ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΗλ. Τραμπάκουλος: Σκέψεις για τη στεγαστική πολιτική του Δήμου Θηβαίων στον συνοικισμό

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

#TAGS: Ηλίας Τραμπάκουλος  Δήμος Θηβαίων 

Ηλ. Τραμπάκουλος: Σκέψεις για τη στεγαστική πολιτική του Δήμου Θηβαίων στον συνοικισμό

Ηλ. Τραμπάκουλος: Σκέψεις για τη στεγαστική πολιτική του Δήμου Θηβαίων στον συνοικισμό

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θηβαίων, κ. Ηλίας Τραμπάκουλος, μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, αναφέρθηκε στην στεγαστική πολιτική του Δήμου Θηβαίων, σημειώνοντας πως στο τελευταίο Δ.Σ. του Δήμου είχε κάνει μια σειρά προτάσεις προς τον Δήμο. Ο κ. Τραμπάκουλος αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες των τριών μεγάλων κομμάτων στη Δ.Ε.Θ., σχετικά με την στεγαστική πολιτική, ενώ επισήμανε πως στη περίπτωση της Θήβας στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί αναζητούν σπίτια.

Περαιτέρω ο κ. Τραμπάκουλος υπογράμμισε τις προτάσεις που είχε κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων, σχετικά με την ανάπλαση του συνοικισμού στη Θήβα, τονίζοντας πως ο Δήμος οφείλει «να ψάξει να βρει ΚΑΙ χρηματοδότες που θα υλοποιήσουν τη μελέτη που θα αφορά την αξιοποίηση της περιοχής»

Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε ο κ. Τραμπάκουλος:

«Με αφορμή την αγορά 6 σπιτιών του Προσφυγικού Συνοικισμού από τον Δήμο Θηβαίων και τη συζήτηση του θέματος αυτού στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τοποθετήθηκα κάνοντας προτάσεις για το πώς θα μπορούσε ο Δήμος Θηβαίων να κινηθεί στο «πρόβλημα» του Συνοικισμού.

Οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στις εξαγγελίες τους στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έδωσαν αρκετό χώρο και χρόνο στην στεγαστική πολιτική και ιδιαίτερα στην κατηγορία της νέας γενιάς. Καθένας από τη δική του σκοπιά. Φαίνεται, όμως, ότι η έλλειψη σπιτιών και τα υψηλά νοίκια θα αναγκάσουν τους κυβερνώντες να ρίξουν χρήματα σε νέες κατοικίες , σε συντηρήσεις, αναπλάσεις κ.λ.π.

Τον τελευταίο μήνα πλήθος στρατιωτικών και ορδές εκπαιδευτικών έψαχναν για γκαρσονιέρες και 2άρια τόσο στη Θήβα όσο και στα χωριά. Αρκεί να σάς αναφέρω ότι πάνω από 300 εκπαιδευτικοί ήρθαν στην περιοχή από όλα τα μέρη της πατρίδας μας. Αρχές Οκτώβρη η 2η φάση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα φέρει γύρω στους 100 απεγνωσμένους εκπαιδευτικούς ( κυρίως γυναίκες) να ψάχνουν και να μην μπορούν να βρουν ούτε τρύπα, ούτε δωμάτιο σε ξενοδοχείο να στεγαστούν.

Από την άλλη έχουμε μία υποβαθμισμένη περιοχή- τον Συνοικισμό- με αρκετές δημοτικές ιδιοκτησίες και με πολλούς υποψήφιους πωλητές αυτών των ιστορικών σπιτιών που τελούν υπό κατάληψη, υπό κατεδάφιση, που είναι δημόσιος κίνδυνος σε περίπτωση κάποιου μέτριου σεισμού.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ανάπλαση όλης της συνοικίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον ολοκληρωτικά. Μπορεί, όμως, κάποιο κομμάτι της να αναπλαστεί και να γίνει τόπος μνήμης, ένα μνημείο. Οι σχετικές υποσχέσεις, οι δηλώσεις και οι υπογραφές που έβαλε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Γιώργος Αναστασίου αποδείχτηκαν πυροτεχνήματα και … «δηλώσεις που μείνανε δηλώσεις».

Επανέφερα την πρόταση που έχω ξανακάνει στο δημοτικό συμβούλιο και που ήταν και στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Να γίνει άμεσα μία μελέτη και να αναζητηθεί δημόσια χρηματοδότηση. Κατανοώντας τη δυσκολία χρηματοδότησης μίας αρχιτεκτονικής μελέτης από τον Δήμο μας δόθηκε η εναλλακτική κάποιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, η σύνταξη μελέτης από το Πολυτεχνείο ή ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού μιας και ο Συνοικισμός θεωρείται ως ο μοναδικός σωζώμενος προσφυγικός συνοικισμός.

Οφείλουμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Να δούμε ποιο κομμάτι θα αναπτυχθεί οικιστικά, ποιο αναπτυξιακά , ποιο θα αναπλαστεί και θα γίνει μνημείο, πού μπορούν να στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λ.π.

Ο Δήμος οφείλει να ψάξει να βρει ΚΑΙ χρηματοδότες που θα υλοποιήσουν τη μελέτη που θα αφορά την αξιοποίηση της περιοχής. Σε μία τέτοια προοπτική θα μπορούσε να δανειοδοτηθεί και από το Ταμείο Παρακαταθηκών ή άλλο φορέα και να αρχίσει να κινείται κάτι στον βαλτωμένο και πολύπαθο Συνοικισμό.  

•Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε προβληματισμός και προτάσεις από πολλούς συμβούλους μετά την τοποθέτησή μου. Αυτό αποδεικνύει ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος και να ξεκινήσουν σύντομα κάποιες κινήσεις αφού ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την περιοχή. Έστω και στο και πέντε μπορούν να σωθούν κάποια πράγματα.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι