ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην στήριξη των βαμβακοπαραγωγών Βοιωτίας ζητά ο Γιώργος Μουλκιώτης

Την στήριξη των βαμβακοπαραγωγών Βοιωτίας ζητά ο Γιώργος Μουλκιώτης

Την στήριξη των βαμβακοπαραγωγών Βοιωτίας ζητά ο Γιώργος Μουλκιώτης

Τονίζει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί της Βοιωτίας βρίσκονται σε ιδιαίτερη οικονομική στενότητα αλλά και αβεβαιότητα

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό, κα τον Υπ. Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, μέσω της οποίας ζητά την ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας και την προστασία των παραγωγών της στη Βοιωτία.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής τονίζει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί της Βοιωτίας, όπως και της υπόλοιπης επικράτειας, βρίσκονται σε ιδιαίτερη οικονομική στενότητα αλλά και αβεβαιότητα για την νέα καλλιεργητική χρονιά.

Επισημαίνει επίσης ότι το τελευταίο έτος οι 3.200 βαμβακοκαλλιεργητές των 170.000 στρεμμάτων στη Βοιωτία αντιμετώπισαν καταστροφικές καιρικές συνθήκες, την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας, με τιμές κατώτερες του αναμενόμενου, και με βασικό αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εισοδήματος. Τέλος, ότι η ένταξη των αγροτών στον 4ο και 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ένα μέτρο αμφίβολης συμβολής και αποτελεσματικότητας.

Κατόπιν αυτών, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αντιστάθμιση στη ζημιά της βαμβακοκαλλιέργειας εν μέσω πανδημίας, ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τέλος, ερωτά πόσοι βαμβακοκαλλιεργητές του νομού Βοιωτίας έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη στον 4ο και 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και πόσες αιτήσεις εγκρίθηκαν τελικά.