ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕρώτηση της βουλευτή Γιώτας Πούλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών για υπόνοιες οικονομικής κακοδιαχείρισης των μισθωμένων αγροτεμαχίων στην Κωπαϊδα

Ερώτηση της βουλευτή Γιώτας Πούλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών για υπόνοιες οικονομικής κακοδιαχείρισης των μισθωμένων αγροτεμαχίων στην Κωπαϊδα

Ερώτηση της βουλευτή Γιώτας Πούλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών για υπόνοιες οικονομικής κακοδιαχείρισης των μισθωμένων αγροτεμαχίων στην Κωπαϊδα

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύει καταγγελίες για αδιαφάνεια στη μίσθωση και απόδοση μισθωμάτων των αγροκτημάτων της Κωπαΐδας, διαχειριζόμενα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών να ελέγξει τις καταγγελίες και να παράσχει τα σχετικά έγγραφα, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαφάνεια και υποστήριξη των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της κας Πούλου:

Ποιοί καλλιεργούν τα μεγάλα αγροκτήματα της Κωπαΐδας, που ήταν ιδιοκτησία του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας;

Καταβάλλονται τα οφειλόμενα μισθώματα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσα στη Βουλή και συνυπογράφουν ακόμη έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών και αναδεικνύουμε τις καταγγελίες πολλών αγροτών για το «θολό» καθεστώς των ενοικιαζόμενων αγροκτημάτων της Κωπαΐδας. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία μίσθωσης αλλά και στην απόδοση των μισθωμάτων των αγροκτημάτων μεγάλων εκτάσεων που ανήκαν στην ιδιοκτησία του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας και πλέον, από το 2015, διαχειρίζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως καθολικός διάδοχος του Οργανισμού Κωπαΐδας.

Ιδίως τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κωπαΐδας αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής λόγω της κλιματικής κρίσης και των προβλημάτων λειψυδρίας και η Περιφέρεια στερείται πόρων για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, παρόμοιες «χαριστικές» πρακτικές είναι εντελώς απαράδεκτες.

Γι’ αυτό, καλώ τον αρμόδιο υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για την εξακρίβωση των καταγγελιών και τον έλεγχο της απόδοσης των οφειλόμενων μισθωμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να μας καταθέσει τα έγγραφα των σχετικών μισθώσεων, καθώς και τα παραστατικά των πληρωμών, τις καταστάσεις των συνολικών εσόδων από αρδευτικά τέλη και τέλη παγίων και τον προϋπολογισμό των έργων που υλοποιήθηκαν στο Κωπαϊδικό πεδίο από το 2015 μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες-καλλιεργητές της Κωπαΐδας χρειάζονται υποστήριξη και σύγχρονα έργα υποδομής και απαιτούν διαφάνεια και λογοδοσία των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν.

Ακολουθεί η ερώτηση της κας Πούλου:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Υπόνοιες για οικονομική κακοδιαχείριση των μισθωμένων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αγροτεμαχίων στην Κωπαϊδα»

Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κωπαϊδας έχουν πλέον φτάσει σε τέτοιο σημείο όξυνσης, ώστε να απειλείται η ίδια τους η οικονομική επιβίωση και η παραμονή τους στον τόπο και στο επάγγελμά τους. Ενδεικτικά, το θέμα της άρδευσης της Κωπαϊδας, δέκα σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της διαχείρισης του πρώην Οργανισμού Κωπαϊδας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ενώ οι αγρότες πληρώνουν τέλη για τις υποδομές και την άρδευση, έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο.

Οι καταγεγραμμένες ήδη απώλειας λόγω της λειψυδρίας, της φετινής σοδειάς κυμαίνονται από 30-50% και παρά τις εκκλήσεις των αγροτών της Κωπαϊδας κανείς δεν γνωρίζει εάν και πώς θα αποζημιωθούν οι ζημιές αφού δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Ταυτόχρονα το πρόβλημα με τα τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα στη καρδιά της Κωπαϊδας, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, δημιουργεί συγκρουόμενες χρήσεις σχετικά με την άρδευση.

Οι υποδομές και τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μένουν ακόμα σε επίπεδο εξαγγελιών τόσο από την Περιφέρεια Στερεάς όσο και από το αρμόδια Υπουργεία.

Την ίδια ώρα, όμως, προκαλούν έντονο προβληματισμό πολλές αναφορές και καταγγελίες σχετικά με την απόδοση μισθωμάτων, ότι δηλαδή, δεν αποδίδονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα μισθώματα από αγροκτήματα μεγάλων εκτάσεων που έχει εκμισθώσει, ως διάδοχος του Οργανισμού Κωπαϊδας από το 2015, σε καλλιεργητές. Ειδικότερα, υπάρχει υπόνοια χαριστικών πρακτικών σε όφελος συγκεκριμένων καλλιεργητών που εκμισθώνουν τις εκτάσεις επί πολλά χρόνια και πριν το 2015.

Οι αγρότες, παρά την μειωμένη παραγωγή, στην οποία συμβάλλει καθοριστικά η ανυπαρξία των αναγκαίων έργων, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής των τελών και γενικά δεν τους παρέχεται καμία ευνοϊκή μεταχείριση. Οι δυσβάσταχτες οι υποχρεώσεις τους σε συνδυασμό με την μεγάλη καταστροφή της παραγωγής τους, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους.

Επειδή, προκύπτει ενδεχομένως μείζον ζήτημα οικονομικής κακοδιαχείρισης ως προς την είσπραξη των οφειλομένων μισθωμάτων των μεγάλων αγροκτημάτων της Κωπαϊδας με προεκτάσεις ευνοϊκής μεταχείρισης ορισμένων καλλιεργητών,

Επειδή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στερείται πολύτιμους πόρους, τους οποίους θα δαπανούσε για τη βελτίωση των υποδομών. η απώλεια των οποίων βαραίνει τελικά όλους τους αγρότες.

Επειδή, ειδικότερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κωπαϊδας αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής λόγω της κλιματικής κρίσης και των προβλημάτων λειψυδρίας.

Επειδή επιπλέον, λόγω της ανεπάρκειας της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης δεν αντιμετωπίζονται τα πολλά και σημαντικά προβλήματα υποδομών της περιοχής, ιδίως της συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας και του δικτύου άρδευσης,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πόσα στρέμματα συνολικά μισθώνονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Κωπαϊδικό πεδίο;

Έχει ενημερωθεί για τις σχετικές καταγγελίες και την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους μικρομεσαίους καλλιεργητές της Κωπαϊδας εξ αυτού του λόγου;

Προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα για την εξακρίβωση των καταγγελιών και τον έλεγχο της απόδοσης των οφειλομένων μισθωμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Ποια είναι τα συνολικά έσοδα της Περιφέρειας από τα αρδευτικά τέλη αλλά και τα τέλη συντήρησης παγίων από το 2015, που ανέλαβε τη διαχείριση του πρώην Οργανισμού Κωπαϊδας, μέχρι σήμερα και ποιες ήταν οι δαπάνες για τα αντίστοιχα έργα;

Περαιτέρω, αιτούμαστε την κατάθεση των παρακάτω Εγγράφων:

1. Τις συμβάσεις μίσθωσης όλων των μισθωμένων εκτάσεων των τελευταίων εννέα ετών, την περίοδο δηλαδή της διαχείρισης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και για την ίδια χρονική περίοδο:

2. Τα αντίστοιχα παραστατικά πληρωμής των μισθωμάτων.

3. Τις καταστάσεις των συνολικών εσόδων από αρδευτικά τέλη και τέλη παγίων.

4. Τον προϋπολογισμό των έργων που υλοποιήθηκαν στο Κωπαϊδικό πεδίο.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Βέττα Καλλιόπη

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Χρηστίδου Ραλλία