσεων με αφορμή τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στον Πόρο, ζητούν εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι

Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020

Γιώργος Πέππας

Ελάχιστοι τουρίστες απέμειναν να κυκλοφορούν στους δρόμους του Πόρου, που μοιάζει σαν να ερήμωσε μετά τα έκτακτα μέτρα με αφορμή την τοπική έξαρση κρουσμάτων. Τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν χθες, Παρασκευή σε ισχύ και θα συνεχιστούν και τις 17 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:  

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.  

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.  

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.  

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.  

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.   Στο νησί εγκαταστάθηκαν επίσης κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.  

Ερήμωσαν οι δρόμοι  

Τίποτα στο νησί δεν θύμιζε βραδιά καλοκαιριού χθες, μετά τις 23:00 καθώς καφέ, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν, με ελάχιστους τουρίστες και ντόπιους να κυκλοφορούν στους δρόμους, φορώντας μάσκες, ενώ την ίδια ώρα η αστυνομία πραγματοποιούσε εντατικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσει την πιστή τήρηση των μέτρων.  

Να σημειωθεί πως το απόγευμα της Παρασκευής, κάτοικοι και επισκέπτες του Πόρου έλαβαν στα κινητά τους μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112, το οποίο τους ενημέρωνε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19 στο νησί και τους κάλεσε να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.  

Προς το παρόν, στον Πόρο έχουν επιβεβαιωθεί 24 κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς αναμένονται ακόμη αποτελέσματα από 130 τεστ.   Ειδικοί φέρεται να εξετάζουν την πιθανότητα η διασπορά του κορωνοϊού να ξεκίνησε μετά από pool party, στο οποίο συμμετείχαν νεαρά άτομα.    

Στήριξη των επιχειρήσεων ζητούν εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι   Με αφορμή το τοπικό lockdown στον Πόρο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, απέστειλαν επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ?δωνι Γεωργιάδη ζητώντας τη στήριξη των επιχειρήσεων.

 Στην επιστολή εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί «θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής θα υποχωρήσουν και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στην λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών θα θέσουν τίτλους τέλους στην φετινή τουριστική δραστηριότητα».  

Σημειώνουν ότι η επέκταση των αναστολών των συμβάσεων εργαζομένων για όσο χρόνο κρατάει το τοπικό lockdown δεν αρκεί, ότι «απαιτείται μια νέα και τοπικά εντοπισμένη ολιστική αντίληψη υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει γενικά μέτρα».  

«Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε για το σύνολο των επιχειρήσεων του Πόρου, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, εκτός των αυτονόητων φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, όλα εκείνα τα μέτρα που ήδη ισχύουν για την τουριστική διαμονή με επίκεντρο την μείωση των ενοικίων για όλες τις επιχειρήσεις, την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, την παροχή νέας αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρηματίες και εργαζομένους και την αναστολή σφράγισης των επιταγών. Αντίστοιχα, για να στηριχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τοπικά lockdown, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί γι' αυτές ειδικός σχεδιασμός στην νέα φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αναμένεται περί το τέλος Αυγούστου με ενισχύσεις που θα μπορέσουν προσωρινά να αντισταθμίσουν τις ολικές απώλειες και θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Πηγή: www.lifo.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi