ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΓιώργος Πέππας: Οικονομική ανελευθερία, η μάστιγα της Ελλάδας

Γιώργος Πέππας: Οικονομική ανελευθερία, η μάστιγα της Ελλάδας

Γιώργος Πέππας: Οικονομική ανελευθερία, η μάστιγα της Ελλάδας

Χώρες όπως η Αλβανία, η Τανζανία, το Βιετνάμ και η Τουρκία απολαμβάνουν μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία σε σύγκριση με την Ελλάδα

Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

Γιώργος Πέππας

Στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των οικονομικών κρίσεων και των υψηλότατων ποσοστών ανεργίας, το ζήτημα της οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως άλλωστε σε κάθε άλλη ανεπτυγμένη, χώρα, με αποτέλεσμα να ακούγονται καθημερινά πάρα πολλές απόψεις και προτάσεις πάνω σε αυτή. Σε κάθε εκλογικό κύκλο γίνεται λόγος από όλα τα κόμματα για νέα ρηξικέλευθα προγράμματα, για νέες πολιτικές, που θα επανεκκινήσουν την οικονομία, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα επιλύσουν, ως μια πανάκεια, όλα τα προβλήματα μας.

Ακόμη και η συντηρητική, φιλελεύθερη πλευρά, της ελληνικής πολιτικής σκηνής, υιοθετεί έναν ιδιαίτερα παρεμβατικό modus operandi, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει το laissez-faire της ελεύθερης αγοράς. Στην Ελλάδα η συζήτηση γύρω από την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών διεξάγεται μέσα στα πλαίσια του παρεμβατισμού, που δυστυχώς δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ανελεύθερο οικονομικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας του Αμερικανικού συντηρητικού think tank, The Heritage Foundation, τα αποτελέσματα του οποίου ίσως ξαφνιάσουν αρκετούς. Ανάμεσα σε 169 χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 96η θέση, στην κατηγορία, «συντηρητικά ελεύθερες», λίγες μονάχα θέσεις πριν την κατηγορία, «κυρίως ανελεύθερες». Όσο αφορά την Ευρώπη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 44η θέση ανάμεσα σε 45 χώρες.

Ποιες χώρες απολαμβάνουν περισσότερη οικονομική ελευθερία από την Ελλάδα; Ορίστε ορισμένες: Τανζανία, Ρωσία, Βιετνάμ, Μογγολία, Αλβανία, Μεξικό, Κόσοβο, Ινδονησία, Σερβία, Μαρόκο, Κροατία, Ελ Σαλβαντόρ, Τουρκία, Κόστα Ρίκα και Σαουδική Αραβία. Στις πρώτες θέσεις του δείκτη βρίσκεται, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ιρλανδία, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται χώρες όπως το Πακιστάν, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν και η Αργεντινή.

Αξίζει να σημειωθεί δε πως η Ελλάδα κατάφερε πρώτη φορά, σύμφωνα με το think tank, να ενταχθεί στη κατηγορία, συντηρητικά ελεύθερες, μονάχα πρόσφατα, ενώ για δεκαετίες βρισκόταν στην κατηγορία, κυρίως ανελεύθερες.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα κριτήρια αυτού του δείκτη. Δικαιώματα ιδιοκτησίας, σκορ 55.5 στα 100. Δικαστική αποτελεσματικότητα, σκορ 53.5 στα 100. Κυβερνητική αξιοπιστία, σκορ 53.6 στα 100. Φορολογικό βάρος, σκορ 59,9 στα 100. Κρατικές δαπάνες, σκορ 34.2 στα 100. Δημοσιονομική υγεία, σκορ 80 στα 100. Επιχειρηματική ελευθερία, σκορ 75.8 στα 100. Εργατική ελευθερία, σκορ 49.8 στα 100. Νομισματική ελευθερία, σκορ 80 στα 100. Εμπορική ελευθερία, σκορ 84 στα 100. Επενδυτική ελευθερία, σκορ 55 στα 100. Οικονομική ελευθερία, σκορ 50 στα 100.

Το Heritage Foundation επίσης αναφέρει πως η γραφειοκρατία της Ελλάδας δρα αρνητικά τόσο στο δικαστικό σύστημα όσο και στις επενδύσεις. Ακόμη σημειώνει πως οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν πως η διαφθορά να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία.

Φαίνεται λοιπόν από τον παραπάνω δείκτη, πως τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται στη διαφθορά, στη γραφειοκρατία, στις δημόσιες δαπάνες και στην ανελευθερία των εργαζόμενων. Ίσως η οικονομική ελευθερία, δίχως την διαρκής παρέμβαση του κράτους, να βοηθούσε περισσότερο στην μείωση της ανεργίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, από ότι τα κυβερνητικά προγράμματα της εκάστοτε κυβέρνησης.