ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΣτην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Θήβα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γεώργιος

Στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Θήβα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γεώργιος

Στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Θήβα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γεώργιος

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, ενώ την Κυριακή των Νηστειών τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Διστόμου. Στο κήρυγμα ανέλυσε τη διακονία και τη μετάνοια, προετοιμάζοντας τους πιστούς για την εορτή της Ανάστασης. Στον τελευταίο κατανυκτικό Εσπερινό, τον οποίο στόλισε η παρουσία του π. Θεοδοσίου Δαμόπουλου, αναφέρθηκε στην Αγία Μαρία την Αιγυπτία και στην προετοιμασία για την Ανάσταση.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Μητρόπολης:

Το εσπέρας της Παρασκευής 19 Απριλίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γε-ώργιος, όπως κάθε χρόνο, χοροστάτησε στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία τιμούμε για την προσφορά της στο ανθρώπινο γένος, ανέφερε ότι η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στη Μονή ψάλλεται μετά του Όρθρου, κατά το μοναστηριακό τυπικό, και τόνισε ότι πλησιάζουμε στην Μ. Εβδομάδα και πρέπει να εντείνουμε τον πνευματικό μας αγώνα και να βιώσουμε πραγματικά τα σωτηριώδη γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Την Κυριακή 21 Απριλίου, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Διστόμου, όπου στο τέλος τέλεσε τα μνημόσυνα τριών ενοριτών. Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας αναφερόμενος στη διακονία των συνανθρώπων μας, όπως ο Χριστός μας δίδαξε, ο οποίος “οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι, καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν.”

Το απόγευμα της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, ημέρα κατά την οποία η Τοπική μας Εκκλησία τιμάει τον Αγιο Ρούφο, πρώτο Επίσκοπο Θηβών, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον τελευταίο κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Ρούφου Θηβών, πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλεως και τους πιστούς. Το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης πανοσ. αρχιμ. π. Θεοδόσιος Δαμόπουλος, ο οποίος ανέφερε γιατί η Εκκλησία μας την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών προβάλλει την Αγία Μαρία την Αιγυπτία, και αναφέρθηκε στα 47 χρόνια μετανοίας της Αγίας στην έρημο.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του ανέφερε ότι φτάνουμε στο τέλος της Μ.Σαρακοστής και τόνισε ότι πρέπει να ετοιμαστούμε με το μυστήριο της εξομολόγησης και να βιώσουμε με καθαρή καρδιά την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς πλούσιες τις ευλογίες του Αποστόλου Ρούφου.