ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαLockdown: «Αυστηρή τήρηση και όχι αυστηροποίηση» για τα υφιστάμενα μέτρα το μήνυμα Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά

ΕΛΛΑΔΑ

#TAGS: Κορωνοϊός  Lockdown 

Lockdown: «Αυστηρή τήρηση και όχι αυστηροποίηση» για τα υφιστάμενα μέτρα το μήνυμα Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά

Lockdown: «Αυστηρή τήρηση και όχι αυστηροποίηση» για τα υφιστάμενα μέτρα το μήνυμα Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά

«Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή, ανάλογα με την εισήγηση της επιτροπής, θα αποφασίσει η κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Με σαρωτικούς ελέγχους και απόλυτη προσήλωση στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα προχωρά η κυβέρνηση, μέχρι να αποκρυσταλλωθεί το επιδημιολογικό τοπίο και σίγουρα έως την Παρασκευή, οπότε και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών. Τα μηνύματα ωστόσο είναι αποθαρρυντικά, αφού και σήμερα, τρίτη κατά σειρά μέρα αναμένεται τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Τον τόνο για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ωστόσο, έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας πως «θα τηρήσουμε τα μέτρα με προσήλωση, με σεβασμό και αυστηρότητα», αμέσως μετά τη σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και τοπικών αρχών και φορέων, με αντικείμενο την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή.

«Τηρήστε τους κανόνες»

«Η Θεσσαλονίκη κατάφερε με κόπο, εκείνο τον φοβερό Νοέμβριο του 2020, να ξεπεράσει το πρόβλημα. Και είμαστε εδώ σήμερα για να μην έχουμε ξανά τα ίδια. Ο ιός έχει έναν φίλο, έναν σύμμαχο, που είναι ο συνωστισμός. Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, τηρήστε τους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης, επιμένοντας στο υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο. Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως «δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε έκρηξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο είμαστε εδώ για να προλάβουμε πιθανή νέα διασπορά και πιθανούς νέους κινδύνους».

Αυστηρή τήρηση και όχι αυστηροποίηση

Αποτυπώνοντας την τρέχουσα κατάσταση σε επίπεδο συναγερμού του κρατικού μηχανισμού, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως «δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής», προσθέτοντας με νόημα πως «δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων».

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη, μετέβη στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης για σύσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό και την εντατικοποίηση του ελέγχου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων κατά την πανδημίας, κάνοντας ο ίδιος με το παράδειγμά του κατανοητό το επείγον της συμμόρφωσης με τα υφιστάμενα μέτρα.

Ρευστή κατάσταση              

Τη ρευστότητα, άλλωστε, της κατάστασης αποτύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, περιγράφοντας στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα αλλά από ώρα σε ώρα».

Για το λόγο αυτό, «το καθήκον μας είναι να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές. Αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή την εβδομάδα. Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση θα αποφασίσει η κυβέρνηση» εξήγησε ο κ. Ταραντίλης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα».

Η δυναμική φύση της πανδημίας πυροδοτεί διαφορετικά, εναλλακτικά σενάρια, τα οποία, ωστόσο, δε φείδονται δυσκολιών στην εφαρμογή τους, στην παρούσα φάση.

Απαγόρευση Κυκλοφορίας

Ως προς την πιθανότητα περαιτέρω χρονικού περιορισμού της κυκλοφορίας, δηλαδή νωρίτερα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, όπως ισχύει σήμερα στην Αττική, «είναι μια εισήγηση που βγαίνει από την πλειοψηφία της επιτροπής ανεξάρτητα αν έχει ειπωθεί δημόσια από ένα ή περισσότερα μέλη της επιτροπής. Εμείς περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής» απάντησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μολονότι για το εύρος της Περιφέρειας Αττικής ένα τέτοιο μέτρο φαντάζει σχεδόν ανεφάρμοστο, όπως και η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ των δήμων του λεκανοπεδίου, καθώς θα προκαλέσει περαιτέρω κυκλοφοριακή επιβάρυνση, αλλά και αναντιστοιχία με τη λειτουργία της αγοράς τις καθημερινές.

Κλειστά Γυμνάσια – Λύκεια

Ένα ακόμη πιθανό ενδεχόμενο είναι η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα, άποψη με την οποία συμπαρατάσσεται ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αλλά δεν κρίνεται μέχρι σήμερα επιβεβλημένη από το ιικό φορτίο.«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος.

Επιστροφή στο click away

Επιπλέον, εξετάζεται η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.

Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι «δεν έχουμε στοιχεία για να πούμε ποια δραστηριότητα ευθύνεται» για την αύξηση των κρουσμάτων εκτίμησε στον Θέμα 104,6 ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. «Καμία δραστηριότητα δεν συμβάλει από μόνη της, όλες σε συνδυασμό επηρεάζουν, όλα λίγο ως πολύ επιβαρύνουν τη μετάδοση» τόνισε ο Καθηγητής, ενώ υπογράμμισε πως σημασία έχει και η συμπεριφορά των πολιτών. «Όταν καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τότε επέρχεται χαλάρωση που σε συνδυασμό με άνοιγμα δραστηριοτήτων ότι έρχεται αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε ο κ. Παρασκευής, παραδεχόμενος ταυτόχρονα πως «στο άνοιγμα μίας δραστηριότητας υπάρχει πάντα κάποιο ρίσκο».

«Καταστροφικά στοιχεία»

Υπό αυτό το πρίσμα, ο «κόκκινος» συναγερμός ενισχύεται και από το γεγονός ότι για την Αττική τα στοιχεία είναι «καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά», όπως δήλωσε ο Καθηγητής, Νίκος Σύψας, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, προαναγγέλλοντας παράλληλα πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα πέσουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Πηγή: www.protothema.gr