ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΣπάνια λάμψη στον ουρανό: Ορατή από τη Βοιωτία

Σπάνια λάμψη στον ουρανό: Ορατή από τη Βοιωτία

Σπάνια λάμψη στον ουρανό: Ορατή από τη Βοιωτία

Η νύχτα έγινε μέρα για λίγα δευτερόλεπτα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020

Σπύρος Πέππας

Το βράδυ της Τρίτης στις 21:36 έγινε ορατό ένα μετέωρο το οποίο έκανε κυριολεκτικά την νύχτα μέρα. Το φαινόμενο ήταν ορατό από την Βοιωτία και πολλές ακόμα περιοχές της Ελλάδας και σχολιάστηκε έντονα στο facebook.

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Τα μετέωρα διακρίνονται σε:

Διάττοντες: Κατηγορία μετεώρων πολύ μικρών διαστάσεων (περίπου όσο ένας κόκκος άμμου). Παρατηρούνται συχνότερα από όλα τα μετέωρα.

Βολίδες: Αρκετά σπάνιες. Διαρκούν περισσότερο, φωτίζουν αρκετά έντονα και συνήθως συνοδεύονται από έκρηξη.

 

Ένα μετέωρο της οικογένειας των Διδυμιδών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το χθεσινό φαινόμενο ήταν πιθανότατα βολίδα η οποία είχε μέγεθος μικρότερο του ενός μέτρου.

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν το σώμα προσέκρουσε στο έδαφος αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς η πιθανότητα αυτή είναι αρκετά μικρή.

Ακολουθεί ενδεικτικό βίντεο από το kopaida.gr: