ΑρχικήΈνθεταΨυχαγωγίαΚωνσταντίνος Τυρινόπουλος: «Βιβλιοπροτάσεις για μία «φανταστική» καραντίνα»

ΘΗΒΑ

Κωνσταντίνος Τυρινόπουλος: «Βιβλιοπροτάσεις για μία «φανταστική» καραντίνα»

Κωνσταντίνος Τυρινόπουλος: «Βιβλιοπροτάσεις για μία «φανταστική» καραντίνα»

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021

Γιώργος Πέππας

Το φανταστικό υπάρχει και γοητεύει τους ανθρώπους από τα αρχαία χρόνια τόσο σε επίπεδο διατήρησης της μνήμης όσο και σε επίπεδο δημιουργίας μυθολογιών και ιστοριών που υπερβαίνουν τα όρια της πραγματικότητας ώστε να μεγαλοποιήσουν πραγματικά γεγονότα και τα διδάγματα τους να αντέξουν στον χρόνο, είτε γραπτώς, είτε προφορικά από γενιά σε γενιά ως θρύλοι κάθε περιοχής. Παρακάμπτοντας την πλούσια ιστορική καταγραφή της λογοτεχνίας του φανταστικού, παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο κείμενο δύο κλασικοί συγγραφείς και τα έργα τους, τα οποία έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στον χώρο με σκοπό να γεμίσουν τις επόμενες εβδομάδες της καραντίνας. Αναφερόμαστε στην Ursula K. Le Guin και στον R. A. Salvatore.

Πριν φτάσουμε στους δύο προαναφερθέντες θα γίνει μια σύντομη αναφορά στον Tolkien, αν και είναι πασίγνωστος, λόγω του πλούσιου έργου του. Ο Tolkien είναι αδύνατον να λείπει από μια συζήτηση γύρω από το φανταστικό.

The Hobbit & The Lord of the Rings – J. R. R. Tolkien (1892 – 1973)

Free download are viewing jrr tolkien hd wallpaper color palette tags jrr  tolkien [981x659] for your Desktop, Mobile & Tablet | Explore 49+ JRR  Tolkien Wallpaper | JRR Tolkien Wallpaper, Tolkien Wallpapers, Tolkien  Wallpaper

O πατέρας της φανταστικής λογοτεχνίας Tolkien, εκδίδει το 1937 την ιστορία ενός Χόμπιτ (φυλή όμοια του ανθρώπου αλλά μικρή σε μέγεθος και με αγάπη στην ηρεμία και στην ειρήνη) ο οποίος ξεκινάει μία περιπέτεια, να βρει έναν θησαυρό που βρίσκεται σε ένα μακρινό βασίλειο των Νάνων και φρουρείται από έναν Δράκο. Το τέλος της ιστορίας είναι η αφορμή για τα γεγονότα του Lord of the Rings όπου ξανά ένας Χόμπιτ καλείται να ξεκινήσει μία αποστολή για να σώσειολόκληρο τον κόσμο της Μέσης Γης από τον μεγάλο κακό Sauron. Ο κόσμος της Μέσης Γης φαίνεται ανεξάντλητος με βιβλία όπως τα Silmarillion, Children of Hurin, The Fall of Gondolin, The Tale of Beren & Luthien, τα οποία είναι κατάλληλα για ανάγνωση οποιαδήποτε στιγμή και οποιοδήποτε μέρος.

Μετά τον απαραίτητο φόρο τιμής στον καθηγητή που έφτιαξε δική του γλώσσα (Quenya)1 την οποία μιλούν τα Ξωτικά του κόσμου του και την θέσπιση της 25ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανάγνωσης Tolkien2 θα παρουσιάσουμε δύο συγγραφείς που με τα έργα τους έχουν γοητεύσει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Επικεντρωνόμαστε σε ένα κομμάτι του έργου τους, χωρίς φυσικά να μην είναι άξιο προσοχής το υπόλοιπο. Ειδικά για την Ursula K. Le Guin, το έργο της μόνο αδιάφορο δεν είναι και χρήζει προσοχής από όλους και όχι μόνο από τους φαν της φανταστικής λογοτεχνίας.

1. Earthsea fantasy series – Ursula K. Le Guin (1929 – 2018)

Ursula K. Le Guin Was Our Greatest Science Fiction Writer | GQ

Τα Έπη της Γαιωθάλασσας είναι μία σειρά βιβλίων που εξιστορούν την ζωή του μάγου Ged και τις προσπάθειες του να εξαλείψει το κακό που ο ίδιος δημιούργησε στην Γαιωθάλασσα, ένα αρχιπέλαγος με χιλιάδες νησιά. Η μαγεία παρουσιάζεται ως δύναμη ευθύνης και τα ταξίδια του Ged σε όλο το αρχιπέλαγος παρουσιάζονται και από φιλοσοφική σκοπιά εμβαθύνοντας στην σχέση Δύναμης – Ευθύνης. Η σύνδεση με την φύση και τις υπόλοιπες μορφές ζωής είναι εμφανής σε πολλά σημεία των Επών, μέχρι και ο ήρωας έχει την δυνατότητα να μεταμορφώνεται σε γεράκι στην οποία κατάσταση νιώθει την μέγιστη Ελευθερία ακόμη και όταν έχει αποκτήσει αξιώματα και μοναδική μαγική Δύναμη στον κόσμο της Γαιωθάλασσας.

2. Forgotten Realms series – R. A. Salvatore (1959 - )

Q&A with D&D Legend, R. A. Salvatore – Hasbro Pulse

Ο Drizzt Do'Urden είναι ένας Dark Elf που ζει με την φυλή του στον υπόγειο κόσμο του Underdark. Οι Dark Elves ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας του τρόπου ζωής τους και της επιβράβευσης που δίνει η κοινωνία τους σε όσους ζουν μια εκδικητική και χωρίς ίχνος καλοσύνης ζωή. Ο Drizzt, που έχει ενάρετο χαρακτήρα και αρνείται να ζήσει με τον τρόπο που του επιβάλλει η κοινωνία των Dark Elves, δραπετεύει στην επιφάνεια όπου για αρκετά χρόνια ζει μόνος εξαιτίας του ρατσισμού των Ανθρώπων, Ελφς και Νάνων λόγω της κακής φήμης της φυλής του την οποία προδίδει το σκούρο δέρμα του. Μέχρι που γίνεται αποδεκτός απο έναν Νάνο, έναν Χάφλινγκ (φυλή σαν Χόμπιτ αφού ο Salvatore είναι φανερά επηρεασμένος από τον Tolkien) και έναν Ανθρωπο. Τα βιβλία παρουσιάζουν τις περιπέτειες της ομάδας στονγνωστό, από το επιτραπέζιο παιχνίδι Dungeons&Dragons, κόσμο των Forgotten Realms, έναν κόσμο με Δράκους, μάγους και αντικείμενα Δύναμης (ξανά παραπομπήστον Tolkien). Και σε αυτόν τον κόσμο, η Δύναμη συσχετίζεται με την ευθύνη και την συνείδηση των ηρώων του.

Πηγές:

  1.  https://www.mprnews.org/story/2015/03/31/books- bcst- question- tolkien- languages 
  2.  https://www.tolkiensociety.org/events/tolkien-reading-day-2021/