ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά Ελλάδα«Εγκλωβίζονται» στη 5η ΥΠΕ τα κρούσματα κορωνοϊού

«Εγκλωβίζονται» στη 5η ΥΠΕ τα κρούσματα κορωνοϊού

«Εγκλωβίζονται» στη 5η ΥΠΕ τα κρούσματα κορωνοϊού

Την στιγμή που η Βοιωτία βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» το «βάρος» της πανδημίας πέφτει στις τοπικές δομές υγείας

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021

Γιώργος Πέππας

Σε μια περίοδο όπου το Γ.Ν. Χαλκίδας βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση, λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων κορωνοϊού που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, εντολή του Υπουργείου Υγείας καλεί τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, ήτοι το Γ.Ν. Θήβας, το Γ.Ν. Λιβαδειάς και το Γ.Ν. Χαλκίδας, να διακόψουν κάθε διακόμιση ασθενών κορωνοϊού προς την Αττική, με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται τα περιστατικά αυτά μέσα στη 5η ΥΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και τα περιστατικά που απαιτούν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ, θα αντιμετωπίζονται στις δομές υγείας της περιοχής.

Δεν είναι γνωστό κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές υγείας της Βοιωτίας, η οποία βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», ιδιαίτερα στα Γενικά Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, με το νοσοκομείο της Θήβας να αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γ.Ν. Θήβας, κ. Χροναίος, σε δηλώσεις του στο «radiothiva.gr» στις 14 Μαϊου 2020, είχε τονίσει πως υπάρχει μια ΜΕΘ στο Γ.Ν. Θήβας, με οκτώ κρεβάτια. Δεν είναι γνωστό αν έκτοτε έχουν «ανοίξει» άλλες ΜΕΘ, ή έχει αυξηθεί ο αριθμός των κλίνων.  

Την ίδια στιγμή τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας όσο και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, βρίσκονται υπό ιδιαίτερη πίεση λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων κορωνοϊού που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, καθώς τόσο στην Εύβοια όσο και στη Φθιώτιδα παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ερώτηση Μουλκιώτη στη Βουλή για την απόφαση του Υπουργείο Υγείας

Ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝ.ΑΛ, κ. Γ. Μουλκιώτης, πραγματοποίησε κοινοβουλευτική παρέμβαση στη Βουλή, προς τον Υπ. Υγείας, κ. Β. Κικίλια, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Α. Πουλάς, στην οποία αναδεικνύει «τους επικίνδυνους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας με τον αποκλεισμό διακομιδής ασθενών COVID-19 από την 5η ΥΠΕ στην Αττική.»

Ο κ. Μουλκιώτης επισημαίνεται ότι, η ανεπάρκεια στην λήψη έγκαιρων μέτρων προστασίας και θωράκισης του ΕΣΥ, οδήγησαν την Κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, σε ένα πρόχειρο σχέδιο αποκλεισμού διακομιδής ασθενών μεταξύ υγειονομικών περιφερειών και, πρακτικά, προς την πρωτεύουσα της χώρας που διαθέτει το πιο έμπειρο σε περιστατικά COVID-19 υγειονομικό προσωπικό.

Τονίζεται επίσης σύμφωνα με έγγραφο της Διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων Χαλκίδας, Λιβαδειάς και Θήβας καλούνται να διακόψουν κάθε διακομιδή ασθενών COVID-19, ακόμα και των περιστατικών που θα απαιτείται η εισαγωγή τους σε κλίνες ΜΕΘ, προς την Αττική επιβάλλοντας τη διαχείριση των περιστατικών εντός των υγειονομικών μονάδων της 5ης ΥΠΕ, παρόλο που η επάρκεια κάλυψης των αναγκών COVID-19 για πάνω από μισό εκατομμύριο εγγεγραμμένους κατοίκους από τις υπάρχουσες υποδομές και υγειονομικό προσωπικό κρίνονται αμφίβολη.

Τέλος, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και λειτουργίας αναπνευστήρων που διαθέτουν τα νοσοκομεία της Βοιωτίας, με το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μετακίνησης υγειονομικού προσωπικού από τη Βοιωτία σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, γεννά πολλά ερωτήματα ως προς την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός αν υπάρχει επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην 5η ΥΠΕ για την συνολική αντιμετώπιση των περιστατικών COVID-19 και ιδιαίτερα των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγή σε ΜΕΘ, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, ενώ οι ειδικοί γιατροί (πνευμονολόγοι, παθολόγοι και εντατικολόγοι) είναι ελάχιστοι. Επίσης, πώς σκοπεύει το Υπουργείο να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από την ενδεχόμενη μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού από τη Βοιωτία σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας. Τέλος, πώς θα αντιμετωπισθούν με επάρκεια τα μη COVID-19 περιστατικά, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ίδια η ζωή των πολιτών και να αποφευχθεί η οικονομική τους επιβάρυνση.