ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΛ.Σ. Θήβας: «Σημαντική νίκη των κατοίκων της Ελλοπίας ενάντια στην κατασκευή της μονάδας αποθήκευσης!»

Λ.Σ. Θήβας: «Σημαντική νίκη των κατοίκων της Ελλοπίας ενάντια στην κατασκευή της μονάδας αποθήκευσης!»

Λ.Σ. Θήβας: «Σημαντική νίκη των κατοίκων της Ελλοπίας ενάντια στην κατασκευή της μονάδας αποθήκευσης!»

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας, σε ανακοίνωσή της, έκανε αναφορά στην ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση που έλαβε το Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων για την Μ.Π.Ε. του έργου της εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ με τίτλο «ΕΞΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΓΧΥΣΗΣ 496,60 ΜW ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1588,43 Mwh ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΡΑΘΑΡΙΑ 1-6 ΤΗΣ ΔΕ ΘΙΣΒΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ, ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΚΥΤ & ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ».

Αναλυτικότερα, η Λ.Σ. Θήβας σημείωσε ότι είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2023 σε ενημέρωση των πολιτών της Ελλοπίας, για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ζωές των κατοίκων της από την ενδεχόμενη εγκατάσταση και λειτουργία αυτής της δραστηριότητας, ενώ στη συνέχεια έκανε εκτενής αναφορά στις αποφάσεις-γνωμοδοτήσεις που έλαβαν οι τοπικές κοινότητες της περιοχής του έργου, υπογραμμίζοντας πως «παρά το γεγονός ότι συγκροτήθηκε η Επιτροπή Πολιτών Ελλοπίας ενάντια στο έργο αυτό, και η οποία υπέβαλλε στις 27.12.2023 αίτημα για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω του κατεπείγοντος και των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου αυτού, αφού η διαβούλευση για την ΜΠΕ ολοκληρωνόταν στις 28.12.2023, εντούτοις η πολιτική ηγεσία του Δήμου επέδειξε εμφανή αδράνεια και έθεσε το θέμα στην Δημοτική επιτροπή στις 26.01.2024 και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12.02.2024!»

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Λ.Σ. Θήβας:

«Υπό την λαϊκή πίεση και την πάνδημη παρουσία των πολιτών της Ελλοπίας, το δημοτικό συμβούλιο της Θήβας έλαβε ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου της εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ με τίτλο «ΕΞΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΓΧΥΣΗΣ 496,60 ΜW ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1588,43 Mwh ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΡΑΘΑΡΙΑ 1-6 ΤΗΣ ΔΕ ΘΙΣΒΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ, ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΚΥΤ & ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας, λόγω της σιωπής που επικρατούσε για το έργο, προχώρησε ήδη στις 22 Δεκεμβρίου 2023 σε ενημέρωση των πολιτών της Ελλοπίας σε ανοικτή συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ζωές των κατοίκων της από την ενδεχόμενη εγκατάσταση και λειτουργία αυτής της δραστηριότητας.  

Η πολιτική ηγεσία του Δήμου Θηβαίων, επέλεξε να λάβουν αποφάσεις - γνωμοδοτήσεις οι τοπικές κοινότητες της περιοχής του έργου, και μάλιστα ήδη από το 2023 έλαβαν σχετικές αποφάσεις-γνωμοδοτήσεις, οι Κοινότητες Λεύκτρων (6/28.11.2023) Ελλοπίας (αρχικά την 5/24.11.2023 και νεότερη την 1/10.01.2024 που ανακάλεσε την αρχική), Καπαρελλίου (8/7.12.2023), Πλαταιών (3/7.12.2023), καθώς και στις 10.01.2024 η Κοινότητα Ξηρονομής (απόφαση 1/10.01.2024), αλλά κατά αντιφατικό τρόπο δεν φρόντισε να εισαχθεί το σοβαρότατο αυτό θέμα με ταχύτητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήδη από το 2023. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι συγκροτήθηκε η Επιτροπή Πολιτών Ελλοπίας ενάντια στο έργο αυτό, και η οποία υπέβαλλε στις 27.12.2023 αίτημα για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω του κατεπείγοντος και των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου αυτού, αφού η διαβούλευση για την ΜΠΕ ολοκληρωνόταν στις 28.12.2023, εντούτοις η πολιτική ηγεσία του Δήμου επέδειξε εμφανή αδράνεια και έθεσε το θέμα στην Δημοτική επιτροπή στις 26.01.2024 και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12.02.2024!

Παράλληλα ενώ η δημοτική αρχή ζήτησε να γίνουν οι συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων των εμπλεκόμενων κοινοτήτων, εντούτοις καμία ενημέρωση δεν έγινε στους κατοίκους της Ελλοπίας, όπου η εταιρεία χωροθετεί την εγκατάσταση της.

Το έργο αυτό δηλαδή οι έξι (6) Σταθμοί Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) προβλέπεται να κατασκευαστεί σε απόσταση 163 μέτρων από τον οικισμό της Ελλοπίας και μόλις 35-40 μέτρα από το γήπεδο ποδοσφαίρου Ελλοπίας.

Η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου, η κατασκευή του οποίου επιδοτείται αδρά από την κυβέρνηση, συνδέεται με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δηλαδή έναν από τους μηχανισμούς που έχουν εκτοξεύσει την τιμή του ρεύματος. Επειδή οι ΑΠΕ δεν παράγουν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, αυτό έχει ως συνέπεια στην ημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου να υπάρχουν περίοδοι που η τιμή του ρεύματος είναι ασύμφορη. Αντίθετα, με τη λειτουργία σταθμών αποθήκευσης, οι όμιλοι των ΑΠΕ θα μπορούν να πωλούν στη συγκεκριμένη αγορά συνεχώς, αποσπώντας κέρδος σε βάρος φυσικά των καταναλωτών.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας είναι εμφανέστατα ελλιπής, ανεπαρκής, ανακριβής και σε πολλά σημεία αποκρύπτει πολλά στοιχεία που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στην ΜΠΕ δεν γίνεται καμία αναφορά στο θερμικό φορτίο που θα προκύψει κατά την λειτουργία του σταθμού που οι ίδιοι υπολογίζουν σε 150MWh σε κάθε κύκλο λειτουργίας των συσσωρευτών, ούτε στις καταστρεπτικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής, φαινόμενο θερμονησίδας, που μπορεί να ανεβάσει τοπικά την θερμοκρασία και 4-5 βαθμούς C με προφανείς συνέπειες στις γεωκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής και την υγεία των κατοίκων. Επιπλέον δεν αναφέρεται και δεν εκτιμάται ο θόρυβος που θα παράγεται από την λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων που απαιτούνται για την ψύξη των συσσωρευτών. Δεδομένου ότι σε κάθε μονάδα αποθήκευσης έχει 37 εως 160 κοντέινερ συσσωρευτών (συνολικά 554 και με την προβλεπόμενη επέκταση 810 κοντέινερ) η αναμενόμενη στάθμη εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 65dB και δυνητικά τα 75dB πολύ πιο πάνω από τα 45dB που επιτρέπει ο νόμος. Έχουν παράλληλα αναφερθεί πολλά ατυχήματα πυρκαγιών σε τέτοιες μονάδες που λειτουργούν με μπαταρίες προϊόντων λιθίου, με δυσμενή αποτελέσματα από έκλυση τοξικού νέφους και αδυναμία κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα η συνολική ισχύς του προτεινόμενου έργου είναι η μεγαλύτερη αυτή την στιγμή στην Ευρώπη και πιθανολογείται ότι η πρόκληση ατυχήματος θα είναι καταστροφική για την περιοχή. Μάλιστα η ίδια εταιρεία έχει εξαγγείλει την κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή, δικών της έργων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 2 GW! Τα παραπάνω σημαντικά στοιχεία έθεσε με υπόμνημα της η Επιτροπή των κατοίκων Ελλοπίας, ενώ αντίστοιχες αναφορές έγιναν από τους κατοίκους και στην διαβούλευση που έληξε στις 28.12.2023.

Πριν την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε αναφορά από τον Δήμαρχο Θηβαίων, και δόθηκε η πληροφορία ότι η εταιρεία πρόκειται να αποσύρει το έργο, χωρίς αυτό να προκύπτει με επίσημο τρόπο. Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας, αλλά και οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Ελλοπίας, ζητήσαμε να ληφθεί απόφαση όπως εισάγεται το θέμα, δηλαδή να ληφθεί αρνητική γνωμοδότηση για την ΜΠΕ του έργου από το δημοτικό συμβούλιο. Παρά την αρχική στάση της δημοτικής αρχής να μην συζητηθεί το θέμα, αυτή κάμφθηκε υπό το βάρος της δίκαιης λαϊκής απαίτησης και το δημοτικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνα απόφαση- αρνητική γνωμοδότηση για την ΜΠΕ αυτή. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια μεγάλη νίκη για το λαό της Ελλοπίας, που κινητοποιήθηκε με μαζικότητα και μαχητικότητα. Η προσπάθεια του δημάρχου Θηβαίων και του αντιδημάρχου ΔΕ Θίσβης, να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την αδράνεια τους, την έλλειψη ενημέρωσης και την παραπληροφόρηση που είχε προηγηθεί κατόπιν σχετικών ερωτήσεων που είχε υποβάλλει η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό Συμβούλιο, έπεσε στο κενό και αποδείχθηκε η αβελτηρία της δημοτικής αρχής για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια να μεγαλώσουν την κερδοφορία τους, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων, πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μαζική και αγωνιστική στάση των πολιτών και του λαού της περιοχής μας. Η μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση του λαού της Ελλοπίας, και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θήβας ενάντια στην ΜΠΕ του έργου αυτού, είναι μια μεγάλη νίκη του κινήματος και μια τεράστια παρακαταθήκη για το αύριο!»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι