ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Το ποδόσφαιρο ανήκει στους ποδοσφαιριστές!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιώργος Αγγέλου: Το ποδόσφαιρο ανήκει στους ποδοσφαιριστές!

Γιώργος Αγγέλου: Το ποδόσφαιρο ανήκει στους ποδοσφαιριστές!

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024

Σπύρος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα ΄΄Η ΣΚΥΤΑΛΗ’’ , φιλοξενούν την στήλη ΄΄ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ΄΄ κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό , το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο , με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.                               

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Από τον Γιώργο Αγγέλου

Κάθε προπονητής που ξεκινά την διαδρομή του , σε οποιοδήποτε επίπεδο, την ξεκινάει, έχοντας στο μυαλό του μια ξεκάθαρη ιδέα ,για το τι θέλει να κάνει. Έτσι τουλάχιστον, πρέπει να γίνεται.

Με το πέρασμα του χρόνου και όσο περνάει ο καιρός, συνειδητοποιεί ,ότι ''καλώς πράττει'' και υπηρετεί την φιλοσοφία του.

Έρχεται όμως και στιγμές ( και δεν είναι λίγες ) , που θα καταλάβει και μάλιστα πολύ εμφατικά , ότι ο προπονητής, θα πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς, στην κατάσταση που βρίσκει και που αλλιώς του την είχαν περιγράψει, ή αλλιώς την είχε φανταστεί και σχεδιάσει, ή μπορεί και να αλλάξουν πράγματα άρδην, μέσα στην ίδια σεζόν, οπότε πρέπει να πάει σε νέες προσαρμογές και μάλιστα έχοντας στο μυαλό του , ότι πρέπει να μειώσει τις πιθανότητες λάθους και τις όποιες αστοχίες. . 

Και φυσικά , όσα έχει στο κεφάλι του , πρέπει να τα ερμηνεύσουν οι ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι που δίνουν αξία στην ''αγωνιστική ιδέα'' του προπονητή.  

Και η πρώτη εξήγηση στα παραπάνω είναι πολύ απλή . Διαφορετικό το dna κάθε ομάδας ,διαφορετική λειτουργία αλλά και διαφορετικοί παίκτες σε κάθε ομάδα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά , που ερμηνεύουν τα πράγματα , με το δικό τους τρόπο, με τη δική τους προσωπικότητα και με τη δική τους αντίληψη.

Γιατί καλώς ή κακώς, ''οι παίκτες κάνουν τον προπονητή'' . Από αυτούς περνάνε τα πάντα.

Απλά, αυτό που πιστεύω εγώ προσωπικά ότι ισχύει, είναι ότι : ''οι παίκτες κάνουν τον προπονητή και ο προπονητής κάνει την ομάδα ''.

Ο αθλητισμός και γενικότερα το ποδόσφαιρο, στο υψηλό επίπεδο έχει μια ''συναρπαστικότητα''.

Βλέπεις αθλητές, πως ανακάμπτουν από ήττες, από κακές στιγμές , από ήττες στα τελευταία δευτερόλεπτα !

Υπάρχουν ΄κάποιοι παίκτες που με την πράξη τους σου λένε ''είμαι εδώ'' , προχωράμε !

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι , που τους φταίνε όλοι και όλα και ''εξαφανίζονται'' .

Τα παραδείγματα και από τις δύο περιπτώσεις πάρα πολλά.

Ανθρώπινες αντιδράσεις και μάλλον φυσιολογικές , που οι προπονητές και κυρίως οι αθλητικοί ψυχολόγοι, πρέπει να τις παρατηρούν και να τις μελετούν .

Γενικότερα πάντως, για να μιλήσουμε και λίγο τεχνικά, αν ένα παιδί έχει το ταλέντο και ντριπλάρει , θα το έχει σε όλη του τη ζωή. Πρέπει όμως να ξέρει ποτέ και πως πρέπει να το κάνει.

Αν δημιουργήσουμε στην προπόνηση, πολύ μεγάλους χώρους στα παιδιά, σίγουρα θα νιώσουν πιο άνετα όταν θα ντριπλάρουν , όμως αυτό, δεν θα έχει σχέση με αυτό που θα συμβεί στο πραγματικό παιχνίδι, που πλέον οι χώροι είναι πολύ μικροί και το πρέσινγκ ανελέητο.

Εδώ βέβαια, υπάρχει και ένας μικρός αντίλογος , που εκφράζεται κυρίως από τους Ίβηρες προπονητές που λένε : ''προπόνησε τους καλούς παίκτες σε πιο μικρούς χώρους και τους πιο μέτριους σε μεγαλύτερους χώρους''.

Όλα λοιπόν, περιστρέφονται, γύρω από τους ποδοσφαιριστές.

Υπάρχει όμως και το κομμάτι της ευφυιας.

 Οι έξυπνοι παικτες, βλέπουν και καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους. Είναι σπουδαίο πράγμα, ένας ποδοσφαιριστής να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί το άθλημα , το πως παίζεται και το τι κινήσεις πρέπει να κάνει με και χωρίς την μπάλα και σε φάση άμυνας και σε φάση επίθεσης . Ακομα και αν δεν έχει τόσο μεγάλο ταλέντο.

Το αντιληπτικό κομμάτι στο ποδόσφαιρο , μετράει πλέον πάρα πολύ , με βασικό στοιχείο την ''πνευματική ταχύτητα '' στις αποφάσεις .

Είναι κάποια πράγματα ''μικρά - βασικά'' μέσα στο παιχνίδι , που έχουν όμως, πολύ μεγάλο αντίκτυπο.

 Παίκτες που αυτά τα μικρά πράγματα τα κάνουν σωστά , δεν καταλαβαίνουν ακόμα και οι ίδιοι , ότι πραγματικά πετυχαίνουν κάτι και δίνουν ''συνέχεια'', στο παιχνίδι της ομάδας τους.

Και αυτά τα πράγματα , είναι πολύ απλά . Παράδειγμα: ''να πασάρεις στο δυνατό πόδι του συμπαίκτη σου, για να την πάρει σωστά και γρήγορα στο χώρο'' .Τόσο απλό πράγμα , που μπορεί να κάνει το παιχνίδι σου ήρεμο , γλυκό και ορθολογικό.

Υπάρχουν πάρα -πάρα πολλά πράγματα, που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση κάποιου ποδοσφαιριστή , και πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτά. Απλά βλέπουν και κρίνουν και μάλιστα τις περισσότερες φορές, η κριτική αυτή είναι επιφανειακή, χωρίς επιχειρήματα και ακόμη περισσότερες φορές, κακοπροαίρετη. 

Στα παιδιά και στους ερασιτέχνες, είναι σημαντικό επίσης να τους διδάξουμε : ''ότι αν χάσαμε, χάσαμε'' και όχι συνεχώς να ψάχνουμε να βρούμε με ανούσιες αναλύσεις, τι φταίει, κρατώντας τους ώρες μέσα στα αποδυτήρια με ''επικές'' ομιλίες. Μετά από 10 λεπτά, κανένας ποδοσφαιριστής δεν ακούει ! 

 Στο ποδόσφαιρο , πολλά πράγματα δεν εξηγούνται, δεν αποδεικνύονται και εξάλλου , πρέπει να κερδίζουν και οι άλλοι, γιατί απλούστατα, παίζουν και αυτοί.

Ο ποδοσφαιριστής , πρέπει να είναι ο ευατός του και αυτό πρέπει να του το περάσει ο προπονητής.

 Τα αποδυτήρια της ομάδας , πρέπει ''πάντα να φροντίζουν για τον εαυτό τους'' , χωρίς αναταράξεις και κακές νοοτροπίες. Αυτό σημαίνει σε μια ομάδα :Υγεία.

Δεν θα ακούσεις ποτέ έναν μεγάλο προπονητή να λέει ''Έτσι Είναι και τέλος''. Ποτέ.....

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Είναι ωραίο να συνομιλείς με όλους τους ανθρώπους για ποδόσφαιρο , να λες την άποψή σου , αλλά και να ακούς και εσύ την άποψη των άλλων με Σεβασμό , άσχετα αν αυτός δεν είναι προπονητής παίκτης ,παράγοντας.

Κάποια στιγμή , αυτό που θα ακούσεις , μπορεί '' να ρίξει φως'', σε κάτι που έχεις βιώσει στο άθλημα και δεν θα πίστευες ποτέ , ότι θα ήταν έτσι.

Πολλές φορές η σημασία δεν βρίσκεται σε αυτά που λέγονται αλλά πιθανότατα σε αυτά που επεξεργάζεται το μυαλό και δεν λέγονται.

Η ουσία όμως είναι μία: ό,τι και αν συζητάμε: ''το ποδόσφαιρο , ανήκει στους ποδοσφαιριστές''. Κάθε μέρα γνωρίζουμε πράγματα στο άθλημα, χάρη σε αυτούς.

Το ποδόσφαιρο , είναι δικό τους…!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'