ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτία«Αρνητικά γνωστή στο πανελλήνιο» η Θήβα λόγω της εγκληματικότητας

«Αρνητικά γνωστή στο πανελλήνιο» η Θήβα λόγω της εγκληματικότητας

«Αρνητικά γνωστή στο πανελλήνιο» η Θήβα λόγω της εγκληματικότητας

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Θήβας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τοποθετείται πάνω σε ένα μείζον ζήτημα για την Θήβα, την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα που παρατηρείται από συγκεκριμένες ομάδες Ρομα στο Πυρί της Θήβας, υπογραμμίζοντας πως «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τους Θηβαίους πολίτες ως αιρετοί στην Δημοτική Κοινότητα Θήβας, γινόμαστε διαρκώς αποδέκτες παραπόνων αλλά και πίεσης από συμπολίτες μας ως προς το θέμα των Ρομά που ταλανίζει την πόλη μας.» Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω ζήτημα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και παράπονα από τους πολίτες της περιοχής.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως «διαίτερα την τελευταία δεκαετία, η πόλη μας έχει γίνει αρνητικά γνωστή στο πανελλήνιο από τα περιστατικά ωμής βίας από Ρομά κατοίκους του καταυλισμού εις βάρος ντόπιων αλλά και περαστικών από την πόλη μας πολιτών. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την δυσφήμιση της πόλης και έχει αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην ανάπτυξη του τουρισμού της καθώς αντί το πανελλήνιο να μιλάει για το μουσείο-κόσμημα της ή για τα αξιοθέατα της, γνωρίζει μόνο για τον καταυλισμό της, ο οποίος αποτελεί αιτία αποφυγής ακόμα και της απλής διέλευσης ξένων από την πόλη, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.»

Αναλυτικότερα ολόκληρη η ανακοίνωση:

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τους Θηβαίους πολίτες ως αιρετοί στην Δημοτική Κοινότητα Θήβας, γινόμαστε διαρκώς αποδέκτες παραπόνων αλλά και πίεσης από συμπολίτες μας ως προς το θέμα των Ρομά που ταλανίζει την πόλη μας.

Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην λάβουμε σοβαρά υπόψη την αγωνία τους, καθώς για τα μέλη του Συμβουλίου της Δ.Κ. Θήβας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία, η προστασία του δικαιώματος των συμπολιτών μας να εργάζονται και να διάγουν την καθημερινότητα τους χωρίς το φόβο και την αβεβαιότητα που προκαλούν η βία και το έγκλημα.

Περιστατικά έκνομων καταστάσεων και απειλών για την ομαλή καθημερινότητά είναι εξαιρετικά σπάνια από την συντριπτική πλειοψηφία των φιλήσυχων συμπολιτών μας και σίγουρα θα μιλούσαμε για μια πόλη ασφαλή να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας αν δεν αμαυρωνόταν από τα περιστατικά εγκληματικότητας, βίας και καταστάσεων αναρχίας που προέρχονται από τον παράνομο καταυλισμό Ρομά στην συνοικία Πυρί (θέση Καζί) από την αρχή της δημιουργίας του.

Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, η πόλη μας έχει γίνει αρνητικά γνωστή στο πανελλήνιο από τα περιστατικά ωμής βίας από Ρομά κατοίκους του καταυλισμού εις βάρος ντόπιων αλλά και περαστικών από την πόλη μας πολιτών. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την δυσφήμιση της πόλης και έχει αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην ανάπτυξη του τουρισμού της καθώς αντί το πανελλήνιο να μιλάει για το μουσείο-κόσμημα της ή για τα αξιοθέατα της, γνωρίζει μόνο για τον καταυλισμό της, ο οποίος αποτελεί αιτία αποφυγής ακόμα και της απλής διέλευσης ξένων από την πόλη, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Δεν ονομάστηκε τυχαία άλλωστε «Γέφυρα του τρόμου» η γέφυρα που περνάει πλησίον του καταυλισμού, όπου συχνά οδηγοί δέχονται επιθέσεις από πέτρες, πέφτουν θύματα ληστείας και καταλήγουν ακόμα και τραυματισμένοι από Ρομά. Αξίζει δε να αναφερθεί πως οι ενήλικες Ρομά δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τα ανήλικα παιδιά τους, τα οποία μπαίνουν μπροστά στα οχήματα για να τα αναγκάσουν να σταματήσουν ή πετούν τα ίδια πέτρες και στη συνέχεια ληστεύουν τους διερχομένους οδηγούς.

Σε μια προσπάθεια να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό οι λέξεις δεν επαρκούν για να αποδώσουν την πραγματικότητα. Οι αρχικά δοθέντες πριν 20 χρόνια οικίσκοι έχουν αλλάξει “ιδιοκτήτες” κατά παράβαση των υπογραφέντων υπεύθυνων δηλώσεων και η συντριπτική πλειοψηφία των λοιπών οικημάτων έχουν ελεγχθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θηβαίων και έχουν χαρακτηρισθεί ως αυθαίρετα και κατεδαφιστέα.

Το καθεστώς της απόλυτης ρευματοκλοπής και υδροκλοπής από το σύνολο των παραπηγμάτων είναι γνωστό και στον ΔΕΔΔΗΕ και στην ΔΕΥΑΘ, όπως απεικονίζεται από πλήθος εγγράφων τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί μεγάλα και απλήρωτα χρέη στις εν λόγω επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και συνάμα υποθάλπτει ένα καθεστώς ευρύτερης ανομίας και ανοχής. Αξιοσημείωτο είναι πως για να εισέλθει οποιοσδήποτε φορέας που θέλει να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του καταυλισμού, απαιτείται η συνοδεία αστυνομικού κλιμακίου του Α.Τ Θηβών, για την εξασφάλιση της ασφάλειάς τους.

Το γεγονός αυτό και μόνο αποδεικνύει την ύπαρξη ενός γκέτο που οι κάτοικοι του επιθυμούν να συντηρούν για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Επιπλέον, σκουπίδια και κάθε είδους απορρίμματα παντού σε κάθε δρόμο που συνορεύει με τον καταυλισμό, είναι η εικόνα που αντικρύζει όποιος μπορεί να πλησιάσει στην άβατη περιοχή ενώ τα μέλη του νεοσύστατου συλλόγου Ρομά αρνούνται να συνδράμουν σε προτάσεις μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας είτε στην εξομάλυνση του προβλήματος είτε και στην εθελοντική ακόμη προσπάθεια συγκομιδής του βουνού σκουπιδιών πέριξ του καταυλισμού, που οι ίδιοι οι κάτοικοι του όχι μόνο συσσωρεύουν αλλά και εμποδίζουν την αποκομιδή τους από τις Υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου Θηβαίων.

Οι φωτιές που ανάβουν ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες σε όλους τους γειτνιάζοντες με τον καταυλισμό αγρούς, απασχολούν σχεδόν καθημερινά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήβας και καταστρέφουν οικονομικά τους αγρότες των αγρών αυτών. Το πλήγμα όμως δεν αφορά μόνο τους αγρότες περιμετρικά του καταυλισμού αλλά και όσους χρησιμοποιούν τις όμορες αγροτικές οδούς για να φτάσουν στις ιδιοκτησίες τους.

Επιπλέον, οι ζημιές και οι κλοπές σπιτιών και επιχειρήσεων σε όλη την πολύπαθη συνοικία του Πυριού αλλά και στις γειτονιές της υπόλοιπης Θήβας έρχονται να συμπληρωθούν στον κατάλογο των δεινών, και η κατάσταση θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως καρκίνωμα που απειλεί να κάνει μετάσταση σε όλη την πόλη επιφέροντας την εικόνα παρακμής.

Δεν είναι τυχαία η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Προσφυγικό Συνοικισμό με τις παράνομες καταλήψεις εγκαταλελειμμένων προσφυγικών κατοικιών από Ρομά και την επανάληψη εικόνων όπως αυτή του καταυλισμού συνοδευόμενη από αξιόποινες πράξεις, ηχορρύπανσης, λεηλασίας, κλοπών και κάθε είδους παράνομου ‘’εμπορίου’’, που δηλώνουν ξεκάθαρα την πρόθεση δημιουργίας ενός ακόμα γκέτο μία ανάσα από το Μουσείο της πόλης.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν έχουν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Πυριού να κάνουν έναν μεγάλο αγώνα και να παλέψουν να δημιουργήσουν μία επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την εξομάλυνση του προβλήματος, καθώς δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν άπραγοι να υποβαθμίζεται καθημερινά η ποιότητα ζωής τους.

Αναμφισβήτητα, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Θηβαίων Δημοτών δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στο αγωνιώδες κάλεσμα των εκπροσώπων τους και να σταθούμε αληλλέγγυοι και υποστηρικτές του αγώνα τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση εισηγούμαστε και προτείνουμε τις κάτωθι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα από τις υπηρεσίες και φορείς του Δήμου, δίχως την εφαρμογή των οποίων δεν πρόκειται να παρουσιαστεί καμία βελτίωση και συγκεκριμένα ζητούμε:

- Την άμεση καταγραφή και επικαιροποίηση από επιτροπή που πρέπει να συγκροτηθεί προς αυτό τον σκοπό, των διαμενόντων στον καταυλισμό ελέγχοντας τα στοιχεία μέσω του Δημοτολογίου ή άλλης διαθέσιμης πηγής, διαχωρίζοντας τους Θηβαίους Ρομά από εκείνους που έχουν παρεισφρήσει τα τελευταία χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση, η υπηρεσία κοινωνικής στήριξης Ρομά που υπάγεται στην ΔΗΚΕΘ πρέπει να συνδράμει με όλα τα αντίστοιχα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της. Με αυτή την διαδικασία θα επιτευχθεί ο απαιτούμενος διαχωρισμός των ομάδων Ρομά εντός τους καταυλισμού, ώστε οι Υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων να έχουν σαφή εικόνα του πλήθους των δημοτών τους για τους οποίους θα πρέπει να λάβουν μέριμνα του επόμενου σταδίου που είναι η μετεγκατάστασή τους.

- Τις συντονισμένες προσπάθειες και πιέσεις από όλες τις τοπικές αρχές προς την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, που είναι επιφορτισμένο με το δύσκολο έργο της επιτήρησης και πρόληψης των εγκληματικών πράξεων των κατοίκων του καταυλισμού. Ταυτόχρονα, να πραγματοποιούνται συνεχείς παρεμβάσεις και έλεγχοι από κλιμάκια Μονάδων της Αστυνομίας εντός του καταυλισμού, ώστε να επαναφέρουν το καθεστώς τάξης και ευνομίας, σπάζοντας το «άβατο» που έχει καθιερωθεί με την βία όλα αυτά τα χρόνια.

- Την άμεση σύνδεση και τον έλεγχο της παροχής οικογενειακών επιδομάτων και επιδομάτων πρόνοιας που λαμβάνουν σχεδόν όλες οι οικογένειες Ρομά σε σχέση με την παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η «εργαλειοποίησή» τους, μειώνοντας τις εικόνες επαιτείας και απουσίας γονικού ελέγχου που όλοι αντικρύζουμε καθημερινά. Ελπίζουμε στα παιδιά και μόνο με αυτό τον τρόπο, κοντά στα σχολεία, υπάρχει η ελπίδα να αλλάξουν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής που διάγουν.

- Την εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων αποφάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων 350/2018 και 8/2019. Η μη υλοποίησή τους απαιτεί κατ’ελάχιστο την σύγκληση νέου Δημοτικού Συμβουλίου με ΜΟΝΑΔΙΚΟ θέμα τον καταυλισμό, επιδεικνύοντας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τις θέσεις του Σώματος του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς όλοι πρέπει να συνδράμουν προς την λύση του μεγαλύτερου προβλήματος της πόλης.

- Την τελική και οριστική ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των κατοίκων του καταυλισμού σε σημείο που οφείλουν να επιδείξουν οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμφισβήτητα πρέπει να διαφυλάσσονται και να είναι αδιαπραγμάτευτα, όμως αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν γίνεται άλλο να προστατεύονται ή να συγκαλύπτονται μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες που ενεργούν καθημερινά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και διαταράσσουν την γαλήνη και την ευημερία του τόπου, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και ιδιωτικότητας των Θηβαίων πολιτών και όλοι να μένουμε θεατές σε ένα έργο που επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα.

Οι Σύμβουλοι Δ.Κ. Θήβας

Γελέκας Γεώργιος

Τουλουμάκος Παναγιώτης

Σταματόπουλος Φώτης

Αναστασίου Κων/νος

Ζυγούρη- Πανουσάκη Μαρία

Τζουμανέκας Αθανάσιος

Μανόπουλος Γεώργιος

 

Αργύρης Θεοφάνης