ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΒ. Αποστόλου: Να χρησιμοποιηθεί το εργόσημο για την απασχόληση των αλλοδαπών που παραμένουν παράτυπα στη χώρα μας στις αγροτικές εργασίες

Β. Αποστόλου: Να χρησιμοποιηθεί το εργόσημο για την απασχόληση των αλλοδαπών που παραμένουν παράτυπα στη χώρα μας στις αγροτικές εργασίες

Β. Αποστόλου: Να χρησιμοποιηθεί το εργόσημο για την απασχόληση των αλλοδαπών που παραμένουν παράτυπα στη χώρα μας στις αγροτικές εργασίες

Η τοποθέτηση του πρ. Υπουργού στη Βουλή των Ελλήνων

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Ευβοίας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Υδάτων της Δημοκρατίας της Αλβανίας για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας».

Η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου:

«Απαραίτητες τέτοιες συνεργασίες, ειδικά μεταξύ γειτονικών χωρών. Όμως η σύμβαση με την Αλβανία, ειδικά για αγροτική συνεργασία, μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε ένα αρκετά σοβαρό και για τις δύο χώρες θέμα.

Είναι αυτό της εποχικής απασχόλησης χιλιάδων Αλβανών μεταναστών που οι περισσότεροι παραμένουν μεν παράτυπα στη χώρα μας, αλλά υπηρετούν κατά κύριο λόγο ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα. Το θέμα αυτό μας απασχόλησε πολύ ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Κανένα κοπάδι αιγοπροβατοτροφίας δεν θα υπήρχε στην Ελλάδα κύριε Πρόεδρε, αν δεν υπήρχε αντίστοιχα και ένας Αλβανός μετανάστης, ο οποίος ουσιαστικά είναι η ψυχή της συγκεκριμένης δραστηριότητας στη χώρα μας.

Μέχρι τότε δεν μπορούσαν να ασφαλιστούν, με αποτέλεσμα, οι ίδιοι οι μετανάστες να είναι ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση, οι αγρότες – εργοδότες να μην μπορούν να περάσουν στα έξοδά τους τα μεροκάματα που πλήρωναν και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν μια τεράστια απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας.

Με τροπολογία που φέραμε στο ν. 4384/2016,άρθρο 58 θεσπίσαμε μια ειδική διαδικασία, μέσω της οποίας, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης και άρα υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργατικά χέρια, ο αγρότης που επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, να μπορεί να ζητήσει την έγκριση κατ’ εξαίρεση απασχόλησης διαμενόντων μεταναστών, οι οποίοι θα ασφαλίζονται με εργόσημο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση, την νομιμοποίηση της παραμονής τους.

Για την αποφυγή δε των καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειάς του και η έκτασή της.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης, που δούλευαν ήδη με μαύρη εργασία, με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους μετανάστες.

Ξέρετε πως αντέδρασε τότε η Ν.Δ.; Mε κοινή δήλωσή τους, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Μανώλης Κεφαλογιάννης και οι τομεάρχες του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κασαπίδης και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολος Βεσυρόπουλος αποφάνθηκαν ότι το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, «δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες».

Την ώρα που εμείς δίναμε διαπραγματευτική μάχη για να πείσουμε τους θεσμούς για την αναγκαιότητα νόμιμης καταγραφής, ελέγχου και ασφάλισης, μέσω του εργοσήμου, της εργασίας, που ούτως ή άλλως παρεχόταν στον αγροτικό τομέα από τους κατά τόπους μετανάστες, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έδιναν «μάχες οπισθοφυλακής».

Εκμεταλλεύονταν τότε την ανησυχία των πολιτών λόγω του τεράστιου προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, ποντάροντας, προφανώς, σε ξενοφοβικά αντανακλαστικά.

Εμείς βέβαια προχωρήσαμε την εφαρμογή του μέτρου, με τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τη περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και καλέσαμε τους αγρότες και εν γένει τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, να αξιοποιήσουν το εργόσημο ως εργαλείο που στην πραγματικότητα μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Υπολογίζαμε ότι εάν δηλωθούν κανονικά τα μεροκάματα που πληρώνονταν σε παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσμος θα δικαιολογούσε ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει καθόλου τη φορολόγηση του εισοδήματός του, θα αυξήσει τουλάχιστον κατά 2 δις το αγροτικό ΑΕΠ, συμβάλλοντας κατά 1% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ο ασφαλιστικός φορέας των αγροτών θα προσέθετε εισφορές λόγω εργοσήμου κοντά στα 100 εκ ευρώ το χρόνο.

Δυστυχώς δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον στην εφαρμογή του τόσο από τις περιφέρειες όσο και από τον αγροτικό κόσμο και τους μετανάστες. Αποτελεί όμως μονόδρομο που υπηρετεί όλους, τους αγρότες, τους μετανάστες, το ασφαλιστικό σύστημα, την εθνική οικονομία.”

Κλείνοντας απευθύνθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη φράση: «Τολμήστε το, τόσοι πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν άσυλο και δεν έχουν που να πάνε. Δεχτείτε τους στον αγροτικό χώρο.»