ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΠολιτικό χάος για την δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες

Πολιτικό χάος για την δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες

Πολιτικό χάος για την δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες

Το μπαλάκι των ευθυνών πετάει η Αυτοδιοίκηση στο Υπουργείο και τούμπαλιν

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Σε πολιτικό χάος εξελίσσεται το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες, καθώς όχι μονό υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις, τόσο από τον Δήμο Λαμιέων όσο και από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, αλλά ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, κ. Μηταράκης, υποστηρίζει πως την εν λόγω δομή την είχαν προτείνει ο Δήμαρχος Λαμιέων και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά ο κ. Σπανός.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Καραΐσκος, ενημερώθηκε για τα σχέδια της κυβερνήσεως αφού ήδη είχε ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, με αποτέλεσμα να κινηθεί μέσω της νομικής οδού με αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και με αίτημα προσωρινής διαταγής, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Καραΐσκος

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς, να παρακολουθήσουμε την ασυνέπεια του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, όταν στη θέση του διαλόγου, εισάγει την αυθαιρεσία και το δογματισμό. Όταν κρυφά από την τοπική αυτοδιοίκηση παίρνει αποφάσεις, παίρνει εγκρίσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα για εγκατάσταση νέου Κέντρου στις Θερμοπύλες, δίπλα στο υπάρχον. Δίπλα στους 600, που ήδη υπάρχουν, θέλει να τοποθετήσει, σε νέες εγκαταστάσεις, εντός αρχαιολογικού χώρου και πλάι σε Ιαματικές πηγές, άλλους 1500 τουλάχιστον.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι ως τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε δώσει εξετάσει, πέντε χρόνια τώρα, εκπληρώνοντας το εθνικό μας χρέος, χωρίς να χρειαστούμε τις παραινέσεις κανενός, για να κάνουμε τα αυτονόητα. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε, να συμβάλουμε όσο μπορούμε, σαφώς όμως δεν είμαστε εδώ, για να βλέπουμε να υλοποιούνται αυθαιρεσίες .Είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε, όσο μπορούμε, τις συνταγματικές επιταγές και τη νομιμότητα, όταν αυτή παραβιάζεται βάναυσα. Είμαστε εδώ να προστατεύσουμε την ιστορία του χώρου και πολύ περισσότερο να προστατεύσουμε το κυριότερο τοπόσημο μιας ολόκληρης περιοχής, όπως είναι οι Θερμοπύλες.

Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τρίτους και δημοσιεύματα, αφού προσπαθούσαν, μήνες τώρα, πάση θυσία, να τα κρατήσουν μυστικά.

Προσπαθούσαν να αιφνιδιάσουν, αλλά απέτυχαν.

Δυστυχώς για τον κ. Μηταράκη, πολύ γρήγορα θα φανεί τι έκανε και τι θέλει να πετύχει.

Συνεπείς στο εθνικό μας χρέος, τον καλούμε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και να ανακαλύψει το διάλογο, με σύνεση και σοβαρότητα και προ πάντων συνέπεια.»

Με την σειρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, με ανακοίνωση δηλώνει πως το Υπουργείο πρέπει να αναστείλει τον σχεδιασμό της δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες, τονίζοντας παράλληλα πως η κίνηση αυτή του Υπουργείο έρχεται μονάχα λίγες ημέρες μετά από δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού, κ. Μηταράκη, περί γενικής αποκλιμάκωσης του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα, που οδηγεί σε μείωση και κλείσιμο δομών ανά την Επικράτεια.

Η ανακοίνωση του κ. Σπανού

«Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, χωρητικότητας περίπου 1500 ατόμων στην περιοχή των Θερμοπυλών, παρακειμένως και επιπλέον της υφιστάμενης δομής.

Ο εν λόγω σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα προβληματικός και πρέπει με κάθε τρόπο να ανασταλεί άμεσα καθώς:

- Προσκρούει απολύτως στο στοιχείο της αναλογικότητας σε σχέση με τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας.

Η αναλογικότητα, καίτοι αποτελεί εκπεφρασμένη βούληση του Υπουργείου, ουδόλως τηρείται καθώς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήδη φιλοξενούνται πρόσφυγες σε ποσοστό 1,1% επί του πληθυσμού, το υψηλότερο στην Επικράτεια, εξαιρουμένων φυσικά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

- Προσκρούει στην προ ημερών δήλωση του κ. Υπουργού περί γενικής αποκλιμάκωσης του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα, που οδηγεί σε μείωση και κλείσιμο δομών ανά την Επικράτεια.

- Προσκρούει πιθανώς στην πολεοδομική νομιμότητα, καθώς εγείρονται ερευνητέα ζητήματα αρχαιολογικής και δασικής αδειοδότησης.

Και το κυριότερο:

- Προσκρούει στην αδήριτη ανάγκη να αναδειχθούν οι Θερμοπύλες όσον αφορά τον ιαματικό τους πλούτο, αλλά και την τεράστια ιστορική τους αξία ως πεδίο της κορυφαίας ομώνυμης μάχης των Περσικών Πολέμων, έτη δε περισσότερο, καθώς διανύουμε το επετειακό έτος των 2500 ετών από την τέλεσή της.

Ενόψει των ανωτέρω καλούμε το Υπουργείο όπως:

- Αναστείλει κάθε σχεδιασμό δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας στο χώρο των Θερμοπυλών.

- Τηρήσει εφεξής το μέτρο της αναλογικότητας τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφερειών με καθαρούς κανόνες και όρους.

- Καλέσει επιτέλους την Αυτοδιοίκηση σε συνομιλία με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για το προσφυγικό ζήτημα.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αποδείξει διαχρονικά την καθαρή θέση και την υπεύθυνη στάση της απέναντι στο εθνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Η στάση αυτή θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί με θετικό τρόπο, για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και προκλήσεων.»

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, υπήρχε συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό και τον Δήμαρχο Λαμιέων, στις 10 Φεβρουαρίου όπου ο ίδιος ο κ. Καραΐσκός είχε προτείνει την επέκταση της ήδη υπάρχουσας δομής στις Θερμοπύλες, αντί για την δημιουργία νέας δομής στη θέση Μαυρομαντήλα, την οποία και αποδέχτηκε ο κ. Μηταράκης, με το Πρώτο Θέμα να αναφέρει «Την πρόταση του κ. Καραΐσκου αποδέχτηκε ο κ. Μηταράκης και από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, με το οποίον, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, είχαν συστηματική επικοινωνία.»

Συστηματική επικοινωνία φαίνεται να υπήρχε μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Λαμιέων αλλά και του Υπουργείου, με το Πρώτο Θέμα να τονίζει πως «Στο διάστημα που ακολούθησε ο κ. Μηταράκης και οι συνεργάτες του διατήρησαν συστηματική επικοινωνία τόσο με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό όσο και με τον δήμαρχο Λαμιέων κ. Καραΐσκο, χωρίς να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις που εκφράζουν σήμερα δημοσίως.»

Αντιδράσεις από Περιφέρεια και Δήμο Λαμιέων στους «κύκλους του Υπουργείου»

Η ανακοίνωση του κ. Σπανού:

«Όχι, κύριε Υπουργέ. Όχι, αγαπητέ φίλε Νότη. Ενημερώστε παρακαλώ «τους κύκλους του Υπουργείου», ότι ουδέποτε η Αυτοδιοίκηση σας πρότεινε να φτιάξετε νέα δομή 1500 ατόμων στις Θερμοπύλες, ή οπουδήποτε αλλού.

Μιλήσαμε, σας θυμίζω, στην κορύφωση του προσφυγικού ζητήματος, τις μέρες που όλη η Ελλάδα έστρεφε το βλέμμα της στον Έβρο. Τότε, επιδεικνύοντας (για πολλοστή φορά) ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και συμμετοχής στο εθνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα διαχείρισης των προσφυγικών ροών, σας είπαμε κατά λέξη:

«Η Στερεά Ελλάδα είναι ήδη κορεσμένη. Παρόλα αυτά, αν είναι απόλυτη ανάγκη, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ξανά πλάτη. Μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσωρινής υποδοχής ακόμη 200-300 ανθρώπων στις Θερμοπύλες.»

Παρακαλώ, να διαψεύσετε έστω και μία λέξη από τα ανωτέρω.

Ακόμη περισσότερο, παρακαλώ όπως απαντήσετε, εν τέλει, στα πλέον ουσιώδη ερωτήματά μας:

1. Πως τηρείται η εκ μέρους σας υπεσχημένη αναλογικότητα σε σχέση με τον πληθυσμό στις Περιφέρειες της χώρας, όταν σχεδιάζετε νέα δομή φιλοξενίας στην πλέον κορεσμένη Περιφέρεια (μετά το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο);

2. Πως προτίθεστε να κατασκευάσετε δομή φιλοξενίας προσφύγων σε αναδασωτέα έκταση;

3. Πως συνάδει ο σχεδιασμός σας με την προ μόλις τριών ημερών δημόσια δήλωσή σας περί αποκλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης που οδηγεί σε «κλείσιμο δομών ανά την Επικράτεια»;

4. Κρίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζετε την ανάδειξη του πεδίου της κορυφαίας μάχης της ελληνικής Ιστορίας με την παγκόσμια εμβέλεια και μάλιστα στην 2500στη επέτειό της;

Με βαθιά λύπη, αλλά και ειλικρινή εκτίμηση στο δύσκολο αγώνα που δίνετε για το προσφυγικό ζήτημα, περιμένω τις απαντήσεις σας και τη διάψευση των «κύκλων».

Ή μάλλον, κάτι σημαντικότερο. Περιμένουμε την άμεση ακύρωση του άδικου και άστοχου σχεδιασμού για τις Θερμοπύλες.»

Η ανακοίνωση του κ. Καραΐσκου

«Δεν θα παρακολουθήσουμε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου στα επικοινωνιακά του τερτίπια.

Έχουμε δώσει προ πολλού εξετάσεις τόσο για την υπεύθυνη στάση μας απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όσο και για την ευαισθησία μας και δεν του επιτρέπουμε την οποιοιδήποτε αιχμή.

Τίποτε δεν μπορεί να αναπληρώσει το γεγονός ότι σχεδίαζε στα κρυφά και χωρίς ποτέ να ενημερώσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν αποτυπωθεί από την πρώτη στιγμή γραπτά και έχουν κατατεθεί.

Οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες και κρυστάλλινες.

Έχουν τεθεί σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο, αλλά κυρίως στο φως τη μέρας και μπορούν να αποδειχθούν με αδιάσειστα στοιχεία, ανά πάσα στιγμή.

Οι Θερμοπύλες για μας είναι περισσότερο σημαντικές από οτιδήποτε και όφειλε να το έχει σεβαστεί.

Δυστυχώς πήγε να αιφνιδιάσει και απέτυχε.

Η αλήθεια θα λάμψει.

Είμαστε εδώ και περιμένουμε να ανακαλέσει άμεσα την λαθεμένη και ανεφάρμοστη απόφασή του.»