ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣίμος Κεδίκογλου: «Όσο καλύτερα προστατεύουμε την υγείας μας τόσο καλύτερα προστατεύουμε και την οικονομία μας»

Σίμος Κεδίκογλου: «Όσο καλύτερα προστατεύουμε την υγείας μας τόσο καλύτερα προστατεύουμε και την οικονομία μας»

Σίμος Κεδίκογλου: «Όσο καλύτερα προστατεύουμε την υγείας μας τόσο καλύτερα προστατεύουμε και την οικονομία μας»

Το προσωπικό όλων των νοσοκομειακών Μονάδων στην Εύβοια και κυρίως του Νοσοκομείου Χαλκίδας συνεχάρη ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου, όπως είπε, να μας προστατέψουν.

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Alpha 989» αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας την ανάγκη αντιμετώπισης τόσο των οικονομικών όσο και των κοινωνικών δυσκολιών κάτι που θα επιτευχθεί, εάν κατανοήσουμε τη σημασία που έχει η τήρηση των βασικών κανόνων προστασίας από όλους. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού είναι να προστατευθούμε, γιατί προστατεύοντας την υγεία προστατεύουμε και την οικονομία μας. Είναι δύσκολος αγώνας, δίνουμε έναν διμέτωπο αγώνα με δύο στόχους, που έχουν τελείως διαφορετικές προτεραιότητες. ?λλες είναι οι προτεραιότητες της προστασίας της δημόσιας υγείας και άλλες της αναζωογόνησης της οικονομίας. Η χρυσή τομή είναι δύσκολο να βρεθεί, αλλά εκεί που συνδέονται οι δύο στόχοι είναι, ότι όσο καλύτερα αυτοπροστατευόμαστε τόσο καλύτερα προστατεύουμε και την οικονομία μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την παράταση της υγειονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις στον τουρισμό, την εστίαση, την ψυχαγωγία, καθώς και στο λιανικό εμπόριο, που δυστυχώς επιδείνωσαν τα ήδη πολλά σύνθετα προβλήματα που αντιμετώπιζαν περιοχές της Εύβοιας, όπως είναι ενδεικτικά η περίπτωση του Μαντουδίου, όπου και πριν την πανδημία χρειάζονταν να τύχουν ειδικής στήριξης.

«Το Μαντούδι- είπε- είχε γίνει, δυστυχώς, διάσημο σε όλη την Ελλάδα για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας μετά το κλείσιμο των Μεταλλείων «Σκαλιστήρη» τη δεκαετία του 1990. Τώρα, γίνονται κάποιες προσπάθειες αναζωογόνησης της μεταλλευτικής και ευρύτερα βιομηχανικής δραστηριότητας, οι οποίες δυσχεραίνονται εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Αυτό συμβαίνει από τη στιγμή που η εξόρυξη λευκόλιθου, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή χάλυβα, από τα Μεταλλεία του Μαντουδίου σταμάτησε, γιατί ακριβώς ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει αυτοκίνητα και δεν υπήρχαν πια παραγγελίες από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν χάλυβα.»

Σημείωσε, επίσης, ότι είχαν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, με τη λειτουργία Ναυπηγείου, με τις δυνατότητες τροφοδοσίας των βόρειων Σποράδων και των νησιών του Αιγαίου με προϊόντα από τον εύφορο κάμπο της περιοχής, με την οικονομική σύνδεση του λιμανιού με τις βόρειες Σποράδες και με τα νησιά του βορείου Αιγαίου κάτι που αντίστοιχα ισχύει και για το λιμάνι της Κύμης, το οποίο μπορεί να είναι πυλώνας ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Ενέργειες, που δυστυχώς σταμάτησαν μετά και την εμφάνιση της πανδημίας.

Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε: Η Εύβοια είναι ένας τόπος πλούσιος για κάθε είδους καλλιέργεια και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να μπορεί ο κόσμος της Εύβοιας να καρπωθεί τα πλούτη του τόπου του. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος. Υπήρξε όμως μία μεγάλη αδικία σε θέμα υποδομών αφού η Εύβοια μέχρι το 2013 ήταν εκτός Ευρώπης σε ό, τι αφορά τα οδικά δίκτυα. Το 2000 η κυβέρνηση Σημίτη δήλωσε στην ΕΕ ποια κομμάτια του εθνικού οδικού δικτύου θέλει να ενταχθούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και-δυστυχώς - δεν ενέταξε ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου στην Εύβοια. Την άρση αυτής της αδικίας πετύχαμε το 2013 επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Τότε εντάχθηκε οδικώς η Εύβοια στην Ευρώπη, αλλά είχε σταματήσει να χρηματοδοτεί η Ευρώπη οδικά έργα. Τώρα είμαστε κοντά στο να ξεκινήσει απ’ ότι έχει πει και ο Υπουργός Υποδομών μέσα στο έτος η δημοπράτηση του πρώτου μεγάλου έργου στην Εύβοια μετά από τριάντα χρόνια, του περιφερειακού της Χαλκίδας, που θα είναι ένα σημαντικότατο έργο για τη διευκόλυνση της κίνησης και για τη Βόρεια και για τη Νότια Εύβοια, αλλά είναι και ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 186 εκ. ευρώ, που θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στην τοπική οικονομία». 

Και κατέληξε: «Προϋπόθεση για την ευόδωση αυτών των στόχων είναι να προστατευθούμε, γιατί προστατεύοντας την υγεία προστατεύουμε και την οικονομία μας».