ΑρχικήWeb TVΟ πρόεδρος του Σ.Φ.Ε Σωτήρης Καραμαγκιώλης στον «Ενημερωμένο Πολίτη» (Βίντεο)

Ο πρόεδρος του Σ.Φ.Ε Σωτήρης Καραμαγκιώλης στον «Ενημερωμένο Πολίτη» (Βίντεο)

Ο πρόεδρος του Σ.Φ.Ε Σωτήρης Καραμαγκιώλης στον «Ενημερωμένο Πολίτη» (Βίντεο)

Τρίτη, 12 Μαΐου 2020

Σπύρος Πέππας

Ο πρόεδρος του συλλόγου Φιλοπρόοδων Επαμεινώνδα, Σ.Φ.Ε, κ. Σωτήρης Καραμαγκιώλης μίλησε στο Ράδιο Θήβα, στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης» για την εκδήλωση που πραγματοποιεί ο σύλλογος, στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 110 ετών από την ίδρυση του Σ.Φ.Ε, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου, Σάββατο, στην αίθουσα του Σ.Φ.Ε.

Ο κ. Καραμαγκιώλης επισήμανε πως αυτή η εκδήλωση είναι η 2η που πραγματοποιεί ο σύλλογος στα πλαίσια της συμπλήρωσης 110 ετών δράσεις του συλλόγου. Η εκδήλωση αφορά «έναν ξεχασμένο ήρωα στη πόλη του, τον Ηρακλή. Δεν είναι ένας τυχαίος ήρωας, είναι από τους μεγαλύτερους μυθικούς – ιστορικούς που έχει βγάλει η πόλη μας, αλλά δεν έχει προβληθεί τόσο από εμάς, τους πατριώτες του. Έχουμε προσκαλέσει τον ομότιμο καθηγητή γεωλογίας και γεωπεριβάλλοντος κ. Μαριολάκο Ηλία, που έχει μελετήσει πολύ τον Ηρακλή». Η ομιλία που θα πραγματοποιηθεί θα περιστρέφεται ως επί το πλείστων στο κατά πόσο ο Ηρακλής ήταν μυθικός ήρωας ή ήταν ιστορικό πρόσωπο. «Αυτό θα τεκμηριωθεί μέσα από ευρήματα κυρίως γεωλογικά τα οποία αναδεικνύουν τις ιδιότητες του Ηρακλή και ως μηχανικό, για αυτό είναι έτσι και στην πρόσκληση, αλλά και ως εξερευνητής. Ο Ηρακλής έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, πρέπει να μάθουμε σε ποιες πόλεις έχει συμμετάσχει, ή είχε την πρωτοβουλία, στην ίδρυση τους, ή πέρασε κατά τα ταξίδια του. Όλα αυτά θεωρώ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Θηβαϊκό κοινό και βεβαίως, δεν θα σας αποκαλύψω τώρα, αλλά στο τέλος της ομιλίας θα βγει κάτι πολύ δυνατό για την πόλη μας εφόσον το αξιοποιήσουμε».

Ως «παθογένεια» χαρακτήρισε ο κ. Καραμαγκιώλης την κατάσταση που επικρατεί γύρω από τα ευρήματα της κατοικίας του Ηρακλή στη Θήβα. «Πρέπει να είμαστε και εμείς ως πολίτες, ή ως φορείς, πιο κοντά στα πράγματα της πόλεως. Βεβαίως οι δημοτικές και τοπικές αρχές έχουν την εξουσία και την αρμοδιότητα, αλλά από εκεί και πέρα από τη μεριά μας πρέπει να πιέζουμε ή να προτείνουμε και να βοηθούμε, να συμμετέχουμε πάνω από όλα».

«Υπάρχει μια τάση, καθώς φαίνεται, να εκμεταλλεύεται το Hollywood, σενάρια που έχουν ως θέμα την Ελληνική μυθιστορία, και εξ αυτής της χρησιμοποίησης των μύθων μας γίνονται μεγάλες παραγωγές και έχουν σημαντική εμπορική επιτυχία. Αυτά πάμε εμείς να προσεγγίσουμε μέσα από την ιστορία μας, ώστε να αναδείξουμε την πόλη μας σε διεθνές επίπεδο και να μπορέσουμε να πετύχουμε το ζητούμενο που είναι ο τουρισμός. Όλοι μιλούν για ανάπτυξη, για πρόοδο αλλά πρέπει να βρούμε τους δρόμους που θα φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους. Ένας δρόμος στρωμένος με «ρόδα» είναι αυτός, η εκμετάλλευση του ντόπιου μυθολογικού υποβάθρου».