ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣυμμετοχή του Φάνη Σπανού στο «9ο Φόρουμ για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

#TAGS: Φάνης Σπανός  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 

Συμμετοχή του Φάνη Σπανού στο «9ο Φόρουμ για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Συμμετοχή του Φάνη Σπανού στο «9ο Φόρουμ για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Σάββατο, 13 Απριλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Στο 9ο Φόρουμ για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 11 και 12 Απριλίου 2024, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, κατόπιν πρόσκλησης που έλαβαν.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κύριος στόχος του 9ου Φόρουμ ήταν η καταγραφή των σημαντικών κλιματικών, τεχνολογικών, δημογραφικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, και κυρίως η προσαρμογή της πολιτικής συνοχής για τη βελτίωση της ευημερίας όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο αναλυτικά, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος παρακολούθησαν:

Τις εναρκτήριες ομιλίες των Ursula von der Leyen (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και Elisa Ferreira (Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων), όπως και τη βασική ομιλία της Roberta Metsola (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Συζητήσεις για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως και για την προσαρμογή της πολιτικής συνοχής, στις οποίες συμμετείχαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, ο Περιφερειάρχης είχε συνομιλίες με την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira, όπως και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit, στον οποίο ο Φάνης Σπανός παρουσίασε κοινωνικές δράσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ακολούθως συνομίλησαν για πολιτικές αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος

Σε απολύτως χρήσιμη τεχνική σύσκεψη εξελίχθηκε και η πολύωρη συνάντηση εργασίας με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Carsten Rasmussen και τους συνεργάτες του Ιωάννη Σολωμονίδη και Χριστίνα Καραϊτίδη. Ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας - Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Carsten Rasmussen:

Απέδωσε τα εύσημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ομαλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014 – 21 και κυρίως για την επίτευξη όλων των σημαντικών ποσοτικών και -κυρίως- ποιοτικών στόχων εφαρμογής του προγράμματος.

Είχε μακρά συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό για την στοχοθεσία του νέου ΕΣΠΑ και την υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, των αναγκαίων έργων υποδομής, αλλά και των δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Με την ολοκλήρωση του Φόρουμ και των συναντήσεων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Συμμετείχαμε στο “9Ο Φόρουμ για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ” στις Βρυξέλλες και στις εργασίες για τη συνδιαμόρφωση της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στρατηγικές μας επιδιώξεις - διεκδικήσεις είναι η ενίσχυση των πόρων της πολιτικής Συνοχής (ΕΣΠΑ), η απλοποίηση των διαδικασιών για τον σχεδιασμό και υλοποίηση των δράσεων και η περαιτέρω αποκέντρωση των προγραμμάτων.

»Συναντηθήκαμε επίσης με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Elisa Ferreira και Nicolas Schmit, με τον οποίο είχαμε εκτενή παραγωγική συζήτηση για θέματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και εργασίας. Επισημάναμε ιδιαίτερα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανεργία των νέων σε πολλές - ιδίως τις μειονεκτικές - περιοχές της Περιφέρειάς μας. Παρουσιάσαμε, μεταξύ άλλων, την πλατφόρμα «Γέφυρα», την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα ΑμεΑ «Όλοι Μαζί - Όλοι Ίσοι», τις δράσεις που υλοποιούμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και μιλήσαμε για πολιτικές που μπορούμε να αναπτύξουμε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

»Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν και η συνάντησή μας με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Carsten Rasmussen και τους συνεργάτες τους. Κατά την τρίωρη συνάντησή μας στο γραφείο του στις Βρυξέλλες για το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας, δεχθήκαμε με χαρά τα συγχαρητήριά του για την απόλυτα επιτυχή -ποσοτικά και ποιοτικά- ολοκλήρωση του ΠΕΠ 2014-2020!

»Επίσης, συνομιλήσαμε αναλυτικά για το νέο πρόγραμμα, εστιάζοντας τόσο στους γενικούς στόχους (ύψος προσκλήσεων, εντάξεων, απορροφήσεων), όσο και στις ειδικότερες δράσεις και πολιτικές, όπως οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ασωπός, Οιδίπους, βόρεια Εύβοια, Σπερχειός, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ΒΑΑ μεγάλων πόλεων), το φυσικό αέριο, τα οδικά έργα, η σχολική στέγη, ο Πολιτισμός, η Πολιτική Προστασία, η ενεργειακή αναβάθμιση και τα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας».