ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕπίσκεψη του Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού στον Βοιωτικό Κηφισό

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού στον Βοιωτικό Κηφισό

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού στον Βοιωτικό Κηφισό

Ο Περιφερειάρχης παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες καθαρισμού

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης, 11 Φεβρουαρίου 2021, στην Αλίαρτο, στον Βοιωτικό Κηφισό, όπου επέβλεψε την ολοκλήρωση των εργασιών που πραγματοποιούνται. Αξίζει να σημειωθεί πως τον κ. Σπανό συνόδευε στην επίσκεψη αυτή και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ. Κώστας Μπακομήτρος και ο πρ. Δήμαρχος Θηβαίων και νυν Περιφερειακό Σύμβουλος, κ. Σπύρος Νικολάου.

Στόχος να προστατευτεί όλο το κομμάτι του κάμπου

«Αφορά στο τμήμα των μεταξύ των δύο φραγμάτων, Λόφι και Γερμανικού, αλλά και εκατέρωθεν αυτών, πάνω από το Λόφι, κάτω από το Γερμανικό» ανέφερε ο κ. Σπανός ο οποίος εν συνεχεία τόνισε ότι το έργο πραγματοποιείται γρήγορα «και κυρίως γίνεται ολοκληρώνεται σωστά και έχει ως στόχο το προφανές, το αυτονόητο αλλά και το πολύ σημαντικό, να προστατέψουμε όλο το κομμάτι του κάμπου που συνδέεται με τον Βοιωτικό Κηφισό από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα και συνολικά να υπάρχει μια σοβαρή διαχείριση πάνω στον κάμπο. Είμαστε σε αυτό το σημείο και τον Μάρτιο περιμένουμε την πλήρη ολοκλήρωση και παράδοση του έργου με ό,τι αυτό σημαίνει για την διαχείριση μας». Ο Περιφερειάκης επισήμανε πως ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο έργο το οποίο πραγματοποιείται στην περιοχή του Κωπαϊδικού πεδίου.»

Στη κάμερα του «radiothiva» μίλησε και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, η οποία τόνισε με τη σειρά της την σημαντικότητα αυτού του έργου για τη Βοιωτία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Είναι ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο έργο το οποίο πραγματοποιείται στην περιοχή του Κωπαϊδικού πεδίου.» Στη συνέχεια η κ. Παπαθωμά υπογράμμισε ότι «δεν θα σταθώ μόνο σε αυτό το έργο, αυτό εδώ το έργο, ο καθαρισμός του Κηφισού, αποτελεί συνέχεια μιας ολοκληρωμένης δράσης που αφορά το Κωπαϊδικό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι εντός ολίγου δημοπρατούμε 500.000 τα θυροφράγματα, ότι ήδη η προγραμματική σύμβαση είναι προσυπογραφή στο Περιφερειάρχη και αφορά την αγροτική οδοποιία, ένα εκατομμύριο μέσα πάλι στην Κωπαΐδα. Επίσης είναι έτοιμη να ξεκινήσει η διαδικασία που αφορά το κανάλι της Υλίκης, σε 2.7 εκατομμύρια και βεβαίως προ των πυλών είναι τα 20 γεφύρια της Κωπαΐδας προϋπολογισμού περίπου 600.000». Η κ. Παπαθωμά έκανε γνωστό πως τα έργα αυτά θα έχουν ξεκινήσει μέχρι και τις αρχές του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

«Έχει αποσοβηθεί ένας τεράστιος κίνδυνος και για τους αγρότες φυσικά, που γύρω έχουν τις περιουσίες τους, αλλά και για την κατοικημένη περιοχή»

Τέλος, ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργος Ντασιώτης, ανέφερε πως στο σημείο αυτό είναι η συμβολή του Βοιωτικού Κηφισού και του ποταμού Λόφι, υπογραμμίζοντας πως στο σημείο αυτό, διαχρονικά, παρουσιάζονται πλημμύρες. «Η τελευταία τέτοια κατάσταση ήταν στις 4 Απριλίου του περασμένου έτους, όπου ακριβώς στο σημείο που βρισκόμαστε έσπασε η κοίτη του Βοιωτικού Κηφισού λόγω της μεγάλης ποσότητας νερών που έφτασε εδώ και πλημμύρισαν, εκτός από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλημμύρισε και τμήμα κατοικημένης περιοχής του συνοικισμού Ευρυτάνων της Αλιάρτου που είναι ακριβώς δίπλα μας. Από τότε το συζητήσαμε το θέμα, η Περιφέρεια ανέλαβε και ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης ανάλαβαν την ευθύνη και μέσω πιστώσεων που εξασφαλίσαμε μέσα από την Πολιτική Προστασία παρενέβησαν στο σημείο και παρεμβαίνουν ακόμη.» Ο κ. Ντασιώτης υπογράμμισε ότι πραγματοποιήθηκε καθαρισμός και διευθέτησης σε μήκος 15 χλμ της γέφυρας. «Στο επίμαχο σημείο που έχουμε το πρόβλημα έγινε και εμβάθυνση του ποταμού. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, έχω προσωπική άποψη για αυτό γιατί το έχω δει το σημείο να πλημμυρίζει και έχω δει τους κινδύνους που ελλοχεύει σε αυτό το σημείο. Έχει αποσοβηθεί ένας τεράστιος κίνδυνος και για τους αγρότες φυσικά, που γύρω έχουν τις περιουσίες τους, αλλά και για την κατοικημένη περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλιάρτο-Θεσπιέων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες