ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Πέππας: Οικονομική ελευθερία και δημοκρατία

ΘΗΒΑ

#TAGS: Γιώργος Πέππας 

Γιώργος Πέππας: Οικονομική ελευθερία και δημοκρατία

Γιώργος Πέππας: Οικονομική ελευθερία και δημοκρατία

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Στη σημερινή εποχή, και ειδικά στην Ελλάδα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, πληθωρισμού και ανεργίας, υπάρχει η πεποίθηση σε πολλούς, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς αλλά και απλούς πολίτες, πως η ελεύθερη αγορά, ο καπιταλισμός, έχει αποτύχει, και πως το κράτος πρέπει να παρέμβει ακόμη περισσότερο στην οικονομία, με τους πιο ακραίους να ζητούν, όπως πάντα κάνουν, την δημοσιοποίηση των μέσων παραγωγής, της οικονομίας εν ολίγοις, υποστηρίζοντας πως τοιουτοτρόπως η οικονομία και η κοινωνία θα γίνουν πιο αλληέγγυες.

Ένα ζήτημα που σπανίως συζητείται, είναι η άρρηκτη σχέση μεταξύ της οικονομικής ελευθερίας και της δημοκρατίας, με την τελευταία να αποτελεί ακόμη ένα από τα ύψιστα αγαθά των κοινωνιών στη Δύση. Ο οικονομολόγος Milton Friedman, είχε επισημάνει, τόσο σε ομιλίες του όσο και στο βιβλίο του «Καπιταλισμός και Ελευθερία» πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη οικονομικής ελευθερίας για τη λειτουργία ενός δημοκρατικού συστήματος. Μονάχα όσοι είναι οικονομικά ελεύθεροι, δηλαδή έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν, να ανοίξουν επιχειρήσεις και να συμμετάσχουν στην οικονομία δίχως την παρέμβαση, και την άδεια, του κράτος, έχουν την δυνατότητα να ψηφίζουν, να κατεβαίνουν στις εκλογές και να ασχολούνται με τα κοινά, δίχως να βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο από το κράτος, σε περίπτωση που αντιτίθονται στη καθεστηκυία τάξη.

Αν δεν υπάρχει οικονομική ελευθερία, αν το κράτος ελέγχει τα μέσα παραγωγής, όπως επιθυμούν ορισμένοι, πως δύναται να υπάρξει δημοκρατία; Πως γίνεται, λ.χ., σε ένα σοσιαλιστικό κράτος, μια ομάδα φιλελεύθερων ή συντηρητικών να προασπίσει τις ιδέες της και να θελγήσει τους εκλογείς, όταν το κράτος τους διώκει και δεν τους επιτρέπει να δουλέψουν; Πως γίνεται σε ένα ανελεύθερο κράτος, να συγκεντρώσει κανείς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να «κατέβει» στις εκλογές, όταν όλοι οι οικονομικοί πόροι ελέγχονται από το κράτος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα χρηματοδοτήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ή εχθρούς.

Η οικονομική ελευθερία, αποτελεί, όπως τονίζει ο Friedman, έναν βασικό απαιτούμενο στη σύσταση μιας δημοκρατικής κοινωνίας, στην οποία ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προασπίζεται τα ιδανικά και την ιδεολογία του, δίχως να φοβάται πως θα περιθωριοποιηθεί, οικονομικά, από το κράτος.

«If you wanna know how people feel, ordinary people feel, about different systems, you ask how they vote with their feet. And you ask whether it’s Hong Kong that has to put up police to keep people from Hong Kong going into China, or It’s China that has to put up police to keep people from China going into Hong Kong. So look at the way people vote with their feet before you judge which society gives them better conditions» - Milton Friedman