ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Μουλκιώτης: «Χωρίς πραγματική λύση οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Χωρίς πραγματική λύση οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Χωρίς πραγματική λύση οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις»

«Κάθε μέρα που περνά, ο μύθος περί μεταρρυθμιστικής, εκσυγχρονιστικής, προοδευτικής Κυβέρνησης Μητσοτάκη καταρρέει»

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, κατά τη διάκριεα της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ΑΑΔΕ.

Ο κ. Μουλκιώτης ανέφερε πως «Είναι αυτονόητο για την μακροχρόνια ανάπτυξη μιας χώρας, μεταξύ άλλων είναι προϋπόθεση να λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η απόλυτη εξουσία της κυβέρνησης να περιορίζεται από ανεξάρτητους θεσμούς. Η περίπτωση της ανεξάρτητης αρχής της ΑΑΔΕ είναι όμως μοναδική. Οι αλλαγές που η κυβέρνηση υιοθετεί από την αρχή της διακυβέρνησης στο συγκεκριμένο οργανισμό δεν είναι καθόλου αθώες και αποδεικνύουν ότι η ανεξαρτησία ενός οργάνου είναι πρωτίστος θέμα κουλτούρας και ωριμότητας του πολιτικού συστήματος και δευτερευόντος λειτουργικής ανεξαρτητοποίησης.»

Ακόμη, ο κ. Μουλκιώτης ανέφερε:

 •Κάθε μέρα που περνά, ο μύθος περί μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονισμού και προόδου της Κυβέρνησης Μητσοτάκη καταρρέει.

•Με γνώμονα τον κοινωνικό αυτοματισμό, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, για πρώτη φορά στο Δημόσιο: 

θεσμοθετεί τη σύνδεση του μισθού με το περίγραμμα θέσης εργασίας (ΠΘΕ) πέραν των τυπικών προσόντων,

διασπά και αυτονομεί ολοκληρωτικά την ΑΑΔΕ από το υπόλοιπο Υπουργείο Οικονομικών, δημιουργεί διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς ακόμα και μέσα στον ίδιο κλάδο,

συνδέει τις θέσεις εργασίας με ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο έχει θεσπιστεί με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ,

δεν ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα για μισθολογική εξομοίωση των νέων υπαλλήλων σε ΥΠΟΙΚ – ΑΑΔΕ που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.

•Η Κυβέρνηση, καθώς επιδιώκει να αποφεύγει τον διάλογο, έφερε εκπρόθεσμα στη Βουλή μια τροπολογία «αχταρμά» του Υπουργείου Εργασίας, με διατάξεις που θα μπορούσε να είχε φέρει νωρίτερα ώστε να υπάρξει η δυνατότητα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή.

•Δεν δίδεται πραγματική λύση για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας παρακάμπτει την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία θεσμοθέτησε το καλοκαίρι του 2020 (άρθρο 115 Ν. 4714/2020) και αντί να καταβάλει την προσωρινή σύνταξη που είναι το 70-80% της σύνταξης, που δικαιούται ο συνταξιούχος και κυμαίνεται από 384 έως 960 ευρώ, αυθαίρετα και έμμεσα την «υποβιβάζει» σε επίπεδα «φιλοδωρήματος».

•Με «μπαλώματα» και χωρίς κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις κύριες συντάξεις, το μόνο που κάνει είναι να αγοράζει χρόνο, για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία της, να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό θέμα από το οποίο κυριολεκτικά εξαρτάται η επιβίωση πολλών συνανθρώπων.

•Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να ταυτιστεί με την ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι δεν είναι γραφειοκράτες,αλλά ευσυνείδητοι υπάλληλοι, που καταβάλουν κάθε δυνατότητα με τα ελάχιστα μέσα που τους παρέχονται για να είναι αποτελεσματικοί. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης πρέπει να τους σεβαστεί και να αναγνωρίσει το αποτελεσματικό έργο που επιτελούν σε λίαν αντίξοες συνθήκες.

•Η ρύθμιση Χατζηδάκη να μην αποτελέσει άλλοθι για να μην εκδίδονται προσωρινές συντάξεις και να καθυστερούν ετι περαιτέρω οι οριστικές.

•Οι συντάξεις πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Στέλνεται λάθος μήνυμα στους ασφαλισμένους και δημιουργούνται προσδοκίες των οποίων η διάψευση μεγεθύνει την πίκρα και την αδικία.