ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΝίκος Αθ. Μίνης: Θηβαϊκά παραλειπόμενα ή Θηβαϊκές σημαντικές λεπτομέρειες;

Νίκος Αθ. Μίνης: Θηβαϊκά παραλειπόμενα ή Θηβαϊκές σημαντικές λεπτομέρειες;

Νίκος Αθ. Μίνης: Θηβαϊκά παραλειπόμενα ή Θηβαϊκές σημαντικές λεπτομέρειες;

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Ευτυχώς, όπου η Θήβα τιμά τους ευεργέτες της!

- ο λόγος για τον Παναγιώτη Δράκο από τη Θήβα-

Ελάχιστοι έως καθόλου από τους σημερινούς Θηβαίους γνωρίζουν κάτι για το άξιο τέκνο της Θήβας, το φτωχόπαιδο από τη συνοικία της Μεγάλης Παναγίας της Θήβας, όπου γεννήθηκε το 1879, σ' ένα χαμηλό σπιτάκι κάτω από τον περίφημο ναό της Θήβας.

Το όνομά του έμελλε να γίνει γνωστό στους 'Ελληνες ως "συνώνυμο"...ενός επιτυχημένου και σύγχρονου επιχειρηματία/ εργοστασιάρχου κι ' όχι μόνον.

Από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής μου στη Θήβα, ενδιαφέρθηκα να έχω περισσότερες πληροφορίες για τον Π. Δράκο, αφού μια οδός η οποία ξεκινά απο την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου( Μητρόπολη) , τέμνει κάθετα την Πελοπίδου, Πινδάρου , Επαμεινώνδου και Κάδμου και καταλήγει στη Μεγάλη Παναγία ( ή Αγ.Δημήτριος της Θήβας), όπως βλέπετε και στον χάρτη, φέρνει το όνομά του: Οδός Π. Δράκου !

Ο Παναγιώτης Δράκος, 14 χρονο φτωχαδάκι, φτάνει μόνος του στην Αθήνα και με σκληρή δουλειά, πουλώντας κολοκυθόσπορους(πασατέμπο) κι άλλα παρόμοια, κατόρθωσε και τελείωσε το νυχτερινό Σχολαρχείο της εποχής του.

Εργάστηκε και σε ζαχαροπλαστείο και σε πολλές άλλες εργασίες, ώσπου το 1905 άνοιξε ένα δικό του κατάστημα με είδη υδραυλικής τέχνης.

Με την πάροδο του χρόνου, πανέξυπνος, διορατικός και αποφασιστικός όπως ήταν εκ χαρακτήρος, και αφού έλαβε ένα δάνειο 3.000 Δρχ. μπαίνει στον κλάδο της βιομηχανίας και προσφέρει και αποκομίζει κέρδη από τις δραστηριότητές του.

Είναι ο ιδρυτής της Ιζόλα, και το 1952 βγάζει στην ελληνική αγορά την πρώτη ηλεκτρική κουζίνα, η οποία έμελλε στη συνέχεια να αποκτηθεί,σχεδόν, από όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο πλούσιος Παναγιώτης, δεν ξέχασε τη γενέτειρά του! Στη διάρκεια του μεσοπολέμου δωρίζει στη Θήβα το νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της Θήβας, απέναντι ακριβώς από τον Αγιάννη τον Καλοκτένη, όπου αρχικά λειτούργησε για λίγο ως νυχτερινή τεχνική σχολή, στη συνέχεια ξεσπά ο Β' παγκόσμιος πόλεμος και μετατρέπεται σε πρόχειρο νοσοκομείο, αργότερα γίνεται Δημοτική Βιβλιοθήκη και παράλληλα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και της 31 ης Δεκ.2006, λειτουργεί ως Δημαρχείον Θηβών.

* Για ένα διάστημα η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο, αλλά τώρα ξανά επέστρεψε στην πηγή... της. Δείτε τη φωτογραφία με την επιγραφή στη βόρεια πλευρά του οικοδομήματος.

Απο 1 ης Ιανουαρίου 2007, το Δημαρχείο μεταφέρθηκε στην οδό Κύπρου, κάτω από την αίθουσα του Σ.Φ.Ε.

Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω , πως το εργοστάσιο της ΑΖΙΝΚΟ στη Θήβα ήταν δικό του ή του γιου του, Γεωργίου Δράκου, όπως κι αυτό στην Καλλιθέα, στην Αθήνα, όπου είχαν εργασία , συνολικά 5000 εργατουπάλληλοι. Κατά τη δεκαετία του 1980 έγιναν κάποιες κοινωνικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και παρόμοιες συμμετοχές τραπεζών στις βιομηχανίες της Ελλάδος, με αποτέλεσμα πολλές από τις εταιρίες ΙΖΟΛΑ, ΑΖΙΝΚΟ, ΠΙΤΣΟΣ,ΕΣΚΙΜΟ, ΕΛΙΝΤΑ Κ.ΛΠ. , να ήταν ένα και το αυτό πράγμα.

’Εχω πολύ μπερδευτεί και δεν γνωρίζω, τι έχει απομείνει, πλέον, από αυτόν τον κολοσσό, που ελέγετο Ιζόλα. Κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει.

* Δεν κατάφερα επίσης να πληροφορηθώ, πότε έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης. Ωστόσο, γνωστό είναι και το όνομα της συζύγου του, Μεταξία!

Σημ.: Στην πλάκα των δωρητών στην είσοδο της Μ. Παναγίας, αναφέρεται το όνομα του Παναγιώτη Δράκου ως δωρητού !

Όλες αυτές οι ελάχιστες πληροφορίες περί του Π. Δράκου είναι από προσωπική μου γνώση και εμπειρία και σε συνεχή αναζήτηση, αλλά και από αφήγηση του κ. Νίκου Κτιστάκη, έγκριτου νομικού και π. βουλευτού,( ο οποίος είναι κουμπάρος με τον Γιώργο Δράκο), ως επίσης και από ανάγνωση σημειώματος του αείμνηστου Θηβαίου ιστορικού

Ευάγγελου Ι . Μπασιάκου, πληροφορίες που περιήλθαν εις γνώσιν μου σήμερα το πρωΐ, τηλεφωνικώς, από τον κ. Νίκο και την κ. Ειρήνη, θυγατέρα του Μπασιάκου.