ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Μουλκιώτης: «ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Περιφερειακή Διεύθυνση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Στερεάς Ελλάδας»

Γιώργος Μουλκιώτης: «ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Περιφερειακή Διεύθυνση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Στερεάς Ελλάδας»

Γιώργος Μουλκιώτης: «ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Περιφερειακή Διεύθυνση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Στερεάς Ελλάδας»

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023

Σπύρος Πέππας

Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση σε συνδυασμό με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, απευθυνόμενη στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών και Επικρατείας, ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για την μη σύσταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Στερεάς Ελλάδας.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συστάθηκε με το ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999, ενώ οι αρμοδιότητες του κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τον έλεγχο τον Τροφίμων και τη Δημόσια Υγεία.

Τονίζεται ότι, παρά τις προβλέψεις του οργανογράμματος, 24 χρόνια μετά από την σύστασή του ΕΦΕΤ, δεν έχει συσταθεί ακόμα η Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΦΕΤ στην Στερεά Ελλάδα.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η ανυπαρξία Περιφερειακής Διεύθυνσης Ε.Φ.Ε.Τ. στην Στερεά Ελλάδα, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία και υπονομεύει την πρόσβαση των καταναλωτών σε προσιτά, ασφαλή και ποιοτικά Τρόφιμα.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η παρούσα Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της θητείας της, προκειμένου να συσταθεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας του Ε.Φ.Ε.Τ..
  • Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύστασης Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας του Ε.Φ.Ε.Τ. και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
  • Έχουν προβλεφθεί τα απαραίτητα κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας.
  • Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η επαρκής και αποτελεσματική άσκηση του ελεγκτικού έργου του Ε.Φ.Ε.Τ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και η επιβολή προστίμων και η εισπραξιμότητά τους.
  • Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί από το 2015 έως σήμερα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από ποιον έχουν διενεργηθεί, πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί και πώς έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί (αναλυτικά ανά νομό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας).

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι