ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στους συνταξιούχους»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στους συνταξιούχους»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στους συνταξιούχους»

«Το Υπουργείο Οικονομικών αγνοεί την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για μείωση της φορολόγησης αναδρομικών 11μήνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016)»

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ασκεί έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με την φορολόγηση των αναδρομικών, τονίζοντας πως το «Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένως εστιάσει στο πρόβλημα που προέκυψε με την άδικη και δυσανάλογη αυτή φορολόγηση, των αναδρομικών που καταβλήθηκαν με καθυστέρηση 5 ετών, και μόνο μετά από σχετική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.»

Ο κ. Μουλκιώτης κατηγορεί την Κυβέρνηση πως «για άλλη μια φορά, αγνόησε τα προβλήματα που οι πολιτικές της δημιουργούν στους συνταξιούχους και δεν αποδέχτηκε την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής».

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Μουλκιώτης:

«Η Κυβέρνηση, αντί να καταβάλει τα αναδρομικά έντοκα (όπως εισπράττει έντοκα τις οφειλές των ασφαλισμένων), όχι μόνο τα αποδίδει άτοκα, αλλά τα φορολογεί και μάλιστα διπλά και πιο συγκεκριμένα: α) ως φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις με συντελεστή 22-42% για το 2015 και με συντελεστή 22-45% για το 2016 και β) ως Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης με συντελεστή 2-8% για το 2015 και με συντελεστή 2,2-10% για το 2016.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένως εστιάσει στο πρόβλημα που προέκυψε με την άδικη και δυσανάλογη αυτή φορολόγηση, των αναδρομικών που καταβλήθηκαν με καθυστέρηση 5 ετών, και μόνο μετά από σχετική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, πρότεινε να φορολογηθούν με τον ίδιο τρόπο που φορολογήθηκαν τα αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 60 του ν. 4172/2013, το άρθρο 15 του ν. 4575/2018 και την εφαρμοστική ΚΥΑ 170285/009/05-12-2018 (ΦΕΚ Β’ 5503/07.12.2018), με αυτοτελή φορολογικό συντελεστή 20% συμπεριλαμβανομένης σε αυτό και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και με εξάντληση κάθε φορολογικής υποχρέωσης των δικαιούχων επί των ποσών αυτών.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, πιστή στις ιδεοληψίες της, που ευνοούν τους λίγους και ισχυρούς, για άλλη μια φορά, αγνόησε τα προβλήματα που οι πολιτικές της δημιουργούν στους συνταξιούχους και δεν αποδέχτηκε την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής.»