ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠιο θανατηφόρο κατά 30% έως 100% το βρετανικό στέλεχος

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Πιο θανατηφόρο κατά 30% έως 100% το βρετανικό στέλεχος

Πιο θανατηφόρο κατά 30% έως 100% το βρετανικό στέλεχος

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021

Γιώργος Πέππας

To υπερμεταδοτικό βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, που έχει εξαπλωθεί σε περισσότερα από 100 κράτη, είναι κατά 30% έως 100% πιο θανατηφόρο από τα παλαιότερα, όπως διαπιστώνει νέα βρετανική μελέτη. Προκειμένου να καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Εξετερ συνέκριναν τα ποσοστά θανάτου ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη βρετανική μετάλλαξη με εκείνα όσων είχαν προσβληθεί από άλλα παλαιότερα στελέχη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην επιθεώρηση British Medical Journal, διαπίστωσε ότι σε 54.906 ασθενείς με COVID-19 καταγράφηκαν 207 θάνατοι μεταξύ εκείνων που είχαν προσβληθεί από τη βρετανική μετάλλαξη και μόλις 141 μεταξύ όσων είχαν προσβληθεί από παλαιότερα στελέχη. Το βρετανικό στέλεχος διαθέτει 23 μεταλλάξεις στον γενετικό του κώδικα, αριθμό σχετικά υψηλό σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κάποιες μεταλλάξεις τού επέτρεψαν να μεταδίδεται κατά 30% έως 70% ευκολότερα από τα παλαιότερα, «συμβατικά στελέχη»

Ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του πανεπιστημίου που συνυπογράφει τη μελέτη, αναφέρει: «Προφανώς, η βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7) είναι μια απειλή που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα επειδή έχει και την ικανότητα ταχύτερης μετάδοσης». Επιστήμονες, που δεν είχαν σχέση με την τελευταία έρευνα, τόνισαν ότι τα συμπεράσματά της προστίθενται στα υπάρχοντα στοιχεία, που υποδεικνύουν ότι η λοίμωξη από τη βρετανική μετάλλαξη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας COVID-19. Τα αρχικά συμπεράσματα της έρευνας είχαν κοινοποιηθεί στη βρετανική κυβέρνηση ήδη από τις αρχές του έτους.

Ο Λόρενς Γιανγκ, λοιμωξιολόγος και καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας στο πανεπιστήμιο του Ουόρικ, επισημαίνει ότι επί του παρόντος παραμένει άγνωστος ο μηχανισμός που καθιστά τη βρετανική μετάλλαξη πιο θανατηφόρο. Πιθανώς, όμως, «να συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα αναδιπλασιασμού του ιού και με την αυξημένη μεταδοτικότητά του». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η επικράτηση του βρετανικού στελέχους πιθανώς να είναι και η αιτία αναζωπύρωσης της πανδημίας σε ολόκληρη την ήπειρο. Πράγματι, πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν έξαρση των νέων λοιμώξεων. Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες πάνω από 30.000 ημερήσια κρούσματα, για πρώτη φορά μετά δύο εβδομάδες. Η Τουρκία, επίσης, ανακοίνωσε τις περισσότερες νέες λοιμώξεις (14.556) από την αρχή της χρονιάς, η Πολωνία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων λοιμώξεων (17.260) από τον Νοέμβριο, ενώ η Μάλτα ξαναμπήκε σε lockdown.

Πηγή: www.kathimerini.gr