ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Ανίχνευση και αξιολόγηση νεαρών παικτών

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

Γιώργος Αγγέλου: Ανίχνευση και αξιολόγηση νεαρών παικτών

Γιώργος Αγγέλου: Ανίχνευση και αξιολόγηση νεαρών παικτών

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ» φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.                               

 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου 


Ανίχνευση και αξιολόγηση νεαρών παικτών...

Eδώ και αρκετά χρόνια, το σκάουτινγκ για νεαρούς ποδοσφαιριστές μικρής ηλικίας, που γίνεται από τις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, έχει εξελιχθεί και πλέον όλοι ψάχνουν τους ποδοσφαιριστές του μέλλοντος, χρησιμοποιώντας μεθοδολογία, σχέδιο και πολλές φορες την τεχνολογία.

Όμως, θα πρέπει να καταλάβουν όλοι , ότι μια καλή ατομική επιδεξιότητα κάποιου παιδιού, που κάνει την μπάλα ''κομπολόι'' όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο , δεν αποτελεί ''διαβατήριο'', ότι αυτό το παιδί, μπορεί να ενταχθεί σε Ακαδημία μεγάλης ομάδας, πόσο μάλλον να γίνει μετέπειτα ,επαγγελματίας.

Και να τα καταφέρει άλλωστε να μπει στην Ακαδημία και να γίνει στην εξέλιξή του επαγγελματίας, εκει θα πρέπει να ανταπεξέλθει στην μεγάλη ψυχολογική πίεση από το όλο περιβάλλον του χώρου, που στην Ελλάδα δεν είναι και ''ηθικά - αγγελικά, πλασμένος''. 

Βέβαια , αρκετοί γονείς (όχι όλοι), πιστεύουν άλλα πράγματα για τα παιδιά τους και θεωρούν ότι μέσω ''γνωστού και γνωστών΄΄, μπορεί ένα παιδί, να βρει τον επαγγελματικό ποδοσφαιρικό του δρόμο. Μιά πόρτα, για να αξιολογηθεί ένα παιδί, ναι, ίσως μπορεί να ανοίξει. Απο κει και μετά όμως, ο δρόμος είναι διαφορετικός και με πολλές στροφές.

Πού όμως γίνεται η ανίχνευση από τις επαγγελματικές ομάδες. Ας το δούμε ,περιεκτικά :

1) Δίκτυο επαφών με σημαντικά στο ποδόσφαιρο πρόσωπα και γνωστούς ανθρώπους από διάφορες ομάδες, που στέλνουν την πληροφορία.

2) Παρακολούθηση Μικτών Ομάδων.

 Η Μικτή κάθε νομού έχει μαζεμένα ''υποτίθεται'', τα καλύτερα ταλέντα της περιοχής και στο πρωτάθλημα προεπιλογής Εθνικών Ομάδων , μπορούν όλοι να βρουν αξιόλογους και προικισμένους φερέλπιδες παίκτες. Το πρωτάθλημα των Μικτών, επί θητείας στην Εθνική Ελλάδος του Φερνάντο Σάντος, ήταν αυτό που ο Πορτογάλος τεχνικός , έδινε τεράστια σημασία. Το παρακολουθούσε διακριτικά μαζί με το επιτελείο του, ηθελε με δικό του πλάνο να το εξελίξει και περιφερειακά και εν μέρει τα κατάφερε, δίνοντάς του επιπλέον αίγλη.

3) Παρακολούθηση ομάδων , υψηλής παραγωγής.

Υπάρχουν ανα την Ελλάδα πολύ καλες ομάδες και Ακαδημίες που συχνά-πυκνά, άσχετα αν δεν κερδίζουν έπαθλα, βγάζουν παραδοσιακά καλούς παίκτες. Αυτές τις Ακαδημίες οι σκάουτερς τις γνωρίζουν και τις έχουν στα μπλοκάκια τους.  

4) Παρακολούθηση ομάδων υψηλού ανταγωνισμού.

Οι σκάουτερ , δεν γυρνούν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, χωρίς στόχο. Δεν υπάρχει άλλωστε, χρόνος για αυτό. Κοιτάζουν ποιες ομάδες είναι πολύ ανταγωνιστικες μέσα στη σεζόν, παίρνουν την πληροφορία τους για τις συχνές διακρίσεις τους και πάνε εκεί για να βρουν παιδιά, πιο εύκολα απ΄ότι θα έβρισκαν σε μια πολύ μέτρια βεληνεκούς ομάδα ,που παίζει λίγα ματς μέσα στη σεζόν και όχι με σημαντικό δείκτη δυσκολίας.

5) Παρακολουθηση τουρνουά.

 Σε όλη της επικράτεια, πέρα από τα τοπικά πρωταθλήματα των υποδομών , γίνονται παντού πολύ σημαντικά τουρνουά , κυρίως τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα, Αγιου Πνευματος και φυσικά , μόλις τελειώσει η σχολική περίοδος. Μεγάλος αριθμός αυτών των τουρνουά, είναι υψηλού βεληνεκούς, με πολύ αξιόλογες συμμετοχές. Σε πολλά από αυτά τα τουρνουά, έρχονται και ηλικιακά τμήματα απο μεγαλα club του εξωτερικού.  

6) Διοργάνωση camps.

------------------------------------------------

Βασικά κριτήρια στην αξιολόγηση των νεαρών.

Γενικά: ο λεπτομερειακός έλεγχος πάνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά , των παιδιών που αξιολογούνται.

Ειδικότερα:

1)   Παρατήρηση - εντοπισμός.

2)   Καταγραφή των γενικών χαρακτηριστικών. Τεχνική - Αντίληψη - Προσωπικότητα - Ταχύτητα.

3)   Λεπτομερειακή παρατήρηση των πιο πάνω, σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού.

4)   Συλλογή πληροφοριών για προσωπικοτητα, νοοτροπία και οικογενειακό περιβάλλον.Σε μεγαλύτερα παιδιά, αρκετοί μεγάλοι σύλλογοι, έχουν εντάξει και τον έλεγχο, στα προφίλ που διατηρούν κάποια παιδιά , στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλές επαγγελματικές ομάδες, αν δουν αυτά που θέλουν από τα παραπάνω σε κάποιο παιδί, μετά από ένα σερί παρακολουθήσεων, μπορούν να το βάλουν να προπονηθεί με το ηλικιακό γκρουπ της Ακαδημίας τους.

Βλέπουμε όμως στα βασικά κριτήρια πιο πάνω, μια κομβική ενότητα που αναφέρεται ως ''Λεπτομερειακή παρατήρηση , σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού'' και θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό. 

Πολλές φορές τα παιδιά περνούν απο διάφορα τουρνουά και camp αξιολόγησης, έχοντας κυρίως οι γονεις στο μυαλό τους ότι τα παιδιά τους , αν δεν περάσουν στα τεστ, μάλλον ''είναι αδικημένα'', ή τα ''εφαγε'' κάποιος με καλύτερες δημόσιες σχέσεις. Μπορεί να συμβεί κάποιες φορές, στην Ελλάδα είμαστε...

Δεν έχουμε όμως αποδείξεις για ΄αυτό , αλλά ο ''καλός'', ποτέ δεν χάνεται. Αν χαθεί, δεν θα φταίνε μόνο οι άλλοι.!

Ακους φράσεις: ''τον αδικήσανε'', ''δεν τον είδανε καλά, γιατί ηξεραν απο πριν ποιους θα διαλέξουν'', ''δεν βοήθησε καθόλου ο σκάουτερ που τον είχε προτείνει'', ''πήραν άσχετους'', ''τον έβαλαν σκόπιμα να παίξει σε λάθος θέση στις δοκιμές'' και πολλές τέτοιες ''κουταμάρες''.

Πραγματι, αδικίες και λάθη, γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται.

 Δεν είναι απλό όμως, ένα παιδί που στο χωριό του , στο σχολείο του, ή σε μια μικρή συνοικία κάνει μαγικά με την μπάλα σε τοπικούς αγώνες, αυτόματα να μπορέσει να κάνει τα ίδια πράγματα στον υψηλό ανταγωνισμό .

Και για να πάει ένα παιδί στο υψηλό επίπεδο, πρέπει να περάσει από τα δύσκολα και να προσαρμοστεί γρήγορα, σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.

Αυτό που βλέπουν οι πολλοί, δεν είναι πάντα η πραγματικότητα, δεν είναι πάντα η αλήθεια.

Χρειάζεται κάθε παιδί να έχει δεκτικότητα, προσαρμοστικότητα στις πιο δύσκολες συνθήκες και χρειάζεται επίσης, ο ίδιος ο νεαρός αθλητής να είναι αυστηρός με τον εαυτό του σε πολλά πράγματα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, γιατί ο περίγυρός του, δεν τον προσγειώνει στην πραγματικότητα, αλλά τον αφήνει να νιώθει, ως ο νέος Λιονέλ Μέσι... !   

Τι αντιμετωπίζουν όμως τα παιδιά που θα μπουν σε μια Ακαδημία μεγάλης ομάδας να δοκιμαστούν ή ακομα να περάσουν ένα μεγάλο διάστημα προπόνησης ή ακόμα και αν ενταχθούν επίσημα σε αυτήν;

Αντιμετωπίζουν λοιπόν:

- Δυσκολίες στο ρυθμό.

- Τεχνικες δυσκολιες.

- ?μεση εισαγωγή στο παιγνίδι των μεταβάσεων, που θέλει μεγάλη ταχύτητα και στο σώμα και στο πνεύμα. (transition).

- '' ?λλο παιχνίδι'', από αυτό που έχουν συνηθίσει, αφού: όταν πας σε Ακαδημία υψηλού επιπέδου, αντιμετωπίζεις επιλεγμένους και εξαιρετικούς παίκτες, όλα γίνονται συνεχώς υπό πίεση χώρου και χρόνου και οι προπονήσεις είναι σε μεγάλες εντάσεις, γιατί έτσι είναι πλέον, η φύση του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι εκεί δεν είναι εύκολο να γίνεις επιδραστικός στο παιχνίδι, αν δεν δειξεις άμεση προσαρμοστικότητα, αν δεν αντέξεις όταν κρατάς την μπαλα, την σφοδρή επιθετική άμυνα που θα δεχτείς από τον εκεί εκπαιδευμένο παίκτη, που στις προπονήσεις, έχει μάθει να δουλεύει καθημερινά, ''στα κόκκινα''.

Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για να γίνεις επαγγελματίας.

Και αυτό πρέπει να καταλάβουν οι γονείς.

 Να δώσουν πρώτα βάρος στο σχολείο, στη μόρφωση και στην δημιουργία σωστού χαρακτήρα των παιδιών τους, και να μην γίνει αυτοσκοπός το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, γιατί αν κάτι δεν πάει καλά, θα έρθει η απογοήτευση, μπορεί να έρθει και η τεμπελιά μελλοντικά στο να κάνουν κάποια απαιτητική δουλειά και μπορεί επίσης να έρθει και το τέλος για την άθληση τους.

Και ο αθλητισμός είναι ευλογία για τη ζωή του κάθε ανθρώπου. Από ένα πιτσιρίκι, μέχρι έναν άνθρωπο της 3ης ηλικίας. Αυτό, να μην το ξεχνάμε ποτέ…!

Γιώργος Αγγέλου

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι