ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΝίκος Αθ. Μίνης: Θηβαϊκά παραλειπόμενα ή σημαντικές θηβαϊκές λεπτομέρειες;

ΘΗΒΑ

Νίκος Αθ. Μίνης: Θηβαϊκά παραλειπόμενα ή σημαντικές θηβαϊκές λεπτομέρειες;

Νίκος Αθ. Μίνης: Θηβαϊκά παραλειπόμενα ή σημαντικές θηβαϊκές λεπτομέρειες;

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Ο "Πούρος" της Θήβας: Το μπαλκόνι/ ο εξώστης της πόλης μας, στο κέντρο ακριβώς, εκεί που αρχίζει η οδός Αντιγόνης, επί της οδού Κάδμου, βόρεια του Μεγάρου του Ι.Κ.Α., ακριβώς πάνω από τις Κρηναίες και Νηΐτες Πύλες, σε ίσα απόσταση περίπου, όπως βλέπετε στον χάρτη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Από την αρχαιότητα γνωστότατη η τοποθεσία αυτή της Θήβας, αφού ήταν το Οιωνοσκοπείο του πιο διάσημου μάντη της Ελλάδος, του τυφλού Τειρεσία.

*Στις μέρες μας λειτουργεί ως παιδική χαρά, ήταν κλειστή η κύρια είσοδος από την οδό Κάδμου ή Αντιγόνης, γι' αυτό φωτογράφισα το " αλώνι", σαν αλώνι μοιάζει, από τη νότια πλευρά, που οδηγεί στο ΙΚΑ.

Τα παλαιά χρόνια, ο Πούρος ήταν εξοχικό κέντρο και κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, που γίνονταν η εμποροπανήγυρις των Θηβών, τα κλαρίνα και τα βιολιά έκαναν χρυσές δουλειές κάθε απόγευμα και οι Θηβαίοι είχαν την τιμητική τους με την ευχάριστη διασκέδαση.

Από τον Πούρο έχει κανείς μια υπέροχη θέα, προς τα βορειοδυτικά από το όρος Ύπατον και αριστερά, βλέπει όλον τον κάμπο της Θήβας, τη λίμνη Υλίκη και δυτικά μέχρι τους αγρούς των Βαγίων.
Σε μια από τις φωτογραφίες βλέπετε τον Τειρεσία να βλέπει "τυφλός"...την Αθηνά γυμνή. Όλα τα εγνώριζε ο Τειρεσίας!

Τειρεσίας (μυθολογία) - Βικιπαίδεια

Σημ. Στις μέρες μας , ο όρος " Τειρεσίας" έχει έναν διατραπεζικό συμβολισμό, τον οποίο δεν μπόρεσα να αντιληφθώ πλήρως. Οι τραπεζικοί ,προφανώς, γνωρίζουν καλύτερα.