ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΣτις ΗΠΑ βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα του State Department

Στις ΗΠΑ βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα του State Department

Στις ΗΠΑ βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα του State Department

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ολοκλήρωσε επιτυχώς έναν κύκλο επαφών στις ΗΠΑ, προσκεκλημένος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Συμμετείχε στο πρόγραμμα "International Visitors Leadership Program - IVLP" για τη διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με πολιτικά και διπλωματικά στελέχη, φορείς της Ομογένειας και εκπροσώπους της Εκκλησίας, συζητώντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Στερεάς Ελλάδας.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος:

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο επαφών και συναντήσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου βρίσκεται προσκεκλημένος του U.S. Department of State, έπειτα από συντονισμό με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

O Φάνης Σπανός συμμετέχει στο πρόγραμμα: "International Visitors Leadership Program - IVLP" του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με θέμα «Ευρωπαϊκή - Περιφερειακή συνεργασία στη διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών», το οποίο στοχεύει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τους θεσμούς και τις μεθόδους διαχείρισης κρίσεων σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο στις Η.Π.Α. μέσα από τη συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών και μη κυβερνητικών φορέων.

Στην οκταμελή αποστολή μετέχουν πολιτικά, διπλωματικά και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη από επτά ακόμη χώρες (Αυστρία, Ισλανδία, Λιθουανία, Κύπρο, Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Φάνης Σπανός συμμετείχε -μεταξύ άλλων- στις ακόλουθες συναντήσεις, που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα Washington D.C. και στις παρωκεάνειες βορειοδυτικές Πολιτείες Oregon και Washington.

• United States Agency for International Development (USAID), υπηρεσία διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας των Η.Π.Α.

• Union of Concerned Scientists, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προώθηση μέσω της ανεξάρτητης Επιστήμης της Υγείας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης.

• U.S. Committee for refugees and immigrants, μη κυβερνητική οργάνωση για την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών.

• Εργαστήριο κυματομηχανικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον – OSU.

• Παγκόσμιο πρόγραμμα υγείας του OSU.

• Κέντρο θαλάσσιων επιστημών "Hatfield" του OSU.

• Επίτροπος της κομητείας Λίνκολν του Όρεγκον, Kaety Jacobson.

• Περιφερειακό πρόγραμμα πυροπροστασίας του παράκτιου Όρεγκον.

• Υδροβιότοπος φάρου Yaquina.

• Mercy Corps, μη κυβερνητική οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας.

• USGS, ηφαιστειακό παρατηρητήριο του Yellowstone.

• Medical Teams International, μη κυβερνητική οργάνωση για την υγειονομική και επισιτιστική φροντίδα σε ανθρώπους σε περιοχές που διέρχονται κρίσεις.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός προέβη σε σειρά θεσμικών συναντήσεων με στελέχη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, της Ομογένειας και της Εκκλησίας:

Στην Washington D.C συναντήθηκε με την πρέσβη της Ελλάδας στις Η.Π.Α., κ. Κατερίνα Νασσίκα, καθώς και στελέχη της πρεσβείας, τον συγγραφέα και εκδότη Μιχάλη Ιγνατίου, τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικάνικου Ινστιτούτου Nick Larigakis, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου της Ουάσιγκτον, Ηλία Μπόρσα, καθώς και με δεκαμελή αντιπροσωπεία της Ομογένειας από φορείς, όπως η Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, ο Τοπικός Σύλλογος Ρουμελιωτών και ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής "Βελούχι".

Επίσης, ο Φάνης Σπανός συναντήθηκε με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. αρμόδιο για τους ενεργειακούς πόρους (Assistant Secretary of State for Energy Resources) και τ. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.

Στο Βανκούβερ της πολιτείας Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο, καθώς και με το ζεύγος των Ευβοέων ομογενών με σπουδαία φιλανθρωπική προσφορά, Ισίδωρο και Μαρία Γαρυφαλλάκη, με τους οποίους επισκέφτηκε το Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας της περιοχής.

Στις συναντήσεις αυτές, ο Φάνης Σπανός συνομίλησε για τις ανάγκες και τις ευκαιρίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τις δυνατότητες εμβάθυνσης των σχέσεων και συνεργασιών.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες με αντίστοιχες δράσεις και επαφές στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και το Χιούστον του Τέξας.

«Αποδέχθηκα με χαρά την πρόταση - πρόσκληση της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα IVLP του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που εστιάζει στις πολιτικές διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Η Στερεά Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, αλλά μπορεί να διδαχθεί πολλά από τον τρόπο που διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις οι Η.Π.Α. σε όλον τον κόσμο.

»Παράλληλα, συναντώ προσωπικότητες και κυρίως εκπροσώπους της Ομογένειας και μιλούμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Στερεάς Ελλάδας. Δουλεύουμε με τη στήριξη όλων, για να δούμε τον τόπο μας, όπως αξίζει και όπως τον αγαπάμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.