ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤέρμα τα ψέματα, πάρτε θέση τώρα

(copyright: Radiothiva.gr)

Τέρμα τα ψέματα, πάρτε θέση τώρα

Τέρμα τα ψέματα, πάρτε θέση τώρα

Εάν δεν μπορούν οι βουλευτές, υπάρχει και η παραίτηση

Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Το «radiothiva.gr» έφερε στη δημοσιότητα το έγγραφο της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ρητά, στο άρθρο 45, αναφέρει πως «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και κυρίως η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με τη τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές.»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας εγείρει ερωτήσεις σχετικά με το εάν το έχουν διαβάσει οι Βουλευτές του νομού, ή το αποσιωπούσαν για ψηφοθηρικούς λόγους, πατώντας σε δύο «βάρκες» Θήβα-Λιβαδειά, με μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους;

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δήμου Θηβαίων για το Πρωτοδικείο της Θήβας έχει αποστείλει επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, στην οποία αιτούνται να προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου της Θήβας, έως τις 18 Απριλίου που τελειώνει η διαβούλευση για τον δικαστικό χάρτη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα έσοδα από τα απολείψιμα, ανήλθαν κατά το έτος 2023 στο ποσό των 606.000 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τον όγκο των ποινικών υποθέσεων που υπάρχουν στο Πρωτοδικείο της Θήβας.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ράδιο Θήβα 97,5», στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης» με τον δημοσιογράφο, κ. Γιώργο Πέππα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το Πρωτοδικείο, και το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημειώνοντας πως όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως το Πρωτοδικείο της Θήβας θα πρέπει να παραμείνει ως έχει και να μην πειραχτεί, υπογραμμίζοντας πως το πόρισμα αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Ο κ. Αναστασίου σημείωσε πως θα πρέπει να επικοινωνήσουν πως αν το Πρωτοδικείο γίνει παράλληλο σε λίγο καιρό θα κλείσει, και πως θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό οι κυβερνώντες, που ευαγγελίζονταν κατά την προεκλογική περίοδο την αναπτυξιακή τους πολιτική, όμως τώρα απαντούν με ισοπεδωτικές πολιτικές για την κοινωνία και το συμφέρον των πολιτών, με τον κ. Δήμαρχο να αναφέρει ότι είναι ενάντια σε αυτές τις πρακτικές και πως είναι ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο, «δεν θα πρέπει με τίποτα να τίποτα να το δεχτούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Αναστασίου επεσήμανε ότι προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να καταλάβει τι σημαίνει το να κλείσει το Πρωτοδικείο της Θήβας, τι σημαίνει ο διοικητικός και οικονομικός μαρασμός της περιοχής, και πως γίνεται προσπάθεια να επικοινωνήσουν αυτό το μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στα κέντρα εξουσίας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι συναντήσεις με όλα τα κόμματα, ώστε να αντιληφθούν πως το Πρωτοδικείο της Θήβας πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, καθώς έχει όλα τα εχέγγυα και όλες τις προϋποθέσεις για να παραμείνει ως έχει. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμαρχος σημείωσε ότι δεν κοστίζει τίποτα να παραμείνει το Πρωτοδικείο της Θήβας ως έχει ενεργό, με τις οργανικές θέσεις των δικαστών και των υπαλλήλων, ώστε να μην χρειαστεί καμία αλλαγή στη λειτουργία του.

Σχετικά με τον ρόλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Δήμαρχος σημείωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έβγαλε ένα σχετικό ψήφισμα, και πως ίσως να είναι λίγο πιο υποτονική η δράση του όσο αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά τόνισε ότι δεν είναι πολύ σημαντική η συμβολή της Περιφέρειας «εάν δεν είμαστε εμείς μπροστά σε έναν αγώνα που θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ζωντανός, έντονος, για όλη την περιοχή». Την ίδια στιγμή, ο κ. Αναστασίου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως η περιοχή της Θήβας είναι μια σχετικά αναπτυσσόμενη περιοχή, συνεχώς ξεκινούν και δημιουργούνται καινούριες βιομηχανικές μονάδες, όλοι ψάχνουν για εργατικά χέρια, και ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να στηριχθεί, και γενικά, σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο, δεν θα πρέπει να αποψιλωθεί άλλο η επαρχία της Θήβας, «είμαστε μια επαρχία μεγάλη, είμαστε ο μισός και πλέον νομός που εξυπηρετείτε από το Πρωτοδικείο της Θήβας, θεωρώ ότι θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι κυβερνώντες και να αλλάξουν αυτό το σχέδιο το οποίο μας βάζει ταφόπλακα στην ουσία, ανεξάρτητα εάν ευαγγελιζόμαστε το παράλληλο, το οποίο στην ουσία τι είναι, ένα κουφάρι άδειο, χωρίς οργανικές θέσεις.»

Ο κ. Αναστασίου έκανε γνωστό πως την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στη Βουλή με τα κόμματα, αλλά και με την επιτροπή της Ν.Δ., όπου θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν θα πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στον νομό Βοιωτίας. Τέλος, την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί μαζική συγκέντρωση στη πλατεία της Θήβας, με τον Δήμαρχο να αναφέρει πως «χρειαζόμαστε όλους σε αυτό τον αγώνα» από την γύρω περιοχή, τονίζοντας πως την Τετάρτη θα κλείσει από τις 10:00 το πρωί ο Δήμος μέχρι το πέρας του ωραρίου, και πως αυτό θα πρέπει να το κάνει και ο υπόλοιπος κόσμος της Θήβας που αγαπάει τον τόπο του, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση.