ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΣτιγμιότυπα από την τελετή για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς - Χαιρετισμός Δημάρχου Λεβαδέων κ. Γιώτας Πούλου (Εικόνες)

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Στιγμιότυπα από την τελετή για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς - Χαιρετισμός Δημάρχου Λεβαδέων κ. Γιώτας Πούλου (Εικόνες)

Στιγμιότυπα από την τελετή για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς - Χαιρετισμός Δημάρχου Λεβαδέων κ. Γιώτας Πούλου (Εικόνες)

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020

Σπύρος Πέππας

"Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, σεβαστοί πατέρες, Κε Βουλευτά, Κα Αντιπερειφερειάρχη, εκπρόσωποι των αρχών 

Κυρίες και κύριοι
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί

Καλημέρα σας, καλό μήνα και χρόνια πολλά!

Καταρχάς να ευχαριστήσουμε τους Διευθυντές των σχολείων της πόλης μας, τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κο Γιώργο Κωσταγιάννη καθώς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, που ανέλαβαν την ευθύνη διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης. 

Επίσης, όλους τους εκπαιδευτικούς και κυρίως τους μαθητές των σχολείων, που συμμετέχουν στην επετειακή εκδήλωση της ευλογίας της σημαίας της επανάστασης της 1ης Απριλίου 1821. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπως κάθε χρόνο, για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας που έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Την 1η Απριλίου 1821 στο Κάστρο της Λιβαδειάς και στην Ώρα (Ρολόϊ), υψώθηκε η σημαία της επανάστασης κυματίζοντας μετά από εκατοντάδες χρόνια σε ελεύθερη ελληνική γη.

Η πόλη ζούσε στην ένταση της επανάστασης.

Η όψη της ήταν εορταστική, οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και οι πολίτες, οι ραγιάδες, από όλες τις συνοικίες συνέρρεαν από το πρωί στο Σταροπάζαρο για να γιορτάσουν τη νίκη. Ο Αθανάσιος Διάκος, απηύθυνε λόγο προς τους Λιβαδίτες μέσα σε ζητωκραυγές και επευφημίες.  Έπειτα όλοι μαζί ήρθαν εδώ, στο ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου τελέστηκε κατανυκτική δοξολογία. Χοροστάτησαν οι επίσκοποι Σαλώνων, Ταλαντίου (Αταλάντης) και Αθηνών και ευλόγησαν την σημαία της επανάστασης, του Αθανάσιου Διάκου που στη μια της πλευρά απεικόνιζε τον ?γιο Γεώργιο να σκοτώνει τον φοβερό δράκοντα και στην άλλη με κυανό μετάξι είχαν κεντηθεί οι λέξεις «Ελευθερία ή Θάνατος» και αποτελεί σύμβολο του απελευθερωτικού αγώνα και κειμήλιο της τοπικής μας ιστορίας. Δύο μήνες αργότερα η πόλη κατελήφθη ξανά από τους Τούρκους και έμελε να δοθούν σκληροί αγώνες μέχρι την οριστική απελευθέρωση το 1829.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά παιδιά

Η σημερινή ημέρα, εκτός από ημέρα τιμής και μνήμης προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, είναι επίσης μία ημέρα ενότητας και περισυλλογής.
Και το μήνυμα που επαληθεύεται διαχρονικά είναι: ότι όταν αγωνιζόμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στους στόχους μας μπορούμε να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες και να πετύχουμε μεγάλες νίκες, ακόμα κι όταν είμαστε, καθώς λέει και ο ποιητής ¨μικρός λαός που πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια¨.

Χρόνια πολλά!"