ΑρχικήΑθλητικάΟι πνευματικοί παράγοντες στο ποδόσφαιρο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

Οι πνευματικοί παράγοντες στο ποδόσφαιρο

Οι πνευματικοί παράγοντες στο ποδόσφαιρο

Γράφει ο Γιώργος Αγγέλου

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ» φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.                               

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ…

Απο τον Γιώργο Αγγέλου  


Οι πνευματικοί παράγοντες στο ποδόσφαιρο

Το σημερινό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί πλέον, σε ένα άθλημα πολύ υψηλής έντασης.

Εκτός όμως από τα τεχνικοτακτικά χαρακτηριστικά και την άριστη φυσική κατάσταση, χρειάζεται οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές, να διαθέτουν πολύ μεγάλη πνευματική και ψυχολογική δύναμη.

Παράδειγμα ένας παίκτης επαγγελματίας, σε ένα τουρνουά που κρίνεται διεθνής τίτλος και πολλά οικονομικά συμφέροντα, να πρέπει να σκοράρει σε ένα πέναλτι στην εκπνοή του ματς, μπροστά σε 80.000 κόσμο, ίσως και παραπάνω και φυσικά σε εκατομμύρια τηλεθεατές, που παρακολουθούν από τις οθόνες τους, ανά τον πλανήτη.

Συχνά, ο πνευματικός παράγοντας, ίσως να είναι το βασικό στοιχείο, που πρέπει να έχει ένα παιδί, φεύγοντας από το ερασιτεχνικό ή τις υποδομές, για να κάνει το άλμα στον επαγγελματισμό.

Η αυτοπεποίθηση, η ικανότητα επικράτησης, η υπομονή, η επιμονή, η ανάληψη ευθύνης, το ρίσκο, το θάρρος, το θράσος και η ακραία θέληση για επιτυχία, αποτελούν κομβικούς πνευματικούς παράγοντες.

Σημαντικό ρόλο, παίζει επίσης το ερώτημα, κατά πόσο μπορεί ένα παιδί που γίνεται επαγγελματίας και πάει σε μεγάλου βεληνεκούς σύλλογο, αν μπορεί να ανταπεξέρχεται στην κριτική και να αποδίδει κάτω απο πολύ μεγάλη πίεση που θα νιώσει, είτε από το εσωτερικό δίκτυο της ομάδας του, των φιλάθλων της, ακόμα και από την πίεση που θα του ασκηθεί από τα media και τα post από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Δεν είναι λίγοι οι προπονητές και οι τεχνικοί διευθυντές που τους ακούς πολλές φορές να λένε ότι: ''το πνεύμα, νικάει την ποιότητα''.

Πολύ μεγάλη σημασία, έχει στην εκπαίδευση των νεαρών στις Ακαδημίες, να δημιουργούνται παίκτες με προσωπικότητα και πολύ ισχυρή αυτοπεποίθηση. 

Και αυτό πρέπει να γίνεται, γιατί μόνο τότε ο παίκτης πιστεύει ακράδαντα στον εαυτό του.

Εξυπακούεται βέβαια, ότι πρέπει να έχει εκπαιδευτεί άριστα, σε όλους τους επιμέρους ποδοσφαιρικους τομείς.

Επιπλέον στοιχεία, όπως η ταπεινότητα και η δύναμη του χαρακτήρα, είναι σημαντικά προσόντα , που αποτελούν για πολλούς, το πραγματικό μυστικό επιτυχίας των εξαιρετικών ομάδων.

Και πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι το παιχνίδι, βρίσκεται πάνω από το άτομο και όσο πιο έξυπνος, απλός, ταπεινός και ''παίκτης ομάδας'', είναι ένας ποδοσφαιριστής , τόσο πιο επιδραστικός θα είναι, για το παιχνίδι της ομάδας του. Παράλληλα, η ατομική του εξελικτική πορεία, θα είναι συνεχώς ανοδική.    

Γιώργος Αγγέλου προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι