ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Αλλο επιδεξιότητα με την μπάλα, άλλο να ξέρεις τι θα την κάνεις!

Γιώργος Αγγέλου: Αλλο επιδεξιότητα με την μπάλα, άλλο να ξέρεις τι θα την κάνεις!

Γιώργος Αγγέλου: Αλλο επιδεξιότητα με την μπάλα, άλλο να ξέρεις τι θα την κάνεις!

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024

Σπύρος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα ΄΄Η ΣΚΥΤΑΛΗ’ , φιλοξενούν την στήλη ΄΄ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ΄΄ κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Από τον Γιώργο Αγγέλου


Αλλο επιδεξιότητα με την μπάλα, άλλο να ξέρεις τι θα την κάνεις....!

Η πάσα, η κατευθυνόμενη υποδοχή, το κοντρόλ και η ντρίμπλα, είναι θεμελιώδεις δεξιότητες, που πρέπει να διαθέτει και να τις δουλεύει, ένας νεαρός παίκτης, για να προχωρήσει στο ποδόσφαιρο.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα σε έναν παίκτη με υψηλή επιδεξιότητα, από έναν ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή.

Εάν ένας ποδοσφαιριστής δεν κάνει τις δεξιότητές του διαθέσιμες στην ομάδα και οι αποφάσεις του είναι εκτός του πλαισίου παιχνιδιού, δεν θα μπορέσει αυτός ο ποδοσφαιριστής να παίξει ποδόσφαιρο στο υψηλό επίπεδο.

Η τεχνική ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή , του επιτρέπει, να εκτελέσει τις απαραίτητες ενέργειες σε ένα παιχνίδι, για να επιλύσει μια κατάσταση.

Χρειάζονται δηλαδή στην προπόνηση νεαρών ποδοσφαιριστών , ειδικές ασκήσεις που συνδυάζουν ταυτόχρονα και την τεχνική αλλά και τα θέματα τακτικής , που προβλέπονται για την ανάλογη ηλικία.

Το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, δεν είναι ποδόσφαιρο για να μαζεύουμε πόντους στη βαθμολογία, αλλά ποδοσφαιρική προπόνηση για το μέλλον.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να πείσουμε τα παιδιά , πάνω από όλα να απολαμβάνουν την προπόνηση, περισσότερο από το αποτέλεσμα ενός αγώνα.

Το μυστικό της επιτυχίας στο ποδόσφαιρο, βρίσκεται στην προπόνηση.

'' Όσο περισσότερο προπονούμαι, τόσο περισσότερο τύχη έχω στην πορεία μου'', έλεγε ο αείμνηστος θρύλος, πρώην Ισπανός Ομοσπονδιακός προπονητής, Λουίς Αραγονές. 

Τεχνική και τακτική πρέπει να δουλεύονται ταυτόχρονα και αυτό γιατί κανένα από τα δύο δεν εκδηλώνεται ξεχωριστά, μέσα σε ένα παιχνίδι.

Είναι καλό, η προπόνηση να έχει πάντα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, ό,τι δηλαδή έχει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

 Χρειάζεται όμως αυτή η ανταγωνιστικότητα, να προσαρμόζεται πάνω στον νεαρό παίκτη και όχι το αντίστροφο, που δυστυχώς εμείς οι προπονητές το κάνουμε πολλές φορές, για να δείξουμε ''ότι ξέρουμε πολλά'', αλλά τελικά πέφτουμε σε παγίδα.     

Σκοπός στις νεαρές ηλικίες, είναι να βγουν έξυπνοι, αυτόνομοι και στοχαστικοί παίκτες, γιατί τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της προπονητικής και της τεχνολογίας, πολλοί απο μας, πάμε να κάνουμε τα παιδια ''ρομπότ''.

Πρέπει να ξεχωρίσουμε λίγο, αυτό που λέμε: ''υπάκουος παίκτης'' - με αυτό που λέμε - ''σκεπτόμενος παίκτης'' .

Και επειδή πιο πάνω, μιλήσαμε για τεχνική και τακτική, η τεχνική πρέπει να υποστηρίζει την τακτική από την απόφαση μέχρι την εκτέλεση.

Το να παίζεις επιδέξια με μια μπάλα στα πόδια σου και να κάνεις ''κολπάκια'', δεν είναι καθόλου το ίδιο με το να ξέρεις τι να την κάνεις μέσα σε ένα ματς.

 Όσο όμως καλύτερη είναι η τεχνική ικανότητα, ενός ποδοσφαιριστή, τόσα περισσότερα εφόδια θα έχει αυτός για να βρίσκει λύσεις σε πολλά κομμάτια παιχνιδιού .

Το ταλέντο είναι έμφυτο, αλλά η δημιουργικότητα, μπορεί και πρέπει να καλλιεργηθεί.

Το ''κλειδί'' σε επιθετικές καταστάσεις, είναι να ελέγχεις άνετα την μπάλα, να κάνεις συνεχώς κίνηση δημιουργώντας χώρους , όπως και το να παίζεις, γρήγορο ποδόσφαιρο μιας-δύο επαφών.

Στην άμυνα, η ένταση, η τοποθέτηση και η δράση την κατάλληλη στιγμή , είναι βασικές δεξιότητες.

Και όπως γίνεται αντιληπτό, σε όλο το φάσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, οι αποτελεσματικές τακτικές, βασίζονται στη λήψη μιας απόφασης, στον κατάλληλο χώρο και χρόνο.

Πρέπει δηλαδή σε όλο το 90λεπτο να παίρνεις συνέχεια αποφάσεις, που να είναι όχι μόνο σωστές, όχι μόνο δημιουργικές , αλλά να είναι και γρήγορες.Έτσι απαιτεί η φύση, του σημερινού ποδοσφαίρου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'