ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγελού: Εξάσκηση με την μπάλα στον τοίχο!!!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Ποδόσφαιρο  Γιώργος Αγγέλου 

Γιώργος Αγγελού: Εξάσκηση με την μπάλα στον τοίχο!!!

Γιώργος Αγγελού: Εξάσκηση με την μπάλα στον τοίχο!!!

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

Το ποδόσφαιρο, είναι ένα από τα λίγα αθλήματα , που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο και ακριβό εξοπλισμό για να παίξεις ή να προπονηθείς.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι νεαροί ποδοσφαιριστές στον ελεύθερο τους χρόνο, όταν δεν έχουν αγώνα ή προπόνηση στην Ακαδημία τους ή στην εκάστοτε ομάδα τους, μπορούν από μόνοι τους να εξασκηθούν με την μπάλα, απέναντι σε ένα τοίχο, κερδίζοντας πάρα πολλά πράγματα!

Ο έλεγχος της μπάλας, είναι ένα απαραίτητο εμπόδιο, για να σε πάει στο ποδόσφαιρο, ''παρακάτω''.

Χτυπώντας την μπάλα στον τοίχο με διαφορετικά είδη δύναμης, σε διαφορετικές κάθε φορά εναλλαγές ταχύτητας, αυτό θα διδάξει τα παιδιά, πως πρέπει να διαμορφώσουν την τοποθέτηση του σώματος, για να ελέγξουν καλύτερα την μπάλα.

Πάντα θα υπάρχει και το απρόβλεπτο, για το πως θα επιστρέψει η μπάλα από τον τοίχο, οπότε μιλάμε και για εγρήγορση του μυαλού μας, για την επόμενη ενέργεια.

Η δημιουργία, ''νευρο - μυϊκής μνήμης'' είναι επιτακτική ανάγκη στο ποδόσφαιρο.

Όσο περισσότερο τα παιδιά εξασκούνται στον έλεγχο της μπάλας, τόσο πιο σύντομα θα αρχίσουν να προχωρούν, σε πιο δύσκολες ενέργειες.

Έχουμε λοιπόν εδώ βελτιώσεις , στον έλεγχο της μπάλας, στην ακρίβεια πάσας, στην πρώτη επαφή και τις γενικές ικανότητες χειρισμού της μπάλας.

Με την επανάληψη, οι παίκτες θα μάθουν να χειρίζονται την μπάλα με μεγαλύτερη ακρίβεια και αυτοπεποίθηση, ακόμη και σε στενούς χώρους.

Οι ασκήσεις με την μπάλα στον τοίχο όπως ανέφερα πριν, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η ακρίβεια στην πάσα.

 Με την εξάσκηση στις πάσες με διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες, οι παίκτες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα, πώς να ελέγχουν την μπάλα και να δίνουν ακριβείς πάσες, ακόμη και υπό πίεση και μάλιστα δουλεύοντας και τα δύο πόδια.

Επίσης οι ασκήσεις με την μπάλα στον τοίχο, μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες να βελτιώσουν την πρώτη τους επαφή.

 Με την εξάσκηση στην παραλαβή και τον έλεγχο της μπάλας με διαφορετικές επιφάνειες των ποδιών τους, οι παίκτες μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα να ''απορροφούν'' και παίρνουν ''αέρινα'' την μπάλα, δημιουργώντας έτσι, χώρο για τον εαυτό τους στο γήπεδο.

Οι ''ασκήσεις τοίχου'', μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες, να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων χειρισμού μπάλας, όπως ζογκλερισμούς, στροφή και ντρίμπλα.

Με την εξάσκηση αυτών των δεξιοτήτων μεμονωμένα, οι παίκτες μπορούν να χτίσουν αυτοπεποίθηση και ''μυϊκή μνήμη'', καθιστώντας τους, πιο αποτελεσματικούς στο γήπεδο.

Ο τοίχος δεν κάνει ποτέ λάθος. Αν δώσεις μια τέλεια πάσα στον τοίχο, θα πάρεις μια τέλεια πάσα πίσω, αν δώσεις μια κακή πάσα, θα πάρεις μια κακή πάσα πίσω. Ο τοίχος δεν λέει ποτέ ψέματα.

Εάν μπορείτε να εκτελέσετε σωστά μια συγκεκριμένη άσκηση στον τοίχο, θα μπορείτε να αναπτύξετε έναν ρυθμό, έχοντας τη δυνατότητα να πάρετε 10, 15, 20 στη σειρά επαναλήψεις. Αν δεν μπορείτε να αναπτύξετε έναν ρυθμό, ο τοίχος σας ''υπενθυμίζει'', ότι η δεξιότητά σας, δεν είναι ακόμα, σε καλό επίπεδο.

Μιλάμε λοιπόν, για μια πολύ έξυπνη ατομική προπόνηση για κάθε νέο και όχι μόνο.

Όταν δεν έχεις προπόνηση με την ομάδα σου, όταν δεν έχεις ατομική προπόνηση με κάποιον προσωπικό προπονητή που σε έχει αναλάβει, δεν υπάρχει εξυπνότερη επιλογή από το να πας να ασκηθείς σε έναν τοίχο, βγάζοντας μόνος σου ασκήσεις, αν δεν θέλεις να ψάξεις στο διαδίκτυο, που είναι γεμάτο από τέτοιες.

Για να είσαι καλός, πρέπει να διαχειρίζεσαι πολύ καλά το σώμα σου, κατά τις επαφές με την μπάλα, κάτι που απαιτεί απίστευτο ποδοσφαιρικό συντονισμό.

 Όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες παίκτες που προπονούνται καθημερινά, με την μπάλα στον τοίχο, κάνοντας όχι μόνο εξαιρετική προπόνηση τεχνικής, αλλά διατηρώντας τον ρυθμό και το επίπεδο των ικανοτήτων τους.

Ο τοίχος είναι για όλους, από παίκτες Κ6, μέχρι κορυφαίους επαγγελματίες.

Αν διαβάσουμε τις βιογραφίες μερικών από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές των τελευταίων 20 ετών, όπως ο Μπέρκαμπ, ο Μαλντίνι, ο Ριβάλντο και πολλοί άλλοι , θα δούμε ότι όλοι μιλούν, για την ζωτικής σημασίας προπόνησης με μπάλα σε έναν τοίχο και το πόσο βελτιώνει αυτή, την προσωπική τους ανάπτυξη.

Γι΄αυτό, μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες, γιαγιάδες , όταν τα παιδιά έχουν ελεύθερο χρόνο και είναι ποδοσφαιριστές σε αναπτυξιακές ομάδες, αφήστε τους αν υπάρχει η δυνατότητα, να εξασκούνται για λίγο χρόνο στον τοίχο. Τα οφέλη, τεράστια.

Τα ίδια τα παιδιά σε βάθος χρόνου θα καταλάβουν από μόνα τους, πόσο θα ευεργετηθούν ατομικά, από αυτό το είδος άσκησης.    

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'