ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Το «γύρισμα - στροφή» με την μπάλα (ή και χωρίς αυτήν)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Ποδόσφαιρο  Γιώργος Αγγέλου 

Γιώργος Αγγέλου: Το «γύρισμα - στροφή» με την μπάλα (ή και χωρίς αυτήν)

Γιώργος Αγγέλου: Το «γύρισμα - στροφή» με την μπάλα (ή και χωρίς αυτήν)

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό , το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο , με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Απο τον Γιώργο Αγγέλου 

Ένα πολύ ποιοτικό στοιχείο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι η «στροφή», ενός ποδοσφαιριστή με την μπάλα, να μπορεί δηλαδή να «γυρίζει» γρήγορα με αυτήν και να έχει εκρηκτική αλλαγή κατεύθυνσης, δημιουργώντας νέους χώρους.

Αυτό βοηθάει πραγματικά στην εξέλιξη όσον αφορά την κατοχή της μπάλας, τη δημιουργία και την εκμετάλλευση του χώρου.

Η στροφή και η αλλαγή κατεύθυνσης είναι χρήσιμη και χωρίς την μπάλα, αφού μπορείς να κάνεις ξαφνικά ένα τρέξιμο στο χώρο και μάλιστα  «τσεκάροντας» με την άκρη των ματιών και είτε παίρνεις μαζί σου έναν αντίπαλο, είτε  ξαφνικά «πατάς και γυρίζεις» για να γίνεις έξυπνα διαθέσιμος, ζητώντας την μπάλα.

Η δοκιμή στο να παίζεις διαφορετικές θέσεις στην προπόνηση, ιδιαίτερα σε νεαρούς παίκτες,  δίνει στα παιδιά,  περισσότερη εμπειρία, στις διαφορετικών ειδών «στροφές»  και τους βοηθά να βελτιώσουν τις τεχνικές τους.

Οι σύγχρονοι τερματοφύλακες και οι σέντερ μπακ, συνήθως συνεργάζονται για να χτίσουν από τα μετόπισθεν. Ανοίγουν το σώμα τους για να γυρίσουν και να αλλάξουν τη μπάλα από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη. Αυτό αλλάζει την κατεύθυνση του παιχνιδιού, μετακινεί τον αντίπαλο και δημιουργεί χώρους.

Οι χαφ πλέον πρέπει να γυρίζουν με την μπάλα. Ήδη το σύγχρονο αμυντικό χαφ το 6άρι που λέμε, πλέον  όσοι αναφέρονται σε αυτόν, τον ονομάζουν: pivot.

  • Οι εξτρέμ τείνουν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο, στο 1v1. Πρέπει να είναι γρήγοροι και δημιουργικοί όταν ''γυρίζουν''  για να προσπεράσουν τον αντίπαλο τους,  ή να παραμείνουν με την μπάλα στα πόδια τους και να περιμένουν, υποστήριξη από συμπαίκτη.  
  • Οι επιθετικοί κοντά στην μεγάλη περιοχή , μπορεί να δοκιμάσουν να ''γυρίσουν'' πολλές φορές με πλάτη κοντά στην αντίπαλη εστία και  ενάντια στην πίεση από αμυνόμενο. 

Αν θέλουμε οι παίκτες να είναι επιδέξιοι στο «γύρισμα», πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στην προπόνηση, όπου μπορούν να εκτελούν «στροφές», πολύ τακτικά.

Τα παιχνίδια μειωμένου χώρου 2ν2 και 3ν3 ή ακόμα και 4ν4 ,μπορούν να δώσουν σημαντικά εφόδια, για την προπόνηση, αυτής της κίνησης.

Η τοποθέτηση των παικτών σε μικρότερους χώρους, είναι λογικό να μας δίνει περισσότερες επαναλήψεις, σε πάρα πολλά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσουν τα παιδιά, την τεχνική τους στα «γυρίσματα».  

Μπορούμε επίσης σε αυτόν τον τομέα ,να αναπτύξουμε κυρίως τα πιο μικρά παιδια, με funny games, με παιδαγωγικά παιχνίδια χωρίς την μπάλα, όπως γίνονται στα σχολεία, και με έμμεσο τρόπο να τα κάνουμε ''να γυρίζουν'' γρήγορα την κατεύθυνσή τους και να εκτελούν τις ταχύτητες, σε πολύ γρήγορο χρόνο, να κινηθούν στον κατάλληλο χώρο με συνέπεια να δίνουν σωστά, τη συνέχεια στο παιχνίδι.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι «να γυρίζεις», με ή χωρίς την μπάλα, να κάνεις δηλαδή την «στροφή». 

Το «να γυρίζει» γρήγορα ένας ποδοσφαιριστής και κυρίως αν αυτό το προπονήσει από μικρή ηλικία, θα τον κάνει πιο έμπειρο, πιο γρήγορα προσαρμόσιμο στο χώρο, πιο δημιουργικό και φυσικά πιο ικανό, μέσα στο γήπεδο.

Ο γρήγορος χαρακτήρας του σύγχρονου ποδοσφαίρου, σε συνδυασμό με τους περιορισμένους χώρους, ωθεί τους παίκτες να αναπτύξουν μια αυξημένη αίσθηση επίγνωσης, ευκινησίας και αυτοσχεδιασμού, όταν πλέον πρέπει να «γυρίζουν»  με την μπάλα και να παίρνουν ενέργειες και πρωτοβουλίες .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ 

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'