Θήβα : Στα χνάρια της μακραίωνης βοιωτικής ιστορίας
Αφιέρωμα στην ιστορική Θήβα κάνει το διαδικτυακό σάιτ www.in.gr.
Χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, σε εύφορη και καλά αρδευόμενη πεδιάδα, η Θήβα, το ένα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (η Λιβαδειά είναι το άλλο), αποτελεί αγροτικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, ο Kάδμος, γιος του Aγήνορος, βασιλιά της Φοινίκης, ανήγειρε τα τείχη της Καδμείας, της φημισμένης ακρόπολης της πόλης, με τη βοήθεια του Αμφίονος και του Ζήθου, γιων του Δία και της Αντιόπης.
Από τον ιδρυτή της Καδμείας καταγόταν το γένος των Λαβδακιδών (Λάιος, Οιδίποδας κ.ά.), που ενέπνευσε με την τραγική μοίρα του πολλούς δραματικούς ποιητές.
Η Θήβα κατοικήθηκε κατά τους Νεολιθικούς Χρόνους, αποτέλεσε ισχυρό οικισμό κατά την Πρωτοελλαδική και τη Μεσοελλαδική Εποχή, έφθασε δε σε ύψιστο σημείο ανάπτυξης κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο (1600-1100 π.Χ.).
Κατά τους Γεωμετρικούς και τους Αρχαϊκούς Χρόνους τέθηκε επικεφαλής των βοιωτικών πόλεων και αποτέλεσε ισχυρό αντίπαλο της Αθήνας.
Διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον ελληνικό χώρο κατά την Κλασική Περίοδο (371-362 π.Χ.), με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα και τον Πελοπίδα.
Μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) και την ολοκληρωτική καταστροφή της από τους Μακεδόνες (335 π.Χ.) η Θήβα δεν μπόρεσε να ανακτήσει την παλαιότερη δύναμή της.
Την παρακμή που επέφεραν στην πόλη η Ρωμαιοκρατία και οι βαρβαρικές επιδρομές διαδέχτηκε περίοδος οικονομικής άνθησης (8ος-12ος αιώνας), χάρη στην παραγωγή και την επεξεργασία μεταξιού, τη βαφή υφασμάτων και την κατασκευή ταπήτων.
Ακολούθησαν η Φραγκοκρατία (12ος-15ος αιώνας) και η Τουρκοκρατία (15ος-19ος αιώνας), περίοδος κατά την οποία ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε αισθητά.
Η πόλη απελευθερώθηκε με τη μάχη της Πέτρας, το Σεπτέμβριο του 1829.
Η αρχαία πόλη
Τα σημαντικότερα μνημεία της είναι οι μυκηναϊκοί θαλαμοειδείς τάφοι, το μυκηναϊκό ανάκτορο ή Καδμείον (14ος-13ος αι. π.Χ.), στο κέντρο περίπου της Καδμείας ακρόπολης, ο ναός του Ισμηνίου Απόλλωνα και οι πύλες της Καδμείας (από τις επτά μυθολογικές πύλες των Θηβών σώζεται μόνο η είσοδος ανάμεσα στους δύο κυκλικούς πύργους των Ηλεκτρών πυλών, που χρονολογούνται στην εποχή της ανάκτησης της πόλης από τον Κάσσανδρο, το 315 π.Χ.).
Ανασκαφικές έρευνες σε οικόπεδο της περιοχής της Καδμείας ακρόπολης (έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης, σε μικρή απόσταση νότια από τις Ηλέκτρες πύλες) έφεραν στο φως αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα με λατρευτικό χαρακτήρα, που χρονολογούνται από τους Πρωτοελλαδικούς έως και τους Ύστερους Βυζαντινούς Χρόνους.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, εδώ βρισκόταν τέμενος αφιερωμένο στον Ηρακλή, που χρησιμοποιήθηκε πιθανώς από τα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. έως το 480 π.Χ. περίπου.
Η Οιδιπόδεια κρήνη και η κρήνη της Δίρκης
Στην πηγή των Αγίων Θεοδώρων, γνωστή από την αρχαιότητα ως Oιδιπόδεια κρήνη, ξεπλύθηκε κατά την παράδοση ο Oιδίποδας μετά το φόνο του πατέρα του, Λαΐου.
Τα θρησκευτικά μνημεία της Θήβας
Χτισμένη στη θέση παλαιότερου ναού, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου – Μεγάλης Παναγίας (1867) υπήρξε έργο του τηνιακού αρχιτέκτονα Ιωάννη Φιλιππότη και του γιου του, του ονομαστού γλύπτη Δημητρίου Φιλιππότη.
Ο δισυπόστατος ναός διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογο γλυπτό διάκοσμο, μαρμάρινο τέμπλο και την εικόνα της Μεγάλης Παναγίας, που ιστορήθηκε κατά την παράδοση από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Στο A’ Nεκροταφείο είναι χτισμένη η εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά, όπου βρίσκεται η λάρνακα με το σκήνωμα του Ευαγγελιστή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, ο πρωτοχριστιανικός ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου και η εκκλησία του πολιούχου, Αγίου Ιωάννη Καλοκτένη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Στο αντάξιο της μακραίωνης βοιωτικής ιστορίας μουσείο στεγάζονται αντικείμενα αντιπροσωπευτικά των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία, από την Παλαιολιθική Περίοδο έως το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας.
Το ταξίδι στο παρελθόν αφορά τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή, την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία.
Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζονται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία, καθώς και η πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.
Σε στεγασμένο χώρο, στα θεμέλια του μουσείου, διατηρούνται τμήμα οικίας της 3ης χιλιετίας π.Χ., τάφοι του 17ου αιώνα π.Χ. και η θεμελίωση του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας (13ος αιώνας π.Χ.).
Η επίσκεψη συμπληρώνεται με περιήγηση στον αύλειο χώρο του μουσείου, όπου εκτίθενται λίθινα μνημεία, και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο μεσαιωνικό πύργο.
Οι λαογραφικές συλλογές
Οι λαογραφικές συλλογές της Θήβας προσφέρουν πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα και τον καθημερινό βίο των κατοίκων της πόλης στο διάβα του χρόνου.
*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Θηβαίων (visitthiva.gr).
Πηγή: www.in.gr
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
10 συλλήψεις στη Βοιωτία σε εξόρμηση της ΕΛ.ΑΣ.
Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκαν τακτικές εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε όλο το εύρος της...
Γιώτα Πούλου: Η «μυστική διπλωματία» Μητσοτάκη συνεχίζεται και στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία!
Η Γιώτα Πούλου, βουλευτής και μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη διαφάνειας...
Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει πλήρεις εξηγήσεις στην Ελληνική κοινωνία για την απόδραση βαρυποινιτών κρατούμενων από τις φυλακές Κασαβέτειας»
Ο Γιώργος Μουλκιώτης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, ζητά εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για την απόδραση...
Στέφανος Σταμέλλος: Ένας άλλος δημιουργικός απολογισμός για συζήτηση και προβληματισμό
Μπήκαμε όρθιοι και ορεξάτοι στο 2025. Συνηθίζεται στην αρχή του χρόνου να γίνεται από την κάθε Δημοτική Αρχή...
20% κάτω οι τζίροι στα καταστήματα της Λιβαδειάς
Σχέδιο Μάρσαλ για την επανεκκίνηση της οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος
Αγρια συμπλοκή με χρήστη τοξικών ουσιών σε φαρμακείο της Θήβας
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα κοντά στις 17:00, ένας άνδρας 50 ετών, εισήλθε σε φαρμακείο ...
Συνέλαβαν ανήλικο στη Λαμία για ληστεία σε βάρος ανήλικου
Στη σύλληψη ενός ανήλικου ημεδαπού προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., εντός ορίων αυτοφώρου, στις 08-01-2025 το πρωί στη Λαμία, μετά από ενδελεχή...
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων για το θάνατο του Χαρίλαου Αλεξανδρή
Το παρακάτω ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, για το θάνατο του πρώην Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου ...
Τον Πέτρο Δημητρίου ανακοίνωσε ο Α.Ο. Θήβα - Έρχονται και μεταγραφές ποδοσφαιριστών
Η ομάδα του Α.Ο. Θήβα ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Πέτρο Δημητρίου, ενώ έκανε...