ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΠαρέμβαση Σαρακιώτη στη Βουλή για τα προβλήματα του Ο.Α.Ε.Δ. Λαμίας

Παρέμβαση Σαρακιώτη στη Βουλή για τα προβλήματα του Ο.Α.Ε.Δ. Λαμίας

Παρέμβαση Σαρακιώτη στη Βουλή για τα προβλήματα του Ο.Α.Ε.Δ. Λαμίας

Αναλυτικά η αναφορά του κ. Σαρακιώτη, η επιστολή του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας καθώς και η απάντηση του Υπουργού, κ. Χατζηδάκη

Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Σαρακιώτης Ιωάννης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων, ανέδειξε τα προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία του Ο.Α.Ε.Δ. Λαμίας, καταθέτοντας σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, στον Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σαρακιώτης τονίζει πως: «Τα μηνύματα ανησυχίας και οι καταγγελίες από εκατοντάδες επαγγελματίες για τη λειτουργία του Ο.Α.Ε.Δ. πληθαίνουν καθημερινά. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως διαρκή δικαιολογία την πανδημία ώστε να αιτιολογήσει αδυναμίες και παραλείψεις, οι οποίες παρατηρούνται πριν ακόμη την υγειονομική κρίση».

Μεταφέροντας το περιεχόμενο της επιστολής του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, ο κ. Σαρακιώτης τονίζει ότι: «Η Φθιώτιδα αποτελεί μια ενδεικτική περίπτωση για ό,τι λαμβάνει χώρα πανελλαδικά όσον αφορά τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. και συγκεκριμένα εκείνα της “Νεανικής Επιχειρηματικότητας Ανέργων (Ν.Ε.Ε.)” και της “2ης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας”: Τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (Κ.Π.Α.) υπολειτουργούν, το στελεχιακό δυναμικό μετακινείται διαρκώς με αποτέλεσμα την ελλιπή κατάρτισή του και η δυνατότητα επικοινωνίας είναι καταφανώς περιορισμένη».


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ.κ. Υπουργό

Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Διαρκή προβλήματα στη λειτουργία του Ο.Α.Ε.Δ.»

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης καταθέτει ως αναφορά την από 13-04-2021 επιστολή του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας σχετικά με τα προβλήματα με την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. λόγω της υπολειτουργίας των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (Κ.Π.Α.). Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται εντός της επιστολής, παρατηρούνται φαινόμενα νέων ελεύθερων επαγγελματιών ή επαγγελματιών, που εντάχθηκαν στη «2η επιχειρηματική ευκαιρία», οι οποίοι είναι απλήρωτοι από το καλοκαίρι του 2020 όταν πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος για την α’ δόση του προγράμματος, ενώ τώρα θα έπρεπε να πληρώνονται τη β΄ δόση. Παράλληλα, υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες είναι απλήρωτες για το προσληφθέν προσωπικό μέσω προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. για το έτος 2019.

Επισυνάπτεται η από 13-04-2021 επιστολή του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας.

Παρακαλούμε για την απάντησή σας και αναμένουμε τη σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 19/04/2021

Ο Καταθέτων Βουλευτής

Σαρακιώτης Ιωάννης


Η επιστολή του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας

«Αξιότιμε κύριε Διοικητή, Δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες όχι μόνο καταγγελιών αλλά και εκδηλώσεων αγωνίας & αγανάκτησης από συναδέλφους επαγγελματίες οι οποίοι με αφορμή την προκήρυξη των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ έχουν για πρώτη φορά προβεί σε έναρξη εργασιών μέσω του προγράμματος ΝΕΕ, ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 2ης επιχειρηματικής ευκαιρίας ή σε διάφορα προγράμματα απασχόλησης προσωπικού.

Δυστυχώς παντού ανά την Ελλάδα προκύπτουν λίγο πολύ τα ίδια προβλήματα. Τα κατά τόπους ΚΠΑ υπολειτουργούν, η επικοινωνία είναι ελλιπής, οι υπάλληλοι μετακινούνται συνεχώς εντός της υπηρεσίας σε διάφορα τμήματα ή λείπουν σε άδεια ή βρίσκονται σε τηλεργασία ή δεν έχουν πλήρη γνώση με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες/επιχειρηματίες και οι άνεργοι να ταλαιπωρούνται έντονα και σαφώς το έργο του Οργανισμού να μην αποδίδει. Κατανοούμε πλήρως ότι τον τελευταίο χρόνο διανύουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με αρνητικές συνέπειες σε όλο το φάσμα και τους τομείς λειτουργίας του κράτους και της επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς όμως τα φαινόμενα που προαναφέραμε δεν μας ήταν παντελώς άγνωστα και πριν την κρίση του COVID-19. Σήμερα απλά έχουν ενταθεί στον μέγιστο βαθμό και οφείλουμε να σας το μεταφέρουμε.

Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων και όχι μόνο στον Νομό Φθιώτιδας αλλά και σε άλλους Νομούς όπως π.χ. και στην Αττική, όπου νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επαγγελματίες που εντάχθηκαν στη 2η επιχειρηματική ευκαιρία είναι ακόμη απλήρωτοι για την Α δόση του προγράμματος της οποίας ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα θα έπρεπε να ελέγχονται και να πληρώνονται την Β δόση. Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες είναι απλήρωτες για το προσωπικό που προσέλαβαν μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ για το έτος 2019. Σας γνωρίζουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την επιβίωση μιας επιχείρησης είναι η διατήρηση της ρευστότητάς της βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Δυστυχώς, με τη χρονοκαθυστέρηση που παρατηρείται, το χρονοδιάγραμμα κάθε εμπλεκόμενου επαγγελματία/επιχειρηματία με τον ΟΑΕΔ εκτροχιάζεται.

Το τελευταίο διάστημα, ανατρέχοντας σε αρκετά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού παρατηρήσαμε ότι ΔΕΝ γίνονται τροποποιήσεις των προσκλήσεων αυτών με διορθώσεις, επισημάνσεις, προσθήκες κ.ο.κ. Δεν είδαμε σε κανένα πρόγραμμα να έχει αναρτηθεί επίσημο αρχείο συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων στο οποίο να μπορεί να ανατρέξει ο οποιοσδήποτε ώστε να αντλήσει επιπλέον πληροφορίες, να επιλύσει τυχόν απορίες για την πληρέστερη και ορθότερη υποβολή αιτήσεων.

Σας γνωρίζουμε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ, με μόνο 7 παραρτήματα σε όλη την επικράτεια, που διαχειρίζεται όμως την πλειοψηφία των προγραμμάτων του ΕΠΑνΕΚ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ κατά μέσο όρο εκδίδει σε κάθε του Δράση πέντε (5) τροποποιήσεις της πρόσκλησης και αρχείο συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς αναλύοντας κάθε λεπτομέρεια του προγράμματος που συγκεντρώνεται και προκύπτει κατά την υλοποίηση αυτού.

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε δημοσιεύματα σχετικά με νέα προγράμματα τα οποία αναμένονται να προκηρυχθούν μέσω του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και την τόνωση της απασχόλησης και ειλικρινά τρομοκρατηθήκαμε. Τρομοκρατηθήκαμε διότι προτού προκηρυχθούνε νέες δράσεις, τις οποίες πραγματικά η κοινωνία έχει μεγάλη ανάγκη, οφείλουμε να βρούμε λύσεις για τις προηγούμενες, λύσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν και θα διευκολύνουν και τις νέες αυτές δράσεις. Αξιότιμε κύριε Διοικητή, Ως Επιμελητήριο Φθιώτιδας δηλώνουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε στην πολύ δύσκολη προσπάθειά σας για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού και την συμβολή αυτού στην μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της χώρας. Είμαστε εδώ ως Επιμελητήριο Φθιώτιδας και επιθυμούμε το διάλογο, τη διαβούλευση και την απαρχή μιας επωφελούς συνεργασίας με σκοπό να συνδράμουμε από την πλευρά μας, στο μέτρο του δυνατού, στην επίλυση των προβλημάτων των ενεργών δράσεων του οργανισμού αλλά και στο σχεδιασμό νέων, με κοινό στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάχυση των ενισχύσεων στους ωφελούμενους».


ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και καθυστερήσεις στην καταβολή των σχετικών πιστώσεων προς τους εργοδότες»

Με την υπ’ αριθμ. οικ. 34715/785 (Β’ 2414/25-06-2018) Κοινή Υπουργική Απόφαση ετέθη σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ως άνω αποφάσεως, σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Μία εκ των υποχρεώσεων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού είναι η καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων προς τους ενταχθέντες στο πρόγραμμα, δικαιούχους, στο πλαίσιο των όσων ορίζονται στη διαδικασία της διοικητικής επαλήθευσης.

Εντούτοις, αυτό που παρατηρείται σήμερα στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Λαμίας είναι ικανός αριθμός εργοδοτών – δικαιούχων να μην έχει λάβει στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα τις αναγκαίες ενισχύσεις, αφού προηγουμένως ελεγχθεί εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας ότι πληρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις. Αυτό σε συνδυασμό με τις δυσμενείς

συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημική κρίση, αλλά και λαμβανομένης υπ’ όψιν της υποχρέωσής τους να ενεργήσουν κατά τα εντός της ως άνω αποφάσεως οριζόμενα, επιβαρύνει έτι περαιτέρω την οικονομική δυνατότητα τους, με ελλοχεύοντα τον κίνδυνο της μη συνέχισης υπαγωγής στο πρόγραμμα, και ως εκ τούτου εκτιμώμενης μελλοντικής απένταξης τους.

Επειδή, έχει καταγραφεί πλήθος διαμαρτυριών και επισημάνσεων περί μη τήρησης των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων από πλευράς των αρμοδίων τμημάτων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

Επειδή, ιδίως σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη και δυσμενή συγκυρία, υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της απασχόλησης και των επιχειρήσεων – εργοδοτών – δικαιούχων που την εξασφαλίζουν.

Επειδή, υπάρχει μείζονα ανάγκη για στήριξη της εργασίας, ανάμεσα σε άλλους, και του απασχολούμενου σε αυτές, επιστημονικού δυναμικού, πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Επειδή, σύμφωνα με σχετική δημόσια δήλωσή της, κατά την τελευταία της επίσκεψη, η Περιφερειακή Δ/ντρια του Ο.Α.Ε.Δ. ανέφερε ότι, ο αριθμός των ανέργων στην Π.Ε. Φθιώτιδας είναι περίπου 14.000 και ενδεχόμενες δυσλειτουργίες στο εν λόγω πρόγραμμα πιθανώς να συντελέσουν στην αύξηση του.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη από το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο διαδικασία πίστωσης των ενισχύσεων προς τους εργοδότες – δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος στη Φθιώτιδα και τη Λαμία;

2. Σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο από την αρμόδια υπηρεσία, προτίθεται το Υπουργείο να ενεργήσει στην κατεύθυνση της στελέχωσής της με πρόσθετο προσωπικό, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας;

3. Προτίθεται το ερωτώμενο Υπουργείο να παράσχει στοιχεία σχετικά με:

i. Τις αιτίες των αναφερόμενων καθυστερήσεων του εν λόγω προγράμματος

ii. Τον αριθμό των δικαιούχων και τον αριθμό των ωφελουμένων

iii. Το ποσό που εν τέλει απορροφήθηκε από τους υπό παρ. 2.1. του άρθρου 2 της εν λόγω Κ.Υ.Α., σχετικές διατάξεις οριζόμενους προϋπολογισμούς, ήτοι για το 2018: 15.000.000,00 ευρώ, για το 2019: 55.000.000,00 ευρώ, για το 2020: 30.000.000,00 ευρώ.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος


Η απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:Σχετικά με προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

ΣXET.: H με αρ. πρωτ. 3344/444/18-1-2021 ΕΡΩΤΗΣΗ/ ΑΚΕ.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές,κ. κ. Σαρακιώτη Ιωάννη, Αβραμάκη Ελευθέριο, Αλεξιάδη Τρύφωνα, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτη Αλέξανδρο-Χρήστο, Βαρδάκη Σωκράτη, Βέττα Καλλιόπη, Γιαννούλη Χρήστο, Γκιόλα Ιωάννη, Ζαχαριάδη Κωνσταντίνο, Ηγουμενίδη Νικόλαο, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλη Βασίλειο, Λάππα Σπύρο, Μάλαμα Κυριακή ,Μαμουλάκη Χαράλαμπο, Μάρκου Κώστα, Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο, Μπάρκα Κωνσταντίνο, Μωραΐτη Θάνο, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαδόπουλο Σάκη, Παπανάτσιου Αικατερίνη,Παππά Νικόλαο, Πούλου Παναγιού, Ραγκούση Ιωάννη, Σκουρλέτη Παναγιώτη, Σκουρολιάκο Παναγιώτη, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδη Αλέξανδρο, Τσίπρα Γεώργιο, Χατζηγιαννάκη Μίλτο και Χρηστίδου Ραλλία, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ο ΟΑΕΔ αποτελεί το κύριο όργανο της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανεργίας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, ως δίκτυο Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΔΥΑ),συνιστά τη βασική δομή για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση (EES) 2020 και για τις δράσεις κοινωνικής προστασίας που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφορικά, πάντως, με το “Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα”, σημειώνεται ότι στην παράγραφο 1 του άρθρου 9 της αριθ. 34715/785/20-6-2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2414/Β/25.06.2018) του σχετικού προγράμματος, προβλέπεται ότι:

“Μετά τη λήξη κάθε διμήνου απασχόλησης, η επιχείρηση υποβάλλει εντός ενενήντα (90) ημερών αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά, για καταβολή της επιχορήγησης, στο Γραφείο Απασχόλησης του ΚΠΑ2 της έδρας ή του υποκαστήματος όπου απασχολείται ο επιχορηγούμενος εργαζόμενος”

Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται από τον Ιούνιο του 2018 και έως την 31/12/2020 η συνολική προκληθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 31.258.455.01 ευρώ και κατανέμεται κατά έτος, ως εξής:

2018: 227.462,97

2019: 15.512.957,57

2020:15.518.034,47

Όσον αφορά ειδικότερα την καθυστέρηση καταβολής επιχορηγήσεων, στο πλαίσιο του ανωτέρω προγράμματος, που σημειώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Φθιώτιδας, σημειώνεται ότι αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον αυξημένο όγκο δραστηριότητας της υπηρεσίας ΚΠΑ2 Λαμίας Εργασίας και την αναστολή λειτουργίας της λόγω Covid-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε συνδυασμό βέβαια με την υποστελέχωση του αρμόδιου Γραφείου Εργασίας.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας επιλήφθηκε άμεσα του θέματος των καθυστερήσεων, με την συνδρομή υπηρεσιών ΚΠΑ2 αρμοδιότητας της εν λόγω Περιφερειακής Δ/νσης, προκειμένου να διεκπεραιωθούν τα αιτήματα των πολιτών και να εξομαλυνθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ