ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώτα Πούλου: Προϊόν πολιτικών επιλογών και όχι «ατύχημα» η καταστροφή των ακτών!

Γιώτα Πούλου: Προϊόν πολιτικών επιλογών και όχι «ατύχημα» η καταστροφή των ακτών!

Γιώτα Πούλου: Προϊόν πολιτικών επιλογών και όχι «ατύχημα» η καταστροφή των ακτών!

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Σπύρος Πέππας

Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιφερειών για τη διάβρωση των ακτών, τονίστηκε ότι η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι θέμα πολιτικής βούλησης, παρά την επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. Αναφέρθηκε στην απουσία χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ και την καταστροφή περιοχών Natura. Επίσης, κριτικά αποτιμήθηκε η πολιτική της κυβέρνησης για τις ακτές, υπογραμμίζοντας τη διαφορετική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προστασία των δημόσιων χώρων και κοινών αγαθών.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου και η παρέμβαση της κας Πούλου:

Στην παρέμβασή μου στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών με θέμα τη διάβρωση των ακτών, υπογράμμισα ότι ενώ υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση και συναίνεση στις αιτίες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η αντιμετώπισή της θέμα πολιτικής βούλησης.

Ανέφερα, σχετικά, το παράδειγμα της απουσίας χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση παντού στη χώρα, σε αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, στην καταστροφή της γης υψηλής παραγωγικότητας, αλλά ακόμα και στην καταστροφή περιοχών Natura.

Στο θέμα της διάβρωσης των ακτών, υπενθύμισα ότι η τωρινή κυβέρνηση, αντί να υπογράψει και να κυρώσει το Πρωτόκολλο για την Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης της Σύμβασης της Βαρκελώνης που θέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας, έφερε τον περασμένο Φεβρουάριο νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο κατήργησε το όριο απαγόρευσης δόμησης των 30 μέτρων και παρέδωσε τις μικρές παραλίες έως 150 μ. στους ιδιώτες. Χτίσιμο, δηλαδή, πάνω στο κύμα!

Κατέληξα υπογραμμίζοντας την εκ διαμέτρου διαφορετική προσέγγιση, φιλοσοφική και ιδεολογική, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο τι εννοούμε δημόσιο χώρο και κοινά αγαθά και πώς και με ποιους κανόνες θέλουμε να τα προστατεύσουμε.

Είμαστε αντίθετοι την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα κρίσιμων δημόσιων αγαθών, όπως είναι και ο αιγιαλός και η διαχείρισή του!

Το κείμενο της παρέμβασής της κας Πούλου:

Παρέμβαση στην Επιτροπή των Περιφερειών 13-06-24

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Η παρατήρηση που έκανα πριν για τις διπλές συνεδριάσεις έχει να κάνει με το πόσο ενδιαφέροντα είναι αυτά τα θέματα που επιλέγετε να συζητήσουμε στην Επιτροπή Περιφερειών και που πράγματι, μετά την προσέλευση τόσων εξειδικευμένων εισηγητών δεν μένει χρόνος μετά σε εμάς να μιλήσουμε ή να εκθέσουμε τις απόψεις μας, αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι τόσο σημαντικό αυτό που κάνετε και κάνουμε ως Επιτροπή. 

?ρα οι διαπιστώσεις είναι κοινές. Υπάρχει επιδείνωση του φαινομένου. Υπάρχει επιτάχυνση λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα έλεγα και της ανθρωπογενούς παρέμβασης, η οποία δεν ξέρω πόσο αναλύθηκε στη σημερινή συζήτηση. Θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω τις 2 θέσεις της ΚΕΔΕ, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία βάσης δεδομένων και σε ένα παρατηρητήριο σε κάθε περιφέρεια. Δεν θεωρώ ότι είναι κατακερματισμός αυτό, δηλαδή όλα αυτά τα στοιχεία ανά περιφέρεια μπορεί να είναι και συγκεντρωμένα σε ένα κεντρικό επίπεδο. 

Επίσης, θα πω ενθυμούμενη λίγο την δεκαετία του ΄80 και τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας, στην οποία και εγώ ως αρχιτέκτονας πολεοδόμος συμμετείχα τότε, 40 χρόνια μετά δεν έχουμε ακόμα χρήσεις γης και δεν είναι γιατί είμαστε ανίκανοι. Δεν είναι γιατί δεν έχουμε ένα κράτος, το οποίο έχει τέτοια ανικανότητα να παράξει πολιτικές. Είναι γιατί ακριβώς έχουμε κάποιες κυβερνήσεις, οι οποίες θέλοντας να διαχειριστούν με τον δικό τους τρόπο όλα αυτά τα θέματα του περιβάλλοντος, της χωροταξίας και να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, για αυτό το λόγο δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο συγκεκριμένο, αλλά και πολύ συγκεκριμένες μελέτες στη συνέχεια. 

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Είναι το χωροταξικό για τις ΑΠΕ, όπου βλέπετε την ανεξέλεγκτη κατάσταση παντού στη χώρα, τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, βλέπετε την καταστροφή της γης υψηλής παραγωγικότητας, βλέπετε την καταστροφή περιοχών Νατούρα, βλέπουμε όλα αυτά, αλλά μου προξενεί εντύπωση ότι ο τεχνικός σύμβουλος, το ΤΕΕ, δεν βγαίνει καθαρά με πολλές θέσεις, για αυτό πριν ζήτησε από τον κύριο Στασινό να μας πει τις απόψεις του σε σχέση με αυτό που νομοθετήσαμε πρόσφατα το Φεβρουάριο. Δεν άκουσα ποτέ να δίνει μάχες το ΤΕΕ ότι καταργείται η ζώνη των 30 μέτρων.

Επίσης, σας υπενθυμίζω ότι δεν έχουμε καν υπογράψει το Πρωτόκολλο για την Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, τη σύμβαση, δηλαδή της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου, όπου εκεί αναφέρονται συγκεκριμένα πράγματα όσον αφορά στην προστασία των ακτών. Αναφέρεται επίσης ότι δόμηση απαγορεύεται στη ζώνη των 100 μέτρων. Τυχαίο είναι λοιπόν που ακόμα η χώρα μας δεν έχει υπογράψει αυτή τη σύμβαση; Όχι διότι έρχεται η Κυβέρνηση και νομοθετεί κατάργηση και των 30 μέτρων, όπως επίσης την παραχώρηση των μικρών παραλιών των 150 μέτρων σε ιδιωτικά συμφέροντα, σε επενδυτές. 

?ρα, γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση, φιλοσοφική και ιδεολογική προσέγγιση, θα έλεγα, στο τι εννοούμε εμείς δημόσιο χώρο και πώς και με ποιους κανόνες θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς. 

?ρα, λοιπόν και κλείνω για να μην μακρηγορήσω άλλο, οι προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα είναι σημαντικές. Καλούμαστε και από τις ομιλίες να νομοθετήσουμε γρήγορα. Μάλιστα. Αλλά θα έλεγα ότι τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, καλό είναι να στέκεται σε αυτό το επίπεδο, διότι όταν γίνεται και εργολάβος του Κράτους, τότε μπερδεύονται πάρα πολύ τα πράγματα. Μπερδεύονται αλήθεια, διότι είναι σαν να χάνει την αμεροληψία της τεχνικής συμβολής σε όλα τα πράγματα που μας αφορούν. 

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Νομίζω ότι αυτό που είπα ότι οι τοπικές κοινωνίες, η αυτοδιοίκηση, οι περιφέρειες, δεν το είπα γιατί υπάρχει κάποια ιδεοληψία ότι πρέπει να συμμετέχουν. Είναι γιατί έχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και λοιπά και σε τελευταία ανάλυση, ναι, μπορεί να γνωρίζουν πολύ καλύτερα από το κεντρικό κράτος πού υπάρχουν τα πιο μεγάλα και οξυμένα προβλήματα, πού πιέζονται περισσότερο το περιβάλλον, αλλά και οι ακτές. 

Κύριε Πρόεδρε, για μία ακόμη φορά θα ήθελα αυτή τη συζήτηση να σας ζητήσω να την επαναλάβουμε, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσουμε και εμείς, αλλά φυσικά θα τις καταθέσουμε και ενόψει μιας συζήτησης ενός νομοσχεδίου, που πιθανόν η Κυβέρνηση να φέρει στο Κοινοβούλιο. Σας ευχαριστώ πολύ

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας

Τομεάρχης Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών