
Οι Αμερικανοί πάνε τη συμφωνία στον Πούτιν - Τα ψιλά γράμματα στο deal των ΗΠΑ με την Ουκρανία για 30ήμερη κατάπαυση πυρός
Μπορεί για πρώτη φορά, μετά από τρία και πλέον χρόνια πολέμου, να έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά το σχέδιο Ουάσινγκτον – Κιέβου για αρχική κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών είναι αρκετά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα, τουλάχιστον άμεσα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας, δήλωσε ότι δεν αποκλείει επαφές με εκπροσώπους των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα δεχτεί ή όχι τη συμφωνία. Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επιδιώξουν πλέον μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να του παρουσιάσουν τη συμφωνία.
Το Κρεμλίνο έχει διατυπώσει, ήδη από την πρώτη συνάντηση με τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα από την άλλη πλευρά – όχι τουλάχιστον τέτοια στα οποία η Μόσχα δεν έχει άμεση συμμετοχή.
Το Κίεβο έχει συμφωνήσει να κάνει βήματα πίσω από τις αρχικές του θέσεις και να ακολουθήσει το αμερικανικό σχέδιο, στο οποίο η κατάπαυση του πυρός αποτελεί το πρώτο βήμα.
Διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας:
Τα 40 δισεκατομμύρια, τα όπλα και η... άρνηση της Ρωσίας
Ωστόσο, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον πως θα παραλάβει τουλάχιστον τα όπλα που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Το Κίεβο αναμένει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας, τα οποία έχουν «παγώσει» από τον Τραμπ από τις αρχές Μαρτίου, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
Αυτή και μόνο η κίνηση μοιάζει να αποτελεί το βασικό επιχείρημα από την πλευρά της Μόσχας προκειμένου είτε να καθυστερήσει είτε να «δυναμιτίσει» τη συγκεκριμένη αμερικανική προσπάθεια.
Είναι εξόχως δύσκολο, πρακτικά και διπλωματικά, η Ρωσία με τον τρόπο που έχουν κινηθεί οι ΗΠΑ να αποδεχθεί πως το Κίεβο θα λάβει περισσότερα χρήματα και όπλα για έναν πόλεμο στον οποίο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου έχει δηλώσει δημόσια πως ο Τραμπ έχει κάνει τη σωστότερη κίνηση σταματώντας τις συγκεκριμένες αποστολές.
Το πραγματικό πρόβλημα της Ουκρανίας
Παράλληλα, σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο με την Ουκρανία να διαθέτει αποθέματα για τα συστήματα Patriot και HIMARS για μερικές εβδομάδες, η Μόσχα δεν θέλει σε καμία περίπτωση αυτός ο χρόνος να παραταθεί σε μήνες.
Το μεγάλο πρόβλημα των Ουκρανών σήμερα δεν είναι πως έχουν λίγα πυρομαχικά για τα πεδία αλλά λίγα για τη διασφάλιση της αεράμυνας στα μεγάλα αστικά τους κέντρα και τις βασικές ενεργειακές τους υποδομές.
Είναι επίσης τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που η Ευρώπη δεν μπορεί να παράξει ή να «αντιγράψει» προκειμένου να προμηθεύσει σε σύντομο διάστημα την Ουκρανία.
Το δίλημμα της Μόσχας και οι ανύπαρκτοι «τύποι» του Τραμπ
Η Μόσχα μετά από καιρό έχει, παρά τις λίγες πιθανότητες επιτυχίας, την ευκαιρία να κάνει και η ίδια μία κίνηση προς τον τερματισμό του πολέμου καθώς τον τελευταίο μήνα η αμερικανική διπλωματία είναι που έχει αναλάβει και για τον Πούτιν τη δύσκολη δουλειά.
Αν η Ρωσία αποφασίσει να παραμείνει αμετακίνητη και να δηλώσει πως για την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί από τους αμερικανικούς όρους, τότε θα κάνει και πάλι μία κίνηση υψηλού ρίσκου.
Ο Τραμπ έχει αποδείξει πως είναι ικανός να τραβήξει μία κατάσταση στα άκρα και κυρίως πως οι «τύποι» δεν τον απασχολούν εάν είναι να επιτευχθεί αυτό που έχει σχεδιάσει.
Η σημερινή εξέλιξη είναι αναμφίβολα η πρώτη, αν και με σημαντικές υποχωρήσεις για την Ουκρανία, που από την εκδίωξη Ζελένσκι και το ρήγμα με τον Λευκό Οίκο φτάνει να λαμβάνει μία σημαντική δέσμευση από τις ΗΠΑ που αρχικά δεν ήταν διατεθειμένες να δώσουν το παραμικρό.
Πληρέστερη εικόνα για το «πόσο πίσω» έχει υποχωρήσει η Ουκρανία προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα μείνει χωρίς τις ΗΠΑ την επόμενη ημέρα θα έχουμε μόνο –εάν και εφόσον– το κείμενο της συμφωνίας έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε «σπάνιες γαίες» κι αυτό δείχνει πως το Κίεβο δεν έχει εκχωρήσει και δεν έχει δεσμευθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο, όχι ακόμη τουλάχιστον.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
`Αλλα άρθρα του/της Γιώργος Πέππας
Φεστιβάλ Γαστρονομίας 2025 στη Θήβα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)
Με σύνθημα «Στερεά Ελλάδα, Πάρε μια γεύση», πραγματοποιήθηκε 28-29 Ιουνίου 2025, στη κεντρική πλατεία της Θήβας...
Δύο συλλήψεις για πυρκαγιά στο Δήμο Τανάγρας
Συνελήφθησαν, στις 27 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Οινοφύτων...
Ο Ηλίας Καλημέρης στον Εθνικό Λιβαδειάς για τη νέα σεζόν στη National League 1
Την απόκτηση του Ηλία Καλημέρη ανακοίνωσε ο Εθνικός Λιβαδειάς, ενισχύοντας τη γραμμή των ψηλών ενόψει της αγωνιστικής...
Χάλκινο Μετάλλιο για τον ΑΚΟ Λιβαδειάς στο Κιάτο - Διακρίσεις στο Ολυμπιακό Τόξο
Μετάλλιο και καλές επιδόσεις κατέγραψε το τμήμα τοξοβολίας του ΑΚΟ Λιβαδειάς στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε...
Διαμαρτυρία Δέδε για τις διακοπές ρεύματος στα Χώστια - «Κάθε διακοπή είναι κίνδυνος ζωής!»
Ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Χωστίων, κ. Σεραφείμ Δέδες, σε ανακοίνωσή του διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις αιφνιδιαστικές διακοπές ρεύματος...
Διακοπή υδροδότησης στην πόλη της Λιβαδειάς την Τετάρτη - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λιβαδειάς σας ενημερώνει ότι, την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί διακοπή ...
Ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Παλαμιώτης μιλά στο «Ράδιο Θήβα» για τα απορρίμματα (ΗΧΗΤΙΚΟ)
Ο δημοσιογράφος και εκδότης κ. Γιώργος Παλαμιώτης της εφημερίδας «ΣΕΝΤΡΑ» στη Λαμία, μίλησε στο «Ράδιο Θήβα 97,5 FM», στην εκπομπή ...
Με 7 θέματα συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων
Την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025, συνεδριάζει με τα παρακάτω θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων.
Ο Νίκος Φραγκούλης επιστρέφει στον πάγκο του Αρη Θήβας ως Head Coach
Σε μια κίνηση με στόχο τη σταθερότητα και την αγωνιστική αναβάθμιση, ο Αρης Θήβας ανακοίνωσε την επιστροφή του Νίκου Φραγκούλη...