ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Το θεμελιώδες « Ένας εναντίον Ενός» στο ποδόσφαιρο (1ν1)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου 

Γιώργος Αγγέλου: Το θεμελιώδες « Ένας εναντίον Ενός» στο ποδόσφαιρο (1ν1)

Γιώργος Αγγέλου: Το θεμελιώδες « Ένας εναντίον Ενός» στο ποδόσφαιρο (1ν1)

Σάββατο, 6 Απριλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό , το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο , με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.                               

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου  

Το θεμελιώδες '' Ένας εναντίον Ενός '' στο ποδόσφαιρο ( 1 ν 1)  

Οι   μονομαχίες είναι θεμελιώδες περιεχόμενο, ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Τόσο στο παιχνίδι με την μπάλα, όσο και στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα , βλέπουμε συνεχώς αγωνιστικές καταστάσεις ''ένας εναντίον ενός'' .

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που χαρακτηρίζεται από λάθη.

Σε μια μονομαχία 1 εναντίον 1 , είναι εύκολο να γίνουν τόσα λάθη , που μπορούν να κρίνουν ακόμα και την τελική έκβαση σε ένα ματς .

Με βάση όλα αυτά , η σημασία του παιχνιδιού 1 εναντίον 1, είναι ξεκάθαρη.

Πρέπει να είσαι ''παρών '', τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά στις καθοριστικές μονομαχίες , για να μπορέσεις να κερδίσεις.

 Στις καταστάσεις 1 εναντίον 1 γενικότερα, πρέπει να έχεις εκπαιδευτεί από μικρός, για να έχεις την βάση της ''ατομικής τακτικής '' . 

Πως συμπεριφέρομαι όταν έχω την μπάλα , πως προσπαθώ να περάσω τον αντίπαλο, πως χρησιμοποιώ το σώμα μου και όταν θέλω να επιτεθώ και όταν αμύνομαι , πως πρέπει να έχω καλή τοποθέτηση , πως χαμηλώνω το σώμα μου , ''που'' θέλω να οδηγήσω τον αντίπαλο .

 Οι μονομαχίες με και χωρίς μπάλα, είναι κρίσιμες καταστάσεις.

Πολλές μονομαχίες 1 εναντίον 1, συμβαίνουν και σε πολλές στατικές φάσεις , άσχετα αν τα τελευταία χρόνια βλέπουμε , πολλές ομάδες να κάνουν χρήση της '' άμυνας ζώνης'' .

Εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι (και) στην άμυνα ζώνης , κάθε παίκτης είναι υπεύθυνος στο χώρο του , για τον παίκτη που είναι μπροστά του. Πάλι λοιπόν, έχουμε μονομαχία .

Πολλές φορές η συχνότητα με την οποία συμβαίνουν οι μονομαχίες σε ένα ματς , εξαρτάται ( εκτός από όλα τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν ) και από την ιδέα παιχνιδιού που έχει κάθε ομάδα, ακόμα και στα τωρινά σύγχρονα συστήματα παιγνιδιού.

Για να μην μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέρειες , αν πούμε ένα παράδειγμα από το εξωτερικό, θα αναφέρουμε την Ιταλική Αταλάντα του κόουτς Γκασπερίνι   και από το εσωτερικό η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα.

 Σε αυτά τα δύο παραδείγματα, αν ανατρέξουμε σε τακτικές αναλύσεις , θα παρατηρήσουμε πάρα πολύ συχνά, καταστάσεις αμυντικού προσανατολισμού στους χώρους , με προσαρμογή σε ατομικά μαρκαρίσματα ( man to man) .  

Δεν είναι λίγες οι φορές που σε συνεντεύξεις τύπου πολλών προπονητών , τους ακούμε να λένε για την κρισιμότητα, στο να κερδίσει η ομάδα τους, τις μονομαχίες.

Στις μικρές ηλικίες, πρέπει να δουλεύουν πάρα πολύ οι προπονητές στη σχέση 1 εναντίον 1 , με εξειδικευμένο ασκησιολόγιο , ανάλογο της κάθε ηλικιακής ομάδας. Στο σκάουτινγκ των νεαρών παικτών, τα τελευταία χρόνια, δίνεται πολύ μεγάλη βάση στην 1η κατευθυνόμενη επαφή και στην ικανότητα στο 1ν1, είτε είσαι επιτιθέμενος , είτε αμυνόμενος.

Και εννοείται ότι αυτή η κατάσταση , δεν πρέπει να παραμελείται και στις προπονήσεις των ανδρικών ομάδων και αυτό γιατί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο , οι χώροι λόγω της πολύ καλής φυσικής κατάστασης και του πρέσινγκ, έχουν μικρύνει πάρα πολύ.

 Στην ουσία του, το ποδόσφαιρο είναι καταστάσεις 1 εναντίον 1, και αν εστιάσουμε σε αυτά τα κομμάτια ( κράτημα μπάλας , αποφυγή πίεσης , χρησιμοποίηση σώματος για να προστατέψουμε την μπάλα, χρήση χεριών για να αποκτήσουμε πλεονέκτημα στις τοποθετήσεις , πώς κάνουμε άμυνα στο αντίπαλο ''1-2'' κλπ-κλπ ) αυτόματα, θα έχουμε και την βελτίωση σε μεγάλη γκάμα θεμάτων, της ομαδικής τακτικής .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'