ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΕρωτήματα για την νομιμότητα της ιχνηλάτησης στη Στερεά Ελλάδα

Ερωτήματα για την νομιμότητα της ιχνηλάτησης στη Στερεά Ελλάδα

Ερωτήματα για την νομιμότητα της ιχνηλάτησης στη Στερεά Ελλάδα

«Ακροβατούμε λίγο στα όρια του νόμου» ανέφερε ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Τοουλιάς

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 3ης Δεκεμβρίου 2020, το 11ο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, όπου, μεταξύ άλλων, έγινε μια ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια, όσο αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Ανδ. Τοουλιά, ο οποίος είναι ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για Covid 19 στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο κ. Τοουλιάς, ανέφερε πως στη περίπτωση της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων «ακροβατούμε λίγο στα όρια του νόμου», προκαλόντας σημαντικά ερώτηματα αναφορικά με την νομιμότητα της ιχνηλάτησης αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

«Δυστυχώς, είμαστε ακόμη σε οξεία φάση, τώρα αρχίζει μια σταθεροποίηση. Ευτυχώς στη Στερεά Ελλάδα αρχίζει να φαίνεται μια μικρή μείωση στατιστικά. Τις τελευταίες τρεις βδομάδες στα στατιστικά μας το σύνολο των κρουσμάτων πριν τρεις βδομάδες χονδρικά ήταν 358 τα κρούσματα, την επόμενη βδομάδα 277 και 225 την προηγούμενη βδομάδα. Βλέπουμε μια μικρή μεν αλλά σταθερή μείωση, αυτά όλα μετά το lockdown. Αυτό δεν σημαίνει πως εφησυχάζουμε, είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση.»

Ο κ. Τοουλιάς επισήμανε στη συνέχεια «Το σύνολο των κρουσμάτων σε όλη μας τη Περιφέρεια είναι 1.606 κρούσματα, είμαστε σε ποσοστό 1,59% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας, άνδρες 913, γυναίκες 692. Νοσηλεύτηκαν μέχρι τώρα 118 ασθενείς και είχαμε 15 θανάτους. Οι θάνατοι στη Στερεά είναι στο 0,65% των συνολικών θανάτων της χώρας μας. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 ετών, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι 498, αυτά είναι εν ολίγοις τα στατιστικά μας αυτή τη στιγμή.»

Νέες ΜΕΘ και υψηλής πίεσης οξυγόνο στους ασθενείς

Λόγος έγινε στη συνέχεια στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Το σύστημα υγείας πλήττεται αυτή τη στιγμή, σε όλη τη χώρα. Εμείς καλά πάμε, αλλά δεχόμαστε στις ΜΕΘ πάρα πολλά περιστατικά από άλλες περιφέρειες. Αυτό μπορεί να γίνει, είμαστε μια υγειονομική περιφέρεια τώρα, ανθρώπινες ψυχές είναι όλοι, αλλά δεν μπορούμε να πούμε δεν δεχόμαστε. Θέλω να πω δύο λόγια για τα νοσοκομεία τα δικά μας που είναι νοσοκομεία αναφοράς covid, το νοσοκομείο της Χαλκίδας, έχει αυτή τη στιγμή 8 κλίνες και από εχθές πρόσθεσε άλλες δύο, σύνολο έχουμε 10 κλίνες ΜΕΘ. Οι κλίνες ήπιας νοσηλείας είναι 17, με προοπτική να γίνουν και 30. Στο νοσοκομείο Λαμίας έχουμε έξι κλίνες, προσθέθηκαν προχθές άλλες 5, 11 σύνολο ΜΕΘ και 45 ασθενείς νοσηλεύονται στο ήπιας νοσηλείας αυτή τη στιγμή στη Λαμία. Θέλω να να αναφερθώ επίσης στους αναπνευστήρες high flow oxygen που εφοδιάζονται αυτή τη στιγμή και το νοσοκομείο Λαμίας και το νοσοκομείο Χαλκίδως, το οποίο θα μειώσει την εισαγωγή των ασθενών στην εντατική. Αυτοί οι αναπνευστήρες δίνουν με υψηλή πίεση οξυγόνο, μπορεί ο κάθε αναπνευστήρας να δίνει ταυτόχρονα σε δύο ασθενείς και με αυτό το τρόπο ένα 80% των ασθενών δεν θα καταλήγει στην εντατική, με αυτό το τρόπο θα μειώσουμε την εισαγωγή στη διασωλήνωση των ασθενών. Όσο αφορά την κινητή μας μονάδα covid. Η κινητή μας μονάδα όπου χρειαστεί πάει από την μια άκρη της Στερεάς μέχρι την άλλη, όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων, και κάνουμε μαζικά τεστ, όπου μας το ζητήσουν από κλειστές μονάδες υγείας, μέχρι και σε ανοιχτούς χώρους.»

Ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 1.507 rapid test «σαν Περιφέρεια», όπως ανέφερε ο κ. Τόουλιάς, «εκ των οποίων τα 19 βρήκαμε θετικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πιάνουμε το κακό στη ρίζα του. Επίσης, θέλω να πω για την ιχνηλάτηση που κάνουμε εμείς και πιστεύω είναι ο κύριος λόγος που έχουμε κρατήσει τη Στερεά σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Ακροβατούμε λίγο στα όρια του νόμου, μπαίνουμε στην ιχνηλάτηση στα προσωπικά δεδομένα, έχουμε όμως συντονιστή γιατρό που ξεπερνάμε ίσως τα προσωπικά δεδομένα σε αυτό και μπαίνουμε αμέσως στην ιχνηλάτηση και στις καραντίνες από τη πρώτη στιγμή, μόλις πάρουμε τα ονόματα των κρουσμάτων, όσο πιο γρήγορα τα πάρουμε, τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα έχουμε. Να πω και δύο κουβέντες για τις επιχειρήσεις. Βλέπουμε τώρα τελευταία τα πιο πολλά κρούσματα είναι στη παραγωγική ηλικία των 30 με 50-60 ετών, που σημαίνει πως είναι άτομα που είναι εργαζόμενοι, είναι επιχειρήσεις που δουλεύουν, έχουμε δει και επιχειρήσεις που να υπάρχουν και ένα και δύο και τρία κρούσματα μαζί, εκεί επεμβαίνουμε άμεσα και σε συνεργασία ο συντονιστής γιατρός μας, ο κ. Φωτόπουλος, με τον εκάστοτε γιατρό υγείας της κάθε επιχείρησης συντονίζουν το πως θα δράσουν, δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε επιχειρήσεις, απλώς πρέπει να δίνουμε οδηγίες για το πως θα περάσουν πιο ανόδινα τα κρούσματα τους.»

Στη συνέχεια ο κ. Τοουλιάς μίλησε για το εμβόλιο του κορωνοϊού, αναφέροντας πως θεωρεί ότι οι Περιφέρειες θα έχουν λόγο στα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν αλλά και στο να πείσουν τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο, «γιατί δυστυχώς υπάρχει και το αντιεμβολιαστικό κίνημα και είναι ευθύνη δική μας να πείσουμε τον κόσμο και πιστεύω οι περιφέρειες θα παίξουν πρωταρχικό ρόλο σε αυτό.»